Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Φόβοι για… ιδιωτική Πανεπιστημιούπολη εκφράζονται από το ΤΜΟΔ

Φόβοι για… ιδιωτική Πανεπιστημιούπολη εκφράζονται από το ΤΜΟΔ

109


Έντονο παρασκήνιο φαίνεται πως υπάρχει γύρω από το θέμα της (μετα)στέγασης του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης που αναγκάζει τον Πρόεδρο του Τμήματος καθηγητή Αριστοφάνη Δημάκη.
Στη συνέχεια παραθέτουμε την επιστολή του κ. Καθηγητή που χωρίς να είναι αναλυτική αφήνει να διαφανεί ότι στη κόντρα για το ποιος θα στεγάσει τα τμήματα του Πανεπιστημίου, ίσως να δούμε πρώτα να ξεφυτρώνει συγκρότημα… ιδιωτικής Πανεπιστημιούπολης αφήνοντας στην άκρη το όραμα για Πανεπιστημιούπολη στα Ταμπάκικα…
Η επιστολή έχει ως εξής:
Το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (ΤΜΟΔ)βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο της λειτουργίας του και είναι το νεώτερο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο.
Από την έναρξη της λειτουργίας του στεγάστηκε στο οικοδομικό συγκρότημα της οικογένειας Μυλωνάδη, στο οποίο εξ ανάγκης βρέθηκε, λόγω έλλειψης άλλου, καταλληλότερου χώρου την εποχή εκείνη.
Το Τμήμα παρέμεινε στους χώρους αυτούς ως σήμερα, ελπίζοντας ότι σύντομα θα αποκτούσε δικούς του χώρους στα Ταμπάκικα της Χίου.
Καθώς όμως το ελληνικό Δημόσιο φαίνεται να προτιμάει να πληρώνει ενοίκια, παρά να επενδύει χρήματα για να αποκτήσει το ΤΜΟΔ δικά του κτήρια, (παρότι είναι προφανές ότι το δεύτερο είναι και οικονομικά και λειτουργικά το πιο συμφέρον) αναγκαζόμαστε σήμερα να αναζητήσουμε προς ενοικίαση έναν καταλληλότερο χώρο στέγασης του Τμήματος.
Είναι προφανές, ότι από οικονομική άποψη η αναζήτηση νέων χώρων για το Τμήμα μας είναι πολύ ενδιαφέρουσα για την οικονομική αγορά της Χίου.
Αυτό το αντιλαμβανόμαστε και το δεχόμαστε με πλήρη κατανόηση, όμως η απόκτηση νέων χωρών για μας είναι απλά και μόνο η προϋπόθεση για να μπορέσουμε να επιτελέσουμε το εκπαιδευτικό και ερευνητικό μας έργο.
Αυτό αποτελεί άλλωστε και το μοναδικό λόγο λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Αντιμετωπίζουμε με λύπη την προσπάθεια εμπλοκής του Τμήματός μας και παραγόντων του Πανεπιστημίου στη φημολογία, που προκύπτει από έναν κακώς εννοούμενο ανταγωνισμό.
Είμαστε βέβαιοι, ότι η Χιακή κοινωνία αντιμετωπίζει με την ίδια αποστροφή όλες εκείνες τις προσπάθειες, που στο όνομα του οικονομικού κέρδους επιθυμούν να εμπλέξουν το ΤΜΟΔ και το Πανεπιστήμιο σε αντιπαραθέσεις τοπικών συμφερόντων, που βάζουν σε κίνδυνο τη μεταστέγαση του τμήματος, βλάπτουν τη λειτουργία του και εν τέλει υπονομεύουν το κύρος του Ιδρύματος.