Αρχική Πολιτισμός Μέρα παραμυθιού, γιορτάστε την με ένα καλό βιβλίο!

Μέρα παραμυθιού, γιορτάστε την με ένα καλό βιβλίο!

4Μέρα του παραμυθιού η σημερινή και η πρόταση για τους μικρούς μας φίλους είναι να ξεχαστούν με ένα παραμύθι που θα αφηγηθεί ο παππούς ή η γιαγιά, ή με ένα καλό βιβλίο που θα τους ταξιδέψει σε κόσμους μαγικούς.
Το διαδίκτυο έφερε κοντά μας το φιλόλογο κ. Διονύση Λεϊμονή που μας γνωστοποίησε το κείμενο της ομιλίας του στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου.
(Σ.σ.: η αφίσα είναι από συνέδριο για το παραμύθι που είχε γίνει στη Χίο).

Οι καρποί της γνώσης
Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί να τιμάται στις 2 Απριλίου ημέρα γέννησης του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν ΄Αντερσεν το καλό και ποιοτικό παιδικό βιβλίο. Με την ευκαιρία αυτή θα διοργανωθούν πολλές εκδηλώσεις, θα ακουστούν χρήσιμα πράγματα, θα παρουσιαστούν αξιόλογα βιβλία, θα έρθουν επιτέλους στο προσκήνιο σπουδαίοι έλληνες και ξένοι συγγραφείς που μέχρι τώρα ζούσαν και έγραφαν σιωπηλά μια και τα σημερινά πρότυπα απέχουν πολύ από τα πνευματικά. Κι όταν σιγήσουν οι εορταστικές σάλπιγγες, τι μέλλει γενέσθαι; ¨Ολη αυτή η πνευματική δραστηριότητα θα έχει αξία και νόημα όταν την επόμενη μέρα και σε όλη τη διάρκεια του έτους αποφασίσουμε να σταματάμε επιτέλους μπροστά στις βιβλιοθήκες όσο μικρές και ασήμαντες κι αν μας φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Είναι ανάγκη να δρέψουμε καρπούς ανοίγοντας αυτούς τους θησαυρούς της γνώσης και της σοφίας και να απολαύσουμε τις ιδέες, τα ιδανικά, να χαρούμε τη γλώσσα, να μάθουμε, να ονειρευτούμε, να καλύψουμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας. Οι βιβλιοθήκες του σχολείου μας, των σπιτιών μας, της πόλης μας, της γειτονιάς, των γραφείων μας είναι άδικο και αισχρό να υποβιβαστούν σε μια σειρά ξύλινα ή μεταλλικά ράφια μεστά από σκονισμένα βιβλία. Ας λάβουμε υπόψη μας πως σήμερα την εποχή της τεχνολογίας, την άκρως εχθρική απέναντι στο λόγο και το βιβλίο κανένα cd και κανένα ηλεκτρονικό έντυπο και μέσο δεν μπορεί να μας χαρίσει τις συγκινήσεις και να γονιμοποιήσει τόσο δημιουργικά τη σκέψη μας ή να φτερώσει το νου και τη φαντασία μας όσο ένα καλό βιβλίο. Αυτόν τον καιρό στην πόλη του Βόλου επανδρώνεται και οργανώνεται μια από τις πιο πλούσιες και λειτουργικές βιβλιοθήκες στο κέντρο της πόλης δίνοντας τη δυνατότητα μέθεξης της γνώσης ακόμα και στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στους τυφλούς. Ας ανοίξουμε λοιπόν τα μάτια μας επιδιώκοντας να πλατύνουμε το νου μας. Ας σχηματίσουμε από αύριο ουρές έξω από τις βιβλιοθήκες κι ας ξεδιψάσουμε στις πηγές αυτές όντας χορτασμένοι ή και φαρμακωμένοι από κάθε είδους δηλητήρια. Αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, σημαίνει ότι όλα όσα κάνουμε τούτη τη στιγμή είναι ανόητες εθιμοτυπικές φιέστες και τότε δεν έχουμε παρά να πείσουμε τον εαυτό μας πως σήμερα χάσαμε λίγο ακόμα χρόνο από τη μίζερη και ανιαρή καθημερινότητά μας.
Διονύσης Λεϊμονής
ΦιλόλογοςΤο παραπάνω κείμενο θα εκφωνηθεί από έναν εργάτη του λόγου στην εκδήλωση του