Αρχική Νέα Οικονομία Με ενιαίο ψηφοδέλτιο οι εκλογές του Επιμελητηρίου

Με ενιαίο ψηφοδέλτιο οι εκλογές του Επιμελητηρίου

10

Αιφνιδίασε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, λίγες μέρες πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την επικαιροποίηση από το Υπουργεί Εθνικής Οικονομίας της επιμελητηριακής νομοθεσίας. Ο κ. Ζαννίκος πρότεινε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που για πρώτη φορά συνεδρίασε σε αίθουσα του κτιρίου του ΕΟΑΕΝ, αν οι εκλογές γίνουν με το παλιό σύστημα, στη Χίο να υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρίς να οριστεί και ο επικεφαλής του. «Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουμε την υποτέλεια στους κομματικούς μηχανισμούς», τόνισε.

Την πρόταση Ζαννίκου έκαναν αμέσως αποδεκτή ο κ. Π. Λαμπρινούδης και ο ανεξάρτητος Γ. Γεωργούλης. «Αν τα ψηφοδέλτια παραμείνουν κομματικά εγώ δεν πρόκειται να συμμετάσχω στις επόμενες εκλογές», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο πρώτος. Αλλά και από τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης φάνηκε μια θετική στάση στην πρόταση του προέδρου, εκτός από τον κ. Σ. Τρικύλα.

Εξηγήσεις και επιστολές
Εκτός ημερήσιας διάταξης κλήθηκε ο βουλευτής κ. Γιάννης Πίττας να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το εάν τα οικονομικά υπουργεία μελετούν την εξομοίωση του μειωμένου Φ.Π.Α. των νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών με το 18% που ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το αίτημα άκουσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του βουλευτή, που δεσμεύτηκε να το μεταφέρει στον ίδιο.

Στο Συμβούλιο διαβάστηκαν και δυο επιστολές του Νομάρχη. Η πρώτη αφορούσε τις μομφές που κατά καιρούς αποδίδονται στην Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής από εκπροσώπους του Επιμελητηρίου και η δεύτερη τις απόψεις που ακούγονται για την ανάγκη βελτίωσης του υφιστάμενου λιμένα. «Εμμένουμε στις απόψεις μας», απάντησαν και πάλι δια στόματος Ζαννίκου τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου.

Οι προτάσεις
Τέλος, τα μέλη της διοίκησης κλήθηκαν να εγκρίνουν σειρά προτάσεων που θα υποβληθούν από το Επιμελητήριο εν όψει του Δ’ ΚΠ.Σ στην Περιφέρεια. Οι προτάσεις που έφερε προς ψήφιση η Διοικούσα Επιτροπή περιλαμβάνουν:

Λύση προβλημάτων χωροθέτησης επιχειρήσεων κατοικιών (Σχέδια Πόλεων-Οδικές υποδομές-Βελτίωση υποδομών επικοινωνίας-Δομές υποστήριξης τουρισμού)

Ενίσχυση ΚΕΠ-ΚΕΤΑ-ΚΥΕ. Βελτίωση της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Καθιέρωση μηχανισμού πρόληψης ατυχημάτων, υποχρέωση τήρησης περιβαλλοντικών όρων.

Ανάπτυξη εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στην Χίο που ζητούνται από την αγορά (πχ. Τεχνολόγοι τροφίμων).

Βελτίωση και ανάπτυξη της παροχής υπηρεσιών από απόσταση (Ιντερνετ, Φαξ κτλ.).

Ανάπτυξη υπηρεσιών one stop για επιχειρήσεις.

Βελτίωση των αδειοδοτικών θεμάτων των επιχειρήσεων.

Σταθερό φορολογικό πλαίσιο.

Ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με έμφαση στον περιφερειακό χαρακτήρα και την συμπληρωματικότητα του «περιφερειακού» προϊόντος.

Προώθηση τουριστικού ή άλλου κλαδικού προϊόντος της περιφέρειας. Περιφερειακή συμμετοχή σε εκθέσεις εσωτερικού- εξωτερικού.

Εξακτίνωση υπηρεσιών και πραγματική αποκέντρωση δραστηριοτήτων.

Μέχρι την ώρα που ολοκληρώνονταν το ρεπορτάζ δεν είχε ληφθεί οριστική απόφαση.


Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ