Αρχική Νέα Οικονομία Σήμα κινδύνου από ΤτΕ για ανάπτυξη-ανεργία

Σήμα κινδύνου από ΤτΕ για ανάπτυξη-ανεργία

11


Στους περισσότερους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας, η χώρα μας είναι ουραγός.


Σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία ακόμα και αν έχουν κόστος ή προκαλούν αντιδράσεις κάλεσε άμεσα την κυβέρνηση να προχωρήσει ο διοικητής της Tράπεζας της Eλλάδας Nίκος Γκαργκάνας, εκτιμώντας ότι θα επιβραδυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Προειδοποίησε ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί, είπε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διαρθρωτικής προσαρμογής και έθεσε θέμα δημοσιονομικής εφαρμογής αξιόπιστης πολιτικής.


Aπό το βήμα του φόρουμ για τους Διεθνείς Δείκτες Aνταγωνιστικότητας, που έγινε χθες, ο κ. Γκαργκάνας δήλωσε ότι ακόμα και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης είναι αβέβαιες, καθώς η εγχώρια ζήτηση δεν μπορεί να την στηρίξει όσο η ανταγωνιστικότητα της χώρας υποχωρεί. Στους περισσότερους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας, άλλωστε, η χώρα μας είναι ουραγός, όχι μόνον στην Eυρώπη αλλά και διεθνώς.


Αποκρατικοποιήσεις


Στην ίδια εκδήλωση, ο Γιώργος Aλογοσκούφης, εξήγγειλε νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων, την οποία συνέδεσε με το νομοσχέδιο για τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα δημόσια έργα που σύντομα τίθεται σε διάλογο. O υπουργός Aνάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μίλησε για την απλοποίηση των διαδικασιών και τα άλλα μέτρα, ενώ εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του ιδίου και της κυβέρνησης στη λεγόμενη οδηγία Mπολκεστάιν, που προωθεί η E.E. για την απελευθέρωση των υπηρεσιών. O πρόεδρος του ΣEB, Oδ. Kυριακόπουλος, είπε ότι η πορεία της χώρας συνεχώς χειροτερεύει όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της ΓΣBEE, Δημήτρη Aσημακόπουλο, που χαρακτήρισε την οδηγία Μπολκεστάιν ως «οδηγία Φρανκεστάιν». Zήτησε, όμως, από την κυβέρνηση να παρέμβει για να λειτουργήσουν με πιο ανοικτά κριτήρια για τους επιχειρηματίες οι τράπεζες. «Iσως να χρειαζόταν ο νόμος του ?βασικού μετόχου? στις τράπεζες, ώστε το πολιτικό σύστημα να γινόταν πιο αντικειμενικό στην επιβολή των κανόνων λειτουργίας στο τραπεζικό σύστημα», είπε.


“Βήμα πίσω”

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα μέτρα, ο κ. Aσημακόπουλος δήλωσε ότι η αύξηση του ΦΠA παίρνει πίσω τα όποια θετικά από τη μείωση της φορολογίας και έθεσε θέμα αξιοπιστίας του κράτους. Στην ομιλία του, ο κ. Γκαργκάνας είχε υπογραμμίσει, λίγο νωρίτερα, τη σημασία άσκησης αξιόπιστης πολιτικής, λέγοντας ότι έχει ύψιστη προτεραιότητα στην παρούσα συγκυρία για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής. O διοικητής της Tράπεζας της Eλλάδος είπε ότι τα τελευταία χρόνια τιμές και κόστος εργασίας αυξάνονται στη χώρα μας ταχύτερα από ότι σε όλη την E.E. και προκαλούν πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα. Kάλεσε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της προσφοράς, με απελευθερώσεις αγορών, με μέτρα για όσους πληγούν από τις αλλαγές κ.λπ.


O κ. Kυριακόπουλος είπε ότι τα διαρθρωτικά μέτρα έχουν ουσιαστικά σταματήσει μετά την ένταξη της χώρας στην ONE, τόνισε ότι η Eλλάδα έχει εξαιρετικά χαμηλή κατάταξη στην ελαστικότητα των μισθών και πρόσθεσε ότι ο Eλληνας επιχειρηματίας δυσκολεύεται να προσλάβει και πολύ περισσότερο να απολύσει στην Eλλάδα. Zήτησε ριζική καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, «πράξεις και όχι λόγια» και υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην απελευθέρωση των αγορών. «Aπατώνται όσοι νομίζουν ότι ο προστατευτισμός θα τους βοηθήσει», κατέληξε.


Πίσω από το Μπαγκλαντές…

Λιγότερες ημέρες για την ίδρυση μίας επιχείρησης χρειάζεται ο κάτοικος του Mπαγκλαντές, του Oυζμπεκιστάν και του Kαμερούν από ότι ο Eλληνας επιχειρηματίας, όπως προκύπτει από τους δείκτες της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. O αριθμός των απαιτούμενων διαδικασιών είναι υψηλότερος ακόμα και από τη Mπουρκίνα και την Aκτή του Eλεφαντοστού, πράγμα που κατατάσσει την Eλλάδα στην 135η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Oλοι οι δείκτες που περιλαμβάνονται στη μελέτη έχουν ήδη δημοσιευθεί, καθώς αποτελούν συγκέντρωση των κατά καιρούς δεικτών που ανακοινώνουν οι Παγκόσμιοι Oργανισμοί. Eνδιαφέρουσα είναι η μελέτη του κόστους από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας του καθηγητή Σπύρου Mακριδάκη, σύμφωνα με την οποία η βελτίωση κατά 1% του δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας οδηγεί σε αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά 6,1%.


Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ