Αρχική Απόψεις Aρθρα Παλεύουν για τη μονιμοποίηση οι Ωρομίσθιοι και οι Αναπληρωτές Καθηγητές

Παλεύουν για τη μονιμοποίηση οι Ωρομίσθιοι και οι Αναπληρωτές Καθηγητές

11


Με άρθρο του ο κ. Ανδρέας Σουρούνης,   Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Εκπ/κών (Π.Ε.Α) επισημαίνει τις ελλείψεις καθηγητών στα σχολεία και ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην κάλυψη των κενών με διορισμούς Αναπληρωτώνα και Ωρομισθίων καθηγητών.


Συγκεκριμένα ο κ. Σουρούνης αναφέρει:

“Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια οργανικό κομμάτι του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας μας, η προσφορά των οποίων καθιστά λειτουργικά τα σχολειά της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης.
Κατά τη φετινή σχολική χρονιά εργάζονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση περί τους δώδεκα χιλιάδες αναπληρωτές και δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ωρομίσθιοι. Τα μεγέθη αυτά αποδεικνύουν τη συνεχή και απαραίτητη παρουσία των εκπαιδευτικών αυτών στις τάξεις του δημόσιου σχολείου και επιβάλλουν τη διαμόρφωση σταθερών που να οριοθετούν τη θέση και το ρόλο τους μέσα στη δημόσια εκπαίδευση.
Η παρούσα κυβέρνηση το καλοκαίρι προχώρησε στην ψήφιση του νόμου 3255/2004 σύμφωνα με τον οποίο οι έχοντες 30 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας στη δημόσια εκπαίδευση μέχρι 30/6/2004, διορίζονται κατά προτεραιότητα και πέραν των ποσοστών 60% – 40% , μέχρι το 2007-08. Ειδικότερα για το ζήτημα της απορρόφησης των 30μηνιτών, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ΥπΕΠΘ κατ’ επανάληψη διαβεβαίωνε σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ότι πρόκειται για διορισμούς πέραν των οριζομένων ποσοστών. Εννιά μήνες μετά ο συγκεκριμένος πίνακας δεν έχει ακόμα συνταχθεί και μεθοδεύεται η μονιμοποίηση των 30μηνιτών ως επί το πλείστον μέσω του ποσοστού 40%, που ουσιαστικά όμως αφορά στο σύνολο του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών. Οι συνέπειες τυχόν εφαρμογής μιας τέτοιου είδους πρακτικής είναι επιζήμιες για τους 30μηνίτες αλλά πρωτίστως καταστροφικές για τους υπόλοιπους εγγεγραμμένους στον ενιαίο πίνακα, καθώς μεταθέτει την προοπτική του μόνιμου διορισμού τους στις καλένδες του χρόνου, με έναρξη μετά το 2008.
Επίσης διαφαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του ΥπΕΠΘ δέχεται πιέσεις που ασκούνται από «ενδιαφερόμενους» και αφορούν στην αλλοίωση του νόμου όσον αφορά το κριτήριο της προϋπηρεσίας στο δημόσιο σχολείο .
Η προσπάθεια αλλοίωσης του νόμου 3255, πριν καν την πρώτη εφαρμογή του, θα καταστήσουν αφερέγγυα στην κοινή γνώμη και στο σώμα των αναπληρωτών την κυβέρνηση, καθώς από τη μια άλλα ψηφίζει και άλλα δρομολογεί, και επί της ουσίας αναιρεί στην πράξη τη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, κου Καραμανλή ο οποίος κατ’ εξακολούθηση έχει δηλώσει ότι «το κράτος οφείλει να έχει συνέχεια και θα έχει ».
Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί παρακολουθώντας με έντονο προβληματισμό τη δυστοκία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να γίνουν θύματα πολιτικών επιλογών που τους αποστερούν το ζωτικό φυσικό τους χώρο, εκείνο του Δημόσιου Σχολείου και θα συνεχίσουν αμείωτο τον αγώνα τους για την προάσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους και την εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων.”