Αρχική Νέα Τοπικά Προβληματισμοί με τη χωροταξική κατανομή μαθητών

Προβληματισμοί με τη χωροταξική κατανομή μαθητών

9


Οι συστεγάσεις σχολείων και η αλλαγή του μαθητικού δυναμικού μέσω της χωροταξικής (ανα)κατανομής από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έρχεται για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο, δημιουργώντας προβληματισμούς στους γονείς και ανησυχίες στις εκπαιδευτικές κοινότητες.
Θέμα από τις αρχές τουλάχιστον Μαρτίου, που μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει στην επικαιρότητα, έχουν γίνει οι προτάσεις για την χωροταξική κατανομή μαθητών συνοικιών του Κέντρου που αλλάζουν όμως σημαντικά το χάρτη των σχολείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η περιοχή του κέντρου από τη διασταύρωση Οινοπίωνος και Κ. Μονομάχου και φθάνοντας μέχρι την οδό Σκαραμαγκά προτείνεται να μεταφερθεί στη δικαιοδοσία του 1ου-3ου γυμνασίου (στο κέντρο). Μέχρι τώρα ανήκε όμως στο 4ο Γυμνάσιο που αξίζει να θυμίσουμε πως από το 1997 (και με Διευθυντή το σημερινό προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παύλο Καλογεράκη) λειτουργεί ως Πειραματικό σχολείο.
Την αντίθεσή τους στην αλλαγή αυτή φέρεται να έχουν δηλώσει ήδη οι εκπαιδευτικοί του 4ου Γυμνασίου, θεωρώντας ότι το σχολείο θα αποδυναμωθεί αλλά και οι γονείς κυρίως των γύρω δημοτικών σχολείων που θα βρεθούν τα παιδιά τους να υποχρεούται να πηγαίνουν σε άλλο σχολείο.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Καλογεράκη, μας τόνισε ότι πράγματι αυτή την περίοδο εξετάζεται το θέμα της χωροταξικής κατανομής αλλά αυτή η αλλαγή που αφορά το 4ο Γυμνάσιο έχει να κάνει με 4 περίπου πολυκατοικίες που είναι πίσω από την κλινική του Αυγουστή. Μάλιστα το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα κατά τη συνάντηση που θα έχει με την Ένωση Γονέων.
Μας διέψευσε εξάλλου την πληροφορία μας ότι η ανακατανομή γίνεται για να ελευθερωθεί χώρος στο 4ο Γυμνάσιο ώστε να οδηγηθεί εκεί τουλάχιστον αρχικά το Μουσικό Γυμνάσιο.
Το σενάριο φαίνεται πάντως να θέλει απελευθέρωση αιθουσών ώστε στις υπόγειες αίθουσες του 4ου να στεγαστεί το Μουσικό Γυμνάσιο που ναι μεν το διεκδικήσαμε και το κατοχυρώσαμε να γίνει στη Χίο, δεν έχουμε όμως ακόμα χώρο στέγασης.
Πέρα από το σημαντικό ζήτημα της αποδυνάμωσης ενός σχολείου με την υποδομή και τη δυναμική που έχει το 4ο Γυμνάσιο, καθώς και την αναστάτωση από πλευράς γονέων πιστεύουμε ότι πρέπει επιτέλους αν συζητηθεί και να σχεδιαστεί το θέμα του στεγαστικού των σχολείων. Με ανάγκες σε κτήριο Τεχνικής Εκπαίδευσης, με πρόταση για δημιουργία Λυκείου στα βόρεια της πόλης, με ανάγκη αιθουσών για προγράμματα που τώρα θα στεγαστούν στο Εκθεσιακό Κέντρο Γ. ΚΑΛΟΥΤΑΣ, με το δημόσιο ΙΕΚ να μην έχει δικούς του χώρους και το Εσπερινό να στεγάζεται σε ένα άθλιο κτήριο το θέμα του συνολικού σχεδιασμού φαντάζει κάτι παραπάνω από επείγον.


ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ