Αρχική Νέα Τοπικά Διαβεβαιώσεις ιδιοκτητών για το διατηρητέο της Φλοίσκου

Διαβεβαιώσεις ιδιοκτητών για το διατηρητέο της Φλοίσκου

29


Τη διαβεβαίωση ότι το διατηρητέο κτήριο επί της οδού Φλοίσκου δεν πρόκειται να καταστραφεί και πως μόνο σκοπό είχε την επισκευή και ανάδειξη του κτηρίου, δίνει ο ιδιοκτήτης του Παντελής Στρουμπής, απαντώντας έτσι στην καταγγελία του Συλλόγου Οικολογίας, την οποία και δημοσιεύουμε έτσι ώστε να μπορεί στο μέλλον να γίνει και έλεγχος κατά πόσο αυτό θα τηρηθεί.
Ο ιδιοκτήτης παραδέχεται ότι η οικοδομική άδεια που διέθετε δεν ήταν για εκτεταμένες δράσεις στο κτήριο, αλλά μόνο για “απλή επισκευή”. Αυτό που μας τόνισε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του είναι ότι με την έναρξη των εργασιών βρέθηκαν μπροστά σε εκτεταμένες ζημιές στη στέγη η οποία και έπρεπε να αντικατασταθεί. Σύστησε δε σε όσους ερεύνησαν το θέμα να δουν το φάκελο και θα διαπιστώσουν ότι σε περίπτωση που γκρεμιστεί το διατηρητέο κτήριο δεν υπάρχει δυνατότητα να κτιστεί κάτι άλλο αφού ο συντελεστής δόμησης έχει μεταφερθεί στο τμήμα του οικοπέδου που πριν μερικά χρόνια πουλήθηκε και έγινε η διπλανή πολυκατοικία.
Πάντως από την ώρα που η Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου από τις 9/3/2005 ζητούσε διακοπή οικοδομικών εργασιών με έγγραφο στην Αστυνομία θα περιμέναμε από τον κ. Στρουμπή (που παράλληλα έγινε γνώστης της καταγγελίας) με μια ανακοίνωσή του στον τύπο να ηρεμούσε τους περίοικους και να μην περίμενε να βγει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης η καταγγελία. Γιατί καμιά φορά ισχύει ότι και με τη γυναίκα του Καίσαρα που πρέπει και να φαίνεται τίμια…
Συγκεκριμένα στην απάντησή του ο κ. Στρουμπής αναφέρει τα εξής:
“Απαντώντας στην καταγγελία του Συλλόγου οικολογίας και περιβάλλοντος Χίου και των περιοίκων της περιοχής σχετικά με το ακίνητο της οδού Φλοίσκου ιδιοκτησίας μου τους γνωρίζω τα παρακάτω καθησυχάζοντας τους ταυτόχρονα από την αγωνία τους για την “καταστροφή” όπως αποκαλούν του αρχοντικού και την ανέγερση πολυκατοικίας όπως αναφέρουν.
Πριν απαντήσω συγκεκριμένα ας μου επιτρέψουν οι του συλλόγου Οικολογίας και οι περίοικοι να τους δηλώσω ότι δεν τους παραχωρώ το δικαίωμα να θεωρούνται πιο ευαίσθητοι από εμένα σχετικά με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας όπως επίσης να τους δηλώσω ότι η δεοντολογία επιβάλλει να με ρωτήσουν για τις προθέσεις μου προτού προβούν σε καταγγελία.
Επί του προκειμένου τους δηλώνω ότι δεν έχω καμία πρόθεση να αναγείρω πολυκατοικίας στη θέση του αρχοντικού ούτε βέβαια προτίθεμαι να το κατεδαφίσω αλλά μόνο να το επισκευάσω και να το αναδείξω όπως προβλέπει και η άδεια επισκευής της πολεοδομίας.
Για να γίνει αυτό δυστυχώς είναι απαραίτητο να αντικαταστήσω τη σκεπή η οποία είναι ολοσχερώς κατεστραμμένη λόγω της πτώσης του δέντρου αλλά και να ξηλώσω τα παράθυρα τα οποία λόγω του χρόνου ήταν σε αποσύνθεση.
Για το παραπάνω λόγο έχω αναθέσει ήδη στο μηχανικό μου την προετοιμασία και κατάθεση σχετικού φακέλου για την αναθεώρηση της αρχικής μου άδειας υπ’ αριθμ. 94/08.06.2004 που ήταν απλή επισκευή λόγω των σημαντικών προβλημάτων που ανέκυψαν κατά την έναρξη των οικοδομικών εργασιών και αναθεωρούμε την παραπάνω άδεια μαζί με όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις.
Η πρόθεσή μου είναι να μην αλλοιώσω τίποτα από τα χαρακτηριστικά του κτιρίου δεδομένου ότι τα υλικά που θα αντικατασταθούν θα είναι ίδια με τα παλαιά τόσο στο κτίριο όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.
Εάν είχαν λίγο υπομονή πριν προβούν στις καταγγελίες θα διαπίστωσαν ότι ένα κτίριο το οποίο είχε καταντήσει ερείπιο και εστία μόλυνσης θα αναδειχθεί σε υπόδειγμα πολιτιστικής κληρονομιάς”.