Αρχική Νέα Οικονομία Εκτακτο δάνειο 3,5 δισ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο

Εκτακτο δάνειο 3,5 δισ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο

7

ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΟ δανεισμό προχώρησε με κάθε μυστικότητα ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργεί στα κρατικά ταμεία η υστέρηση των φορολογικών εσόδων, αλλά και οι πιέσεις στις κρατικές δαπάνες.
Ειδικότερα το Ελληνικό Δημόσιο προέβη σε έκδοση δανείου με ιδιωτική τοποθέτηση, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, από πέντε ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα την Εθνική, Εμπορική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.


Η διάρκεια του δανείου είναι 12 έτη και το επιτόκιο θεωρείται ευνοϊκό για το Ελληνικό Δημόσιο καθώς ανέρχεται στο Euribor + 9 μονάδες βάσης.


Πέραν των ευνοϊκών όρων του δανείου, η σύναψή του αποτελεί μείζον θέμα καθώς:


– Πρόκειται για έκτακτο δανεισμό, πέραν του προγραμματισμένου, κάτι που σημαίνει ότι το ταμιακό άνοιγμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διευρύνθηκε σημαντικά, πάνω από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.


– Η έκδοσή του δεν ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ενώ, κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και τον Μάιο του 2004, όταν δεν ανακοινώθηκαν στην ώρα τους έξι δάνεια, που σύναψε το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν αφότου είχαν διαρρεύσει στον τύπο οι σχετικές πληροφορίες.


Επίσης με την έκδοση του συγκεκριμένου δανείου, το σύνολο του δανεισμού του Δημοσίου, από την αρχή του 2005 προσεγγίζει τα 17 δισ. ευρώ, ποσό που ανέρχεται στο 50% του προγραμματισμένου δανεισμού για το σύνολο του έτους, που είναι 34 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2004 το Δημόσιο δανείστηκε ποσό 43,36 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 13 δισ. ευρώ, πάνω από το στόχο.


Ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου 2005 το υπουργείο Οικονομικών, δανείστηκε:


– ποσό ύψους 560 εκ. ευρώ με την έκδοση εντόκων γραμματίων


– ποσό 2,8 δις. ευρώ, με την έκδοση τριετών ομολόγων


– ποσό πέντε δισ, ευρώ, με την έκδοση δεκαετών ομολόγων (κοινοπρακτική έκδοση).


– ποσό 5 δις. ευρώ, με την έκδοση 30ετών ομολόγων (κοινοπρακτική έκδοση).


– ποσό 3,5 δισ. ευρώ με την έκδοση του 12ετούς δανείου (ιδιωτική τοποθέτηση).


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ετήσιος στόχος του δανεισμού, θα υπερκαλυφθεί, φέτος, αφού εξάλλου και το έλλειμμα του προϋπολογισμού, θα διαμορφωθεί υψηλότερα από το στόχο, οπότε θα απαιτηθούν επιπλέον δανειακά κεφάλαια, για να καλυφθεί το «άνοιγμα».


Σε κάθε περίπτωση το έκτακτο δάνειο σημαίνει οξύ πρόβλημα στην υλοποίηση του Κρατικού προϋπολογισμού. Στο πρώτο δίμηνο του έτους τα έσοδα υστερούν κατά πέντε μονάδες έναντι του στόχου, καθώς αυξήθηκαν κατά 3,5% όταν ο στόχος είναι στο 8%.


Παράλληλα, η συγκράτηση των δαπανών είναι φαινομενική και δεν εφησυχάζει κανέναν. Απλά εμφανίζονται πιο συγκρατημένες σε σύγκριση με πέρυσι, επειδή στο πρώτο τρίμηνο του 2004, που ήταν και προεκλογική περίοδος οι πρωτογενείς δαπάνες του Προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 20%, όταν ο στόχος ήταν 5%. Επίσης πέρυσι είχαν καταβληθεί στο πρώτο τρίμηνο και οι αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και αναδρομικά οικογενειακού επιδόματος, ενώ φέτος θα καταβληθούν Απρίλιο και Μάιο.


Το αντίστροφο ισχύει για τα έσοδα, τα οποία στους πρώτους μήνες του 2004 παρουσίαζαν ρυθμό μεταβολής κοντά στο 10%, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μια υψηλή συγκριτική βάση. Ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των δαπανών θα εξαχθούν μετά το πρώτο εξάμηνο του 2005.


Πηγή: Ναυτεμπορική