Αρχική Νέα Τοπικά ΔΣ Χίου: απόφαση για σύνταξη ΜΠΕ στον προσωρινό περιφερειακό δρόμο Κάστρου

ΔΣ Χίου: απόφαση για σύνταξη ΜΠΕ στον προσωρινό περιφερειακό δρόμο Κάστρου

25


Το χαρακτηρισμό της τεράστιας επιτυχίας για την ομόφωνη απόφαση της ΕΣΑΛ που αφορά την έγκριση της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον προσωρινό περιφερειακό δρόμο του Κάστρου, επανέλαβε ο Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής, ενώ για την ανάγκη σύνταξης ΜΠΕ επέρριψε ευθύνες στην Επιτροπή Φορέων επειδή βάζουν σε… έξοδα το Δήμο.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη, 23 Μαρτίου, έγινε εξάλλου αποδεκτή κατά πλειοψηφία η πρόταση για εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συγκεκριμένο έργο.
Πλην των δημοτικών συμβούλων Κώστα Παϊδα και Ανδρέα Μιχαηλίδη οι υπόλοιποι ψήφισαν υπέρ της εκπόνησης ΜΠΕ και με τη μείζονα μειοψηφία να θέτει ως όρο ότι κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας.
Αυτό ήταν άλλωστε και το θέμα πάνω στο οποίο στήριξε την εισήγησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Πέτρος Παντελάρας λέγοντας ότι θυμάται πολύ καλά τότε που ο κ. Δήμαρχος έλεγε ότι είχαν έτοιμες όλες τις άδειες για να προχωρήσουν το έργο, κάνοντας λόγο για ικανοποίηση του ΕΓΩ του Δημάρχου.
Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών άσκησε σκληρή κριτική στη Δημοτική Αρχή τονίζοντας ότι ένα χρόνο τώρα διαβεβαιώνει για τη νομιμότητα και το μόνο που κατάφερε ήταν να αποσπάσει μια θετική γνωμοδότηση από την ΕΣΑΛ. Παράλληλα άσκησε κριτική τόσο στους τοπικούς βουλευτές όσο και στην Κυβέρνηση της ΝΔ που στηρίζουν αυτό το έργο, χαρακτηρίζοντας ως θέμα γοήτρου για τη Δημοτική Αρχή την εκτέλεση του έργου.
Ο αντιδήμαρχος Αντώνης Λυπαρής υπερασπιζόμενος την πολιτική της Δημοτικής Αρχής σημείωσε ότι οι άδειες υπήρχαν, ότι κάθε φορά ζητιόταν κάτι καινούργιο σε μια προσπάθεια χρονοτριβής και μόνο, έκδοσης απόφασης ενώ δεν προβλεπόταν από το νόμο σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
“Γιατί λέτε ότι είναι πείσμα της Δημοτικής Αρχής;, πως λέτε ότι είναι άχρηστο το έργο και πετάτε τις μελέτες στα σκουπίδια και τότε γιατί της ζητάτε;”, κατέληξε ο κ. Λυπαρής απευθυνόμενος προς τους δημοτικούς συμβούλους που είναι και μέλη της Επιτροπής Φορέων.
Ο Κώστας Παϊδας εξήρε τη στάση του Διευθυντή της ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ που δεν άφησε να γίνει το έργο χωρίς την παραμικρή μελέτη, ενώ ζήτησε να μάθει αν σχεδιάζεται αντιδρόμηση της οδού Δημοκρατίας όπως σημειώνεται στην πρόταση του μελετητή, κάτι που διέψευσε ο κ. Δήμαρχος.
Ο Δήμαρχος Χίου υπερασπίστηκε το θέμα του δρόμου θέτοντας ζήτημα πλειοψηφίας που αυτή κυβερνά αλλά και όλων των προηγούμενων Δημάρχων που ζητούσαν το δρόμο. Για μια ακόμα φορά επιτέθηκε κατά του μέλους της Επιτροπής Φορέων Δήμη Μυλωνάδη για την προσωπική επαγγελματική του δράση και υπερασπίστηκε των μέχρι τώρα ενεργειών της Δημοτικής Αρχής. Προσπάθησε εξάλλου να επιρρίψει ευθύνες στην Επιτροπή Φορέων για τα έξοδα που υποβάλλεται ο Δήμος Χίου για τη σύναξη των μελετών που αναμένεται να φθάσουν στις 45.00 ΕΥΡΩ.

Διαφήμιση