Αρχική Νέα Τοπικά Λήψη αναγκαίων υγειονομικών μέτρων ζητούν Λιμενικοί- Αστυνομικοί

Λήψη αναγκαίων υγειονομικών μέτρων ζητούν Λιμενικοί- Αστυνομικοί

18Την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα προστατεύουν την υγεία των προσφύγων που παράνομα εισέρχονται στη χώρα μας, αλλά και των λιμενικών και αστυνομικών υπαλλήλων που έρχονται σε επαφή μαζί τους, ζητούν το Σωματείο Λιμενικών Υπαλλήλων και αυτό των αστυνομικών.
Παράλληλα ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης έδωσε εντολή να εξεταστούν μόνο από ειδικευμένους γιατρούς του Σκυλίτσειου, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει γρήγορα η τοποθέτηση ενός λυόμενου όπου εκεί θα γίνονται οι εξετάσεις των προσφύγων με το που θα φθάνουν παράνομα στη χώρα μας.


κρούσμα φυματίωσης
Ο 32χρονος Ιρακινός μεταφέρθηκε επειγόντως τα ξημερώματα της  Δευτέρας στο Νοσοκομείο Χίου από το Κέντρο Λαθρομεταναστών, και ενώ είχε φτάσει μία μέρα νωρίτερα στη Χίο με μια “φουρνιά” 23 παράνομων μεταναστών.
Αργά το απόγευμα της Δευτέρας τα αποτελέσματα έκρουαν το καμπανάκι της εγρήγορσης αφού ο ασθενής είχε προσβληθεί από το βακτήριο της σπηλαιώδους φυματίωσης. Ξεκίνησε έτσι κατευθείαν η θεραπεία ενώ απομονώθηκε σε θάλαμο του νοσοκομείου.
“Πρόκειται για μια βαριάς μορφής φυματίωσης που είχαμε να την δούμε πολύ καιρό. Εμφανίζεται όταν οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ άσχημες και ο ασθενής ιδιαίτερα καταπονημένος από τις κακουχίες, την πείνα, την κακή διατροφή”, μας δήλωσε ο πνευμονολόγος του Σκυλίτσειου Σπύρος Γανιάρης.
Πέρα όμως από τη θεραπεία στο συγκεκριμένο άτομο, έρευνα γίνεται να εντοπιστούν και οι σύντροφοί του με τους οποίους ήταν μαζί για αρκετό καιρό από την Τουρκία, καθώς εξετάσεις θα γίνουν και στους υπόλοιπους 22 που ήταν κλεισμένοι μέσα στο ένα κοντέϊνερ πίσω από την Αστυνομία.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Λιμενικών Υπαλλήλων Κώστας Τριπολίτης ιδιαίτερα ανήσυχος σημείωσε ότι “το πρόβλημα είναι δικός μας, όλων των συναδέλφων που έρχονται σε επαφή μαζί τους”.
Επισήμανε ότι οι συνθήκες της προσωρινής κράτησης μετά την απομάκρυνση του ενός κοντέϊνερ από το Λιμενικό Ταμείο είναι απαράδεκτες, αφού κλεισμένοι σε ένα βρίσκονται 23 άτομα που έχουν μαζί τους και ένα παιδί 6 ετών περίπου.
Στην ερώτησή μας αν μπορεί ο Λιμενικός να πάρει μέτρα προστασίας, επισημαίνει ότι είναι αδύνατον όταν τους εντοπίζεις στο πέλαγος, όπου το πρώτο που κάνουν είναι να αχρηστεύσουν το σκάφος τους ή πηδούν στη θάλασσα, να σκεφτείς τα μέτρα προστασίας.
Επισημαίνει όμως ότι από το 2003 υπάρχει νόμος για την υγιεινή και ασφάλεια αλλά που ακόμα δεν έχει επικυρωθεί με τα απαραίτητα Προεδρικά Διατάγματα, αφού θεωρείται ότι το κόστος είναι μεγάλο. Σημειώνει επίσης ότι πριν από 2 χρόνια κάτι είχε γίνει με τη λήψη μέτρων όταν είχε ξεσπάσει ο ιός SARS αλλά τώρα αυτό ξεχάστηκε.
Χθες το απόγευμα θα προχωρούσαν σε απολύμανση των σκαφών, ενώ στο πλευρό τους οι Λιμενικοί βρίσκουν και στους συναδέλφους τους αστυνομικούς.
Όπως μας είπε ο Πρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών υπαλλήλων Χίου Στάματης Σάτρας είναι αποφασισμένοι να μην παραλαμβάνουν πρόσφυγες- κρατούμενους στο Κέντρο Λαθρομεταναστών, αν δεν έχουν εξεταστεί πρώτα από ειδικευμένους γιατρούς.
Να σημειωθεί ότι από χθες βρίσκεται στο νησί στα πλαίσια των τακτικών επισκέψεων κλιμάκιο από το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων που εξετάζουν και αυτή την περίπτωση.
Βασική προϋπόθεση για να γίνει δυνατή η καταπολέμηση του βακτηρίου της φυματίωσης είναι ο ασθενής αφού υποβληθεί σε 20ήμερη θεραπεία, αυτή να συνεχιστεί επί 9 μήνες όπου θα πρέπει να είναι προσεκτική η επαφή με τρίτους και να ζει βέβαια σε καλές συνθήκες.
Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα αυτών που έρχονται παράνομα στη χώρα μας. Ακόμα και να υποβληθεί ο ασθενής σε φαρμακευτική αγωγή σε νοσοκομείο κάποιου νησιού, μετά το πέρας του τριμήνου φεύγει και συνήθως σταματά η ιατρική παρακολούθηση. Ο πνευμονολόγος του Σκυλίτσειου σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το Νοσοκομείο Σωτηρία ώστε να υπάρχει αυστηρός έλεγχος μιας και πρόκειται για μια ασθένεια που τρώει ιδιαίτερα τα σωθικά όλων αυτών των ταλαιπωρημένων που αναζητώντας καλύτερη τύχη, υποβάλλονται σε τρομακτικές δοκιμασίες και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.


ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ (Θοδωρής Πυλιώτης)
ΦΩΤΟ: ΠΑΤΡΙΔΑ TV

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Καταπολέμηση” της ανεργίας στη Χίο “προωθεί” η Περιφέρεια
Επόμενο άρθροΗμερίδα ΤΕΕ για το υγραέριο