Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Οι Αυστραλοί γραφειοκράτες φρενάρουν τη διαδικασία για τις συντάξεις

Ομογένεια: Οι Αυστραλοί γραφειοκράτες φρενάρουν τη διαδικασία για τις συντάξεις

7

Η προπαρασκευαστική διαδικασία για την επανέναρξη του διαλόγου Αυστραλίας-Ελλάδος για το θέμα των συντάξεων, κινείται με πολύ βραδείς ρυθμούς, με πληροφορούν έγκυρες πηγές.
Η καθυστέρηση οφείλεται στην προβληματική κωλυσιεργία των Αυστραλών γραφειοκρατών, η οποία μηδενίζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης Χάουαρντ, να δώσει τέλος στη χρονίζουσα υπόθεση των συντάξεων.
Πληροφορούμαι, ότι μετά από χρόνια συζητήσεων των Αυστραλών γραφειοκρατών με Έλληνες συναδέλφους τους, για το σχέδιο του πρωτοκόλλου που θα υπογράψουν οι δύο χώρες σαν πρώτο βήμα προς την υπογραφή Αμοιβαίας Συμφωνίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι Αυστραλοί γραφειοκράτες διατυπώνουν “νέες απορίες” για το περιεχόμενο του σχεδίου. Με άλλα λόγια, οι Αυστραλοί γραφειοκράτες παρεμβάλλουν νέα εμπόδια στη διαδικασία, τα οποία απειλούν να αναβάλλουν την υπογραφή του πρωτοκόλλου πριν την επίσκεψη στην Αθήνα του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ.
Η παρακωλυτική τακτική των Αυστραλών γραφειοκρατών άρχισε να οργίζει τον Ελληνισμό και να μετριάζει την αισιοδοξία για διευθέτηση του θέματος των συντάξεων, που έχει δημιουργήσει η βούληση της ηγεσίας της κυβέρνησης να υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα.
Οι πηγές μου ανησυχούν, ότι ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τις 18 Απριλίου 2005, προταθείσα ημερομηνία επίσκεψης στην Αυστραλία του Έλληνα υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου για την υπογραφή του πρωτοκόλλου, δεν αρκεί για τη διασαφήνιση των “όψιμων αποριών” της αυστραλιανής πλευράς, καθώς και για τη διαπραγμάτευση των “νέων αξιώσεων” που εγείρουν οι γραφειοκράτες του αυστραλιανού υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 26 Απριλίου επί τη ευκαιρία του Παγκόσμιου Συνεδρίου Λαϊκών Κομμάτων. Το πρόγραμμα των επαφών του προβλέπει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Κωνσταντίνο Καραμανλή, για συζήτηση “θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος”. Οι συντάξεις των Ελληνοαυστραλών είναι ένα από τα θέμα που θα συζητήσουν οι δύο πρωθυπουργοί.
Αν δεν έχει υπογραφεί το πρωτόκολλο, μέχρι τότε, η υπόθεση των συντάξεων θα ξαναμπεί στο αρχείο και η αγωνία των ομογενών συντάξιμης και μη ηλικίας, θα παραταθεί επ’ αόριστον.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλειος Γερανίδης, δήλωσε στη συνέντευξη τύπου, την περασμένη Δευτέρα στο Γενικό Προξενείο, ότι “η Ελλάδα έκανε μία ακόμη υποχώρηση για να διευκολύνει την υπογραφή της Συμφωνίας”. Προφανώς, αυτό που πληροφορήθηκε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον Έλληνα υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι, ότι η Ελλάδα δέχθηκε το “44” ως παρανομαστή του κλάσματος με το οποίον θα υπολογίζονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των Ελλήνων της Αυστραλίας. Η Ελλάδα, που είχε κατηγορηθεί επανειλημμένα από τους Αυστραλούς για “αδιαλλαξία” και “παρακώλυση” των διαπραγματεύσεων Αθήνας-Καμπέρας, εξάντλησε όλα τα όρια. Οι γραφειοκράτες της Αυστραλίας αρνούνται, δυστυχώς, να πράξουν το ίδιο.
Ο όρος “αμοιβαία συμφωνία” σημαίνει, συμφωνία για αμοιβαίες παραχωρήσεις από τις δύο χώρες. Συμφωνία, η οποία θα βασίζεται σε ένα λογικό “δούναι και λαβείν” των κυβερνήσεων των δύο χωρών, για τη μόνιμη κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των Αυστραλών πολιτών ελληνικής καταγωγής.
Επειδή δε οι γενιές των Ελληνοαυστραλών, που δικαιούνται αυστραλιανής σύνταξης έχουν ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στην Αυστραλία, είναι φυσικό η Αυστραλία να επιβαρυνθεί με το μεγαλύτερο κόστος μίας αμοιβαίας συμφωνίας. Η συμφωνία θα είναι από τη φύση της ετεροβαρής. Η κατάσταση δεν πρόκειται ν’ αλλάξει με εκβιασμούς της τελευταίας, ή έμμεσες και άμεσες απειλές για πάγωμα των διαπραγματεύσεων.
Η προσπάθεια των Αυστραλών γραφειοκρατών είναι απαράδεκτη, ανασταλτική και πολιτικά επιζήμια για την κυβέρνηση Χάουαρντ, παρά, επαναλαμβάνω, τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού να υπογράψει συμφωνία κοινωνικών με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.
Να ελπίζουμε στην υπογραφή συμφωνίας; Μόνον αν η κυβέρνηση Χάουαρντ δώσει πολιτική λύση στο επίμαχο θέμα.


Πηγή: Ομογενειακή Εφημερίδα της Αυστραλίας ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ