Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη ΔΑΠ για το κτηριακό του ΤΜΟΔ του Πανεπιστημίου

ΔΑΠ για το κτηριακό του ΤΜΟΔ του Πανεπιστημίου

7

Με ενδιαφέρον παρατηρούμε το δημόσιο διάλογο, μεταξύ του προέδρου του Τ.Μ.Ο.Δ και των ιδιοκτητών του σημερινού κτηρίου που στεγάζετε το τμήμα, ο οποίος διεξάγετε αυτές τις μέρες μέσα από τις τοπικές εφημερίδες όσο αναφορά το κτιριακό πρόβλημα του Τ.Μ.Ο.Δ. Με λύπη μας όπως παρατηρήσαμε πως κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει ποια είναι η άποψη των άμεσα ενδιαφερόμενων δηλαδή των φοιτητών.
Αν κάνουμε μια αναδρομή στην αρχή λειτουργίας του τμήματος θα δούμε ότι για ένα τμήμα πενταετούς φοίτησης με πέντε κατευθύνσεις -όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του τμήματος- υπήρχαν μόνο δύο αίθουσες, με κάκιστη ηχομόνωση σε σημείο που η διδασκαλία να είναι κουραστική τόσο για τους διδάσκοντες όσο και για τους φοιτητές. Επιπλέον υπήρχαν μόνο δύο μικρές αίθουσες για τα υπόλοιπα εργαστήρια του τμήματος. Το όλο κτήριο, που ομολογουμένως έχει ελάχιστα βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, όπου ακόμα και σήμερα στεγάζεται το τμήμα προβλεπόταν για εμπορικό κέντρο και απέχει πολύ από τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Με βαθύτατη θλίψη διαβάσαμε τις απόψεις των ιδιοκτητών και μας δημιουργήθηκαν ορισμένα ερωτηματικά.
1ον) Ποιος είναι υπεύθυνος να κρίνει αν ένα κτήριο είναι κατάλληλο η όχι για να στεγάσει ένα πανεπιστημιακό τμήμα; Η εκπαιδευτική κοινότητα, η τεχνική εταιρεία του πανεπιστημίου ή μήπως οι ιδιοκτήτες ενός εμπορικού κέντρου.
2ον) Γιατί λησμονούν οι ιδιοκτήτες ότι οι φοιτητές έχουν πολλές φορές παραπονεθεί ότι οι αίθουσες όταν βρέχει παίρνουν νερά. Δεν πάει πολύς καιρός που ένας από τους ιδιοκτήτες απαντούσε στα παράπονα μας με απειλές για να καλέσει την αστυνομία μέσα σε χώρο που καλύπτεται από το πανεπιστημιακό άσυλο.
3ον) Που είναι το κακό να προκυρηχθεί νέος διαγωνισμός για την εύρεση κατάλληλου κτηρίου και γιατί οι ιδιοκτήτες αφήνουν υπονοούμενα εις βάρος της πανεπιστημιακής κοινότητας;
Επίσης μεγάλη εντύπωση μας έκανε η αναφορά για τις τριγύρω εγκαταστάσεις. Μας φάνηκε ως διαφήμιση πολυτελέστατου ξενοδοχείου με αθλοπαιδιές, παραλία και εμπορικά μαγαζιά ! Η ποιότητα όμως των σπουδών μας δεν εξαρτάται από το αν κοντά στο τμήμα μας θα υπάρχει παραλία, επηρεάζεται όμως από το αν υπάρχει χώρος για να στεγαστούν τα απαιτούμενα εργαστήρια. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι αναφορές στα παραπάνω είναι καπήλευση δημόσιας περιουσίας ή μήπως και η θάλασσα ανήκει στους ιδιοκτήτες.
Κάποιοι φοιτητές σε παρελθόντα χρόνο εκφράσαμε τις διαφωνίες μας για το πόσο έτοιμο θα μπορούσε να είναι το μεγαλεπήβολο σχέδιο για μεταστέγαση και των τριών τμημάτων στο χώρο των Ταμπάκικων σήμερα δυστυχώς δικαιωνόμαστε και μάλιστα διπλά. Αν τότε οι αρμόδιες αρχές είχαν προχωρήσει σε προκύρηξη διαγωνισμού σήμερα δε θα βρίσκονταν διάφοροι καλοθελητές να αφήνουν υπονοούμενα για αδιαφανής διαδικασίες και να θίγουν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Κατανοούμε την προσπάθεια να διαφημίσουν την ιδιοκτησία τους κάποιοι. Δεν μπορεί αυτό όμως να γίνετε σε βάρος των φοιτητών και της ποιότητας των σπουδών μας. Το κτήριο του τάγματος είναι ένα πολύ καλό εμπορικό κέντρο πλην όμως τελείως ακατάλληλο για πανεπιστημιακό κτήριο. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την συνεχή παραμονή των φοιτητών είναι πολλαπλά. Αν λοιπόν το 2000 ήταν μία λύση ανάγκης καλό είναι σήμερα με βάση τα νέα δεδομένα να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω.
Ως παράταξη πιστή στην αρχή μας να εκπροσωπούμε και να μεταφέρουμε πάντα την άποψη των φοιτητών είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε την πάγια απόφαση των φοιτητών, που αρκετές φορές έχουν ψηφήσει σε Γ.Σ., για προκύρηξη νέου διαγωνισμού και μεταστέγαση σε νέο κατάλληλο κτήριο.
Εκπρόσωπος των φοιτητών στη Γ.Σ του Τ.Μ.Ο.Δ.
Εκπρόσωπος τύπου Δ.ΑΠ. Ν.Δ.Φ.Κ Χίου.
ΧΑΡΙΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ