Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στους ομογενείς για την 25η Μαρτίου

Ομογένεια: Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στους ομογενείς για την 25η Μαρτίου

7

Την ανάγκη ύπαρξης ομοψυχίας, αλληλεγγύης, γενναιότητας και συλλογικού οράματος επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλια σε μήνυμα προς τους Απόδημου Έλληνες με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Στο μήνυμά του ο κ. Παπούλιας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις σοβαρές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, με την επισήμανση ότι η δημοκρατία στη χώρα μας δεν κινδυνεύει, ενώ σημειώνει το ρόλο που διαδραματίζει για την πατρίδα η ελληνική ομογένεια, που αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για το παρόν και αισιοδοξίας για το μέλλον.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του μηνύματος του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Αγαπητοί μου απόδημοι Έλληνες,

Η σημερινή επέτειος έχει πάντα έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για την ιστορική ευθύνη του Ελληνισμού απέναντι στους αγώνες για την ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια.

Σήμερα η εθνική ανεξαρτησία είναι εξασφαλισμένη. Είναι, όμως, υπαρκτή η ανάγκη της ομοψυχίας, της αλληλεγγύης, της γενναιότητας και του συλλογικού οράματος.

Έχουμε μπροστά μας ανοιχτά εθνικά θέματα, κοινωνικές προκλήσεις και ένα σύνθετο διεθνές περιβάλλον, πολλές φορές δύσκολα κατανοητό για το μέσο πολίτη.

Η επανένωση της Κύπρου με τρόπο δίκαιο και λειτουργικό, η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η εξομάλυνση της σταθερότητας στα Βαλκάνια είναι κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, που απαιτούν εθνική συνεννόηση και συναίνεση.

Σήμερα η δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Ο αγώνας, όμως, για την ποιότητα της δημοκρατίας είναι διαρκής και δύσκολος. Η καταπολέμηση της φτώχειας και του αποκλεισμού, η πάταξη της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, η εμπέδωση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή, η διαφύλαξη της συνταγματικής τάξης, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσωπικών ελευθεριών, χωρίς διακρίσεις, και η ομαλή ένταξη των μεταναστών, είναι σοβαρές προκλήσεις για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Πιστεύω ότι ο ρόλος που διαδραματίζετε για την πατρίδα θα συνεχίσει να είναι, όπως ήταν, από την εποχή του αγώνα της ανεξαρτησίας, σημαντικότατος:Δημιουργείτε γέφυρες φιλίας μεταξύ των χωρών που ζείτε και εργάζεστε και της Ελλάδας, υπερασπίζεστε να ελληνικά θέματα, συμβάλλετε στην ανάπτυξη και ευημερία τόσο των νέων σας πατρίδων και των χωρών υποδοχής όσο και της Ελλάδας.

Θα συνεχίζετε να αποτελείτε για εμάς, τους εδώ Έλληνες, πηγή υπερηφάνειας για το παρόν και αισιοδοξίας για το μέλλον».


Πηγή: ΜΠΕ