Αρχική Ομογένεια ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: Εκκληση στον Καραμανλή για την κρίση στην Κοινότητα Κορώνας Νέας Υόρκης...

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: Εκκληση στον Καραμανλή για την κρίση στην Κοινότητα Κορώνας Νέας Υόρκης κάνει ο Βασίλης Λιβανός

7

NEA ΥΟΡΚΗ.- Εκκληση προς τον πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή να παρέμβη για την αποτροπή της κρίσης στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα Κορώνας, Νέας Υόρκης, κάνει ο πρόεδρος του οργανισμού Β. Λιβανός.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας, τονίζοντας ότι εκπροσωπεί την πλειοψηφία των μελών, αναφέρει ότι «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την αδιάλλακτη στάση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής όταν προέκυψε ζήτημα υπέρβασης των καθηκόντων του ιερέα στην Κοινότητά μας ο οποίος ενεπλάκη με τα οικονομικά ζητήματα».

Ο κ. Λιβανός αναφέρει ότι η Αρχιεπισκοπή θα μπορούσε να μεταθέσει τον ιερέα σε άλλη Κοινότητα και το πρόβλημα θα είχε βρει τη λύση του, αλλά «δυστυχώς επέλεξε τρόπους και μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος οι οποίες δεν συνάδουν ούτε με την Ορθοδοξία, ούτε με το Ελληνικό Πνεύμα».

Η επιστολή του κ. Λιβανού έχει ως ακολούθως:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Σας γράφω με την ιδιότητά μου ως προέδρου της Ελληνο-Αμερικανικής Κοινότητας Κορώνας, στη Νέα Υόρκη, εκπροσωπόντας τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και της συντριπτικής πλειοψηφίας της Κοινότητας.

Απευθυνόμεθα σε σας σε μία ύσταστη προσπάθεια να αποτρέψουμε το διχασμό της Ελληνο-Αμερικανικής Κοινότητας.

Στην Κοινότητά μας έχουν δημιουργηθεί προβλήματα τα τελευταία 3 χρόνια τα οποία έχουν εκλάβει ανεξέλεγκτες καταστάσεις και οι συνέπειες τους θα επηρεάσουν ολόκληρη την Ελληνο-Αμερικανική Κοινότητα στις ΗΠΑ.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την αδιάλλακτη στάση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής όταν προέκυψε ζήτημα υπέρβασης των καθηκόντων του ιερέα στην Κοινότητά μας ο οποίος ενεπλάκη με τα οικονομικά ζητήματα. Η Αρχιεπισκοπή θα μπορούσε να μεταθέσει τον ιερέα σε άλλη Κοινότητα και το πρόβλημα θα είχε βρει τη λύση του.

Δυστυχώς επέλεξε τρόπους και μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος οι οποίες δεν συνάδουν ούτε με την Ορθοδοξία, ούτε με το Ελληνικό Πνεύμα. Μεταξύ άλλων:

-Συνεκάλεσε «Πνευματικό Δικαστήριο» και επέβαλε ποινές σε όλα τα μέλη του καθ’ όλα νόμιμα Κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας. Πέρα από τους εξωκλησσιαμούς, απαγόρεψε σε γονείς να προσεγγίζουν το κτίριο στο σχολείο που φοιτούν τα παιδιά τους.

-Επιστράτευσε έμμισθους φρουρούς οι οποίοι «κατέλαβαν» το σχολικό κτίριο και τρομοκρατούν μαθητές και διδακτικό προσωπικό. Τα παιδιά μας αμήχανα και φοβισμένα έχουν σαστίσει με την Ορδόδοξη Εκκλησία.

-Σπάζοντας κλειδαριές προσπάθησαν να εγκαθιδρύσουν νέο, δικής τους επιλογής Κοινοτικό Συμβούλιο.

-Αρνήθηκαν, όπως υπέδειξε ο Εισαγγελέας της περιοχής να επιτρέψουν οικονομικό έλεγχο (forensic) στα κοινοτικά βιβλία.

-Τέλος, παραπέμπουν σε πολιτικό δικαστήριο τα μέλη του Κοινοτικού Συμβούλιου με αστήριχτες κατηγορίες.

κ. Πρωθυπουργέ της Ελλάδας,

οι μη δημοκρατικοί και μεσαιωνικοί μέθοδοι που μετέρχονται οι επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής μας έχουν απογοητεύσει και πικράνει. Απειλές, εκφοβισμοί, αστυνομοκρατία καθώς επίσης και πρόσκληση σε επιφανείς ομογενείς να παρέμβουν ώστε να επηρεάσουν τις καταστάσεις υπέρ τους.

Επί δεκαετίες ολόκληρες οι Ελληνο-Αμερικανοί στηρίζουμε οικονομικά και ηθικά το Πατριαρχείο, την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τις Εκκλησίες στις ΗΠΑ τις οποίες εμείς οι ίδιοι φτιάξαμε.

Η Κοινότητά μας έχει ένα από τα ιστορικά και καλύτερα Ημερήσια Ελληνοαμερικανικά Σχολεία. Το Σχολείο αυτό δεν στηρίζεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή ενώ οι χειρισμοί της μπορεί να οδηγήσουν στο να κλείσει.

Ζούμε στην Μητρόπολη του κόσμου, στο χάραμα του 21ου αιώνα. Ακούσαμε εσάς τον ίδιο να δηλώνετε πώς προτεραιότητά της κυβέρνησης σε σχέση με την Ομογένεια θα είναι η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Και προσβλέπουμε στην έμπρακτη εφαρμογή των δηλώσεών σας.

Υπάρχουν τρόποι να μεσολαβήσατε και αποτρέψετε την κρίση που απειλεί την Ελληνο-Αμερικανική Κοινότητα. Αναμένουμε το έμπρακτο ενδιαφέρον, το προσωπικό σας και των συνεργατών σας, εάν πράγματι επιθυμείτε ο Μετα-Ολυμπιακός Ελληνισμός να προβάλεται θετικά στις Η.Π.Α., όπως κατ’ επανάλειψη δηλώνουν οι εκπρόσωποί σας.

Ζητούμε διαφάνεια. Ζητούμε Δημοκρατία στις Κοινότητες μας. Ζητούμε το δικαίωμα τα παιδιά μας να μετέρχονται της Ελληνικής Παιδείας και της Ορθοδοξίας.

Είμαστε στη διάθεσή των συνεργατών σας για να τους ενημερώσουμε για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Μην μας απογοητεύσετε.
Β. Λιβανός, Πρόεδρος


Πηγή: TGA News