Αρχική Νέα Τοπικά Παπαμαύρος ανεβαίνει από τους μαθητές της Βολισσού

Παπαμαύρος ανεβαίνει από τους μαθητές της Βολισσού

50Το ηθογραφικό διήγημα ” Η Κλαδούρα” του βολισσιανού Μιχάλη Παπαμαύρου θα ανεβάσουν σε λίγους μήνες οι μαθητές του Γυμνασίου- Λυκείου της Βολισσού.
Με δυναμισμό οι μαθητές του σχολείου “εισβάλλουν” στα θεατρικά δρώμενα με ζήλο και όρεξη επιλέγοντας ένα συγγραφέα που γεννήθηκε στη Βολισσό όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο της, αλλά και πρωτοστάτησε στο κίνημα του δημοτικισμού και στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με τον  Α. Δελμούζο και το Δ. Γληνό.
Ο Μ. Παπαμαύρος το όνομα του οποίου προτάθηκε να δοθεί στο σχολικό συγκρότημα της Βολισσού, έκανε σπουδές στη Γερμανία διετέλεσε καθηγητής του Αρσακείου Λαρίσης, υποδιευθυντής του Μαράσλειου Διδακτηρίου, όπου και εισήγαγε το θεσμό της σχολικής κοινότητας. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο διώχθηκε και εξορίστηκε μέχρι το 1952.
Μέσα από αυτό το διήγημα, μας σχολιάζουν οι υπεύθυνες καθηγήτριες για την παράσταση (Μένη Τσέλεγκα, Γιάννα Σταθάτου και Χρύσα Παπαγεωργίου), τα παιδιά γνωρίζουν τις πολιτιστικές ρίζες του τόπου μας κι έρχονται σε επαφή με τον Παπαμαύρο. Μέσα από αυτή τη συμμετοχή τα παιδιά δίνουν ένα δυναμικό παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα με βροντερή φωνή, ξεπερνώντας και το πρόβλημα της απόστασης αφού τα παιδιά συγκεντρώνονται σα μελίσσι από τα χωριά τους στο σχολείο όταν προγραμματίζονται πρόβες.
Η Μαρία που υποδύεται τη γυναίκα του αγροφύλακα -γνωστού με το τσούκλι Κλαδούρα- μιλά με θέρμη για το ρόλο της αλλά και για τη συνοχή της ομάδας. Η ίδια είναι από τα Χάλανδρα και για χάρη της πρόβας μένει αρκετά απογεύματα στη Βολισσό.
Ο Λεωνίδας μαθητής της Γ’ Λυκείου μεταξύ σχολείου και φροντιστηρίου δείχνει φοβερή συνέπεια σ’ όλες τις συναντήσεις αφού η ενασχόληση αυτή τον γεμίζει και τον ξεκουράζει. Υποδύεται τον “Κλάδουρα”, αγροφύλακα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, που στις 6 Αυγούστου επιστρέφει στο χωριό και βρίσκεται στο πανηγύρι του Χριστού.
Οι παρουσιάσεις αρχικά θα δοθούν στην πλατεία του Πυθώνα. Ταυτόχρονα όμως θα γυριστεί μια 15λεπτη ταινία που θα πάρει μέρος στους πολιτιστικούς αγώνες κινηματογράφου των σχολείων, ενώ θα δοθεί παράσταση και στη Μυτιλήνη στο πλαίσιο των μαθητικών θεατρικών αγώνων Βορείου Αιγαίου.
Μάλιστα οι όλες ενέργειες έχουν και τη στήριξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως μας είπε η υπεύθυνη για τα πολιτιστικά θέματα της Διεύθυνσης Στέλλα Τσιροπινά, που έριξε και την ιδέα για την επιλογή του Παπαμαύρου.
Τα διηγήματα του Μ. Παπαμαύρου παρουσιάζουν λαογραφικά και πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής και διατηρούν αναλλοίωτο το τοπικό ιδίωμα, ενώ η παράσταση έχει μουσική επένδυση και έτσι εκτός από τους νεαρούς ηθοποιούς, σημαντικό ρόλο έχουν και οι οργανοπαίκτες που είναι επίσης μαθητές.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, Αγγελική Χατζηδημητρίου