Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Εισαγωγή στα ΑΕΙ – ΤΕΙ μόνο όσοι γράφουν πάνω από τη Βάση

Εισαγωγή στα ΑΕΙ – ΤΕΙ μόνο όσοι γράφουν πάνω από τη Βάση

6


Δεν θα εισάγονται στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας όσοι γράφουν κάτω από τη βάση στις πανελλήνιες εξετάσεις από την επόμενη χρονιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαριέττα Γιαννάκου, μετά το τέλος της κυβερνητικής επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου.


Η κ. Γιαννάκου αναφέρθηκε και στη χθεσινοβραδινή έκδοση του προγράμματος για τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, μετά από διαρροή που έγινε προς τα φροντιστήρια, υποστηρίζοντας πως το υπουργείο Παιδείας ενήργησε με ισότητα και αντικειμενικότητα προς όλους.


Αναλυτικά οι δηλώσεις της κ.Γιαννάκου, μετά το τέλος της κυβερνητικής επιτροπής, έχουν ως εξής:


Υπουργός: Συζητήσαμε σήμερα, στην Κυβερνητική Επιτροπή, την πορεία του Εθνικού Διαλόγου, εντός του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), αλλά και εκτός αυτού. Σας υπενθυμίζω ότι ο Απρίλιος έχει κηρυχθεί μήνας δημόσιας διαβούλευσης για τα θέματα της Παιδείας και γενικά της ποιότητας στην εκπαίδευση. Συζητήσαμε το θέμα της ποιότητας της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών μονάδων και του συμπληρωματικού διπλώματος. Το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας έχει καταλήξει και θα εμφανιστεί υπό μορφήν νομοθετικής ρύθμισης. Μιλήσαμε για τα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης, για τη διά βίου εκπαίδευση, που θα έρθει εντός των ημερών και έχει περάσει από το διάλογο. Επίσης, για ζητήματα, όπως η αναβάθμιση των ΤΕΕ σε Τεχνικά Λύκεια, θέμα που θα συζητηθεί στις επτά του μηνός στο Ειδικό Τμήμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Συζητήσαμε ακόμη θέματα σύνδεσης της εκπαίδευσης με την κοινωνική πραγματικότητα. Δηλαδή, τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Σύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση, που θα συντονίσει όλες τις ενέργειες. Ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας θα είναι συντονιστικός επί της πιστοποίησης και των θεμάτων φακέλου των γνώσεων, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.


Τέλος, συζητήσαμε το θέμα του αριθμού των εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Εντός των ημερών θα ληφθεί η υπουργική απόφαση. Θέλω να σημειώσω ότι φέτος τα πράγματα θα ακολουθήσουν την πορεία των προηγουμένων ετών. Από του χρόνου όμως κανένας κάτω από τη βάση δεν θα εισαχθεί σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Όπως ακριβώς συμβαίνει με την εισαγωγή αποφοίτων ΤΕΕ στα ΤΕΙ, όπου υπάρχει ως βάση το δέκα, από του χρόνου – και για να είναι όλοι προετοιμασμένοι – θα υπάρχει ανώτερος αριθμός εισακτέων, αλλά θα υπάρχει βάση, κάτω από την οποία κανείς δεν θα μπορεί να εισαχθεί σε Ανώτατα Ιδρύματα.


Δημοσιογράφος: Κυρία υπουργέ, σε σχέση με την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων υπάρχουν αντιδράσεις. Τί έχετε να πείτε;


Υπουργός: Τί θα πει υπάρχουν αντιδράσεις;


Δημοσιογράφος: Ότι τα κριτήρια ενδεχομένως δεν είναι αυτά που πρέπει.


Υπουργός: Ζούμε σε δημοκρατία και δεν μπορεί να είναι όλοι σύμφωνοι. Η αξιολόγηση –εσωτερική και εξωτερική – θα γίνει με βάση όλους τους κανόνες και τις αρχές που μεταχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει ότι η εσωτερική αξιολόγηση, υπό κανόνες, θα γίνεται από τους ίδιους. Η εξωτερική αξιολόγηση θα γίνεται πάλι υπό τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικτύου. Θα υπάρχει ένας απολύτως ανεξάρτητος οργανισμός, του οποίου τον Πρόεδρο θα προτείνει η Κυβέρνηση και θα ορίζει η Βουλή. Τίποτα άλλο. Καμία Κυβέρνηση δεν θα έχει σχέση με το αντικείμενο της αξιολόγησης και πώς θα γίνεται.


Δημοσιογράφος: Σε σχέση με τη χθεσινή διαρροή της ημερομηνίας των εξετάσεων στα φροντιστήρια;


Υπουργός: Δεν είναι διαρροή. Βγήκε η υπουργική απόφαση. Εμείς είχαμε σκοπό να τη δώσουμε σήμερα στη δημοσιότητα. Από την εσωτερική διανομή, που έκανε ο αρμόδιος Διευθυντής, εμείς λάβαμε τις πληροφορίες ότι, πιθανόν, έχει διαρρεύσει κάπου στον Τύπο. Θεωρήσαμε ότι, για λόγους αρχής και ηθικής τάξεως, δεν είναι σωστό να έχει μία μόνο εφημερίδα, ή ένα μόνο κανάλι αυτές τις πληροφορίες. Και νομίζω ότι σωστά κάναμε και το στείλαμε χθες το βράδυ. Νομίζω ότι δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο, ούτε είναι και «τα μυστικά του Φαραώ». Εμείς πάντως ενεργήσαμε με ισότητα και αντικειμενικότητα προς όλους.


Πηγή: ΜΠΕ