Αρχική Νέα Τοπικά Καταγγελία ΕΟΑΕΝ για φοροεισπρακτικά μέτρα

Καταγγελία ΕΟΑΕΝ για φοροεισπρακτικά μέτρα

7


Η δημοσιονομική εξυγίανση και ο περιορισμός των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού αποτελούν μονόδρομο και αναγκαιότητα για την κυβέρνηση, που πρέπει να αντιμετωπισθούν με γενναία αναπτυξιακά μέτρα και κίνητρα, και όχι με φοροεισπρακτικού χαρακτήρα εξαγγελίες όπως οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων που ανακοινώθηκαν χθες, οι οποίες βαραίνουν το μέσο Έλληνα φορολογούμενο και την πλειονότητα των ΜΜΕ της χώρας μας.
Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ελληνικών Νήσων, εκφράζει την αντίθεση του στα εξαγγελθέντα μέτρα τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την κατανάλωση και την αποταμίευση, να συρρικνώσουν το οικογενειακό εισόδημα, να περιορίσουν τις επενδύσεις και τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις.
Οι αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ κατά μια μονάδα (από 18% στο 19% & από 8% στο 9%) αναμένεται να πλήξουν ιδιαίτερα, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας. Ειδικότερα για την πλειονότητα των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα στα νησιά, και πιο συγκεκριμένα αυτών των υπηρεσιών και του τουρισμού -λίγο πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου-, αναμένεται να πυροδοτήσει αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που είτε θα επιβαρυνθούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, είτε θα μετακυλήσουν προς τους τελικούς καταναλωτές και τους πελάτες τους. Επακόλουθο των παραπάνω, θα είναι η μείωση της ανταγωνιστικότητας και της ευελιξίας των επιχειρήσεων αυτών.
Καλούμε επομένως την κυβέρνηση να προβεί στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, ώστε να τονωθεί η επιχειρηματικότητα-ιδίως των ΜΜΕ, να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα τους, καθώς και σε ουσιαστικές ελαφρύνσεις φορολογικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα.