Αρχική Νέα Τοπικά Δεν δηλώνονται τα τετραγωνικά των πανεπιστημιακών κτηρίων

Δεν δηλώνονται τα τετραγωνικά των πανεπιστημιακών κτηρίων

9Η περίοδος των “ισχνών αγελάδων” στο Πανεπιστήμιο ήρθε στην επικαιρότητα με την αναψηλάφηση των καταλόγων για τα δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα των κτηρίων από το Δήμο Χίου, που επίσης περνά μια παρόμοια ισχνή οικονομική περίοδο.
Θέμα γνωστό τα οικονομικά προβλήματα στα Πανεπιστήμια, οξείες συνέπειες της πολιτικής κατά του δημόσιου Πανεπιστήμιου, έτσι όπως έχει καταγγελθεί από φοιτητές αλλά και συλλόγους διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (πρόσφατα κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι Σύλλογοι από τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας και Αιγαίου) διαφάνηκαν στη Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου που είναι στη Χίο και με το θέμα των τελών καθαριότητας και φωτισμού που οφείλουν να καταβάλλουν στο Δήμο.
Με έκπληξη διαπιστώθηκε ότι οι Σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο λειτουργούν σε κτήρια με… μηδέν έκταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο τρίμηνο υπήρξε αλληλογραφία της Οικονομικής Υπηρεσίες του Δήμου Χίου με την αρμόδια υπηρεσία του Πανεπιστημίου για να γίνει η καταγραφή των τετραγωνικών μέτρων των οικημάτων, αφού σύμφωνα με το νόμο 1416/84 ΦΕΚ Α’ 18 από τα ανταποδοτικά τέλη που επιβάλλουν Δήμοι και κοινότητες δεν απαλλάσσονται φορείς του δημοσίου ενώ έχουν καταργηθεί όλες οι διατάξεις που θεσπίζουν απαλλαγές από φόρους, τέλη ή εισφορές.
Πράγματι υπήρξε πλήρης κατάλογος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου ιδιόκτητα και μισθωμένα κτήρια καλύπτουν συνολική έκταση 13.600 τ.μ..
Στους αντίστοιχους όμως λογαριασμούς της ΔΕΗ είχαν δηλωθεί κυρίως μηδενικά τετραγωνικά μέτρα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία καταβολή τέλους. Υπολογίζεται έτσι ότι τα διαφυγόντα έσοδα του Δήμου Χίου από τα τέλη ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ΕΥΡΩ.
Το θέμα από πλευράς Δήμου Χίου το χειρίζεται ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος για την Παιδεία Πέτρος Ντομάτας και φαίνεται ότι αναζητείται να βρεθεί η χρυσή τομή έτσι ώστε ούτε ο Δήμος να χάσει τα καταλογισθέντα τέλη που από το 1999 έως σήμερα η συνολική οφειλή είναι άνω των 230.000 ΕΥΡΩ, αλλά ούτε και το Πανεπιστήμιο θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα οικονομικά.
Βέβαια από πλευράς Πανεπιστημίου δηλώνουν ότι οι προϋπολογισμοί τους είναι μηδενικοί. Πάντως από πλευράς Δήμου Χίου ρίχνουν στο τραπέζι ακόμα και προτάσεις για ενοικίαση οικοπέδων του Πανεπιστημίου ώστε να συμψηφιστούν χρέη με τα ενοίκια, αφού δεν είναι διατεθειμένοι να χαρίσουν ένα σημαντικό οικονομικό πόρο για τα ταμεία του Δήμου και μάλιστα για υπηρεσίες που υποχρεώνονται να πληρώσουν όλοι ανεξαιρέτως οι δημότες.


ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ