Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ψεκάστε, σκουπίστε, αγοράστε…

Ψεκάστε, σκουπίστε, αγοράστε…

33


Έντονη είναι τον τελευταίο καιρό η δραστηριοποίηση στην ανάπτυξη μηχανών αναζήτησης καταναλωτικών προϊόντων στο διαδίκτυο. Αυτό βέβαια είναι φυσικό επακόλουθο της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, αφού πριν από λίγα χρόνια τα ηλεκτρονικά καταστήματα ήταν πολύ λιγότερα. Η διαδικασία που υπήρχε ήταν η πλοήγηση από σελίδα σε σελίδα οπότε ο εντοπισμός -ίσως- του φθηνότερου και καλύτερου ήταν θέμα λίγου χρόνου.  Τώρα όμως που το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει γιγαντωθεί η αναζήτηση τέτοιου τύπου μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο.


Για να μας βοηθήσουν λοιπόν οι καλές μηχανές αναζήτησης συνεργάστηκαν με ηλεκτρονικά καταστήματα, από τα οποία ενημερώνονται συνεχώς για τα προϊόντα και τις τιμές τους. Έτσι αντί να πηγαίνουμε από σελίδα σε σελίδα, με δύο κλίκ σε μια τέτοια μηχανή αναζήτησης μπορούμε πολύ εύκολα να εντοπίσουμε το προϊόν που μας ενδιαφέρει, σε όλα τα καταστήματα που είναι διαθέσιμο και να ταξινομήσουμε τα αποτελέσματα της αναζήτησης από το φθηνότερο στο ακριβότερο.


Τον χορό των καταναλωτικών αναζητήσεων άνοιξε πριν από λίγα χρόνια το γνωστό Google με την σελίδα Froogle. Όμως και στον Ελλαδικό χώρο υπάρχει το Pathfinder με το Pathfinder Shopping, στο οποίο ψάχνοντας από περιέργεια για μαστίχα εντοπίσαμε το μοναδικό προϊόν “σάλτσα με μαστίχα Χίου”. Με τέτοια εργαλεία οι ηλεκτρονικές αγορές γίνονται τόσο εύκολες, που πραγματικά είναι Ψεκάστε-Σκουπίστε-Αγοράστε…


 


Παππάς Μιχάλης