Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Τελετή στο Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου

Ομογένεια: Τελετή στο Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου

18


Με κάθε λαμπρότητα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έγινε στο Λευκό Οίκο, η τελετή επίδοσης της Διακήρυξης της Ελληνικής Εθνικής Ανεξαρτησίας, από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών GEORGE W. BUSH, την οποία υπέγραψε στις 24 Μαρτίου 2005, με την παρουσία της Ηγεσίας της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, της οποίας ηγείτο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.


Στην φετινή γιορτή προσκλήθηκε και παρέστη από τον Αμερικανό Πρόεδρο και ο επισκεπτόμενος επίσημα της ΗΠΑ Υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης. Έλαβε χώρα την Δευτέρα, 28 Μαρτίου, σε μια εγκάρδια και πολλή θερμή ατμόσφαιρα. Ο κ. Μολυβιάτης είχε μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον κ. Μπούς, με τον οποίο βασικά αντάλλαξε τυπικές φιλοφρονητικές κουβέντες, λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
Ιδιαίτερα ο κ. Μπούς, και πρέπει να τονισθεί, σ΄ όλη την διάρκεια της τελετής υπήρξε πάρα πολύ θερμός, σε σημείο μάλιστα που άφησε στην άκρη το χαρτί της ομιλίας που του είχαν δώσει να διαβάσει οι σύμβουλοι του, και εκφώνησε από στήθους μια εγκάρδια ομιλία περί τα 15 λεπτά της ώρας.


Επειδή η εκδήλωση ήταν κλειστή στον τύπο, αλλά και ούτε ο Λευκός Οίκος κυκλοφόρησε τα πρακτικά, κατά σφαλείς πληροφορίες μας, από πρώτο χέρι, ο Αμερικανός Πρόεδρος φαινόταν πολύ συγκινημένος, αφού το μεγαλύτερο μέρος του λόγου του το ανάλωσε στην Ελλάδα, την Αρχαία και την σύγχρονη, φθάνοντας μέχρι του Ολυμπιακούς Αγώνες, και συνεχάρη τον κ. Μολυβιάτη για την επιτυχία τους, κάτι που το έχει κάνει πολλάκις, σε άλλες περιστάσεις.


Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Μπους ζήτησε από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, όπως διαβιβάσει τους χαιρετισμούς του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ως είπε γνωρίζει και θυμάται πολύ καλά. Δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στην προσωπικότητα του κ. Καραμανλή, αποκαλώντας τον ρωμαλέο και σθεναρό ηγέτη και ότι, με πολλή ικανοποίηση τον έχει συναντήσει σε διάφορα διεθνή φόρουμ, όπως πολύ πρόσφατα ,κατά τον ταξίδι του στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της εκεί Ανώτατης Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πέρσι, τον Ιούνιο, στην αντίστοιχη του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.


Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, ότι ο κ. Μπους επικεντρώθηκε στον κ. Μολυβιάτη και εξήρε μάλιστα την πολυετή φιλία του με την οικογένεια Καραμανλή. Πρέπει να πούμε, ότι ειπώθηκαν πολύ κολακευτικά σχόλια για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών αφού τον χαρακτήρισαν ότι παρουσιάζει μια ιδιαίτερη αρχοντιά και λεπτότητα, πέρα από τις διπλωματικές του ικανότητες, κάνοντας αναφορά στην καταγωγή του από το Αιβαλί της Μικράς Ασίας.


Ο Αμερικανός Πρόεδρος, με χαρακτηριστική έμφαση αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς και στενούς δεσμούς φιλίας Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας. Μίλησε με πολύ κολακευτικά λόγια για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα στο σύνολό της, για τις πολλαπλές συνεισφορές της, ως είπε, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε όλους τους τομείς και για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ.


Αναφερόμενος στις Ελληνοαμερικανικές προσωπικότητες, κατονόμασε τον Γενικό Διευθυντή της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Οικονομικής Ανάπτυξης του Σταίητ Ντηπάρτμεντ,΄Αντριου Νάτσιος, που ήταν παρόν στην αίθουσα, καθώς και την Φράνσις Τάουνσιπ, που κατέχει σήμερα την υψηλή θέση της Συμβούλου για θέματα εσωτερικής ασφαλείας, στο νεοσύστατο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Και στο σημείο αυτό, δεν παράλειψε, αν και ήταν απών, να αναφερθεί στις μεγάλες υπηρεσίες προς το Αμερικανικό Έθνος, του ομογενούς Πρεσβευτή Τζών Νεγροπόντε, που υπηρετεί στη Βαγδάτη και αναλαμβάνει σύντομα την πρώτη μεγάλη θέση του Γενικού Διευθυντή όλων των 15 Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών, υπό την ιδιότητα συντονιστή.


Δεν παρέλειψε ακόμη ο κ. Μπους να πολιτικολογήσει και να πει πόσο ικανοποιημένος είναι από την βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού πλέον οι δυο χώρες συνομιλούν απευθείας. Αλλά και στο Κυπριακό πρόβλημα και συγκεκριμένα, ως είπε, στις προσπάθειες που καταβάλλονται τελευταίως για την εξεύρεση λύσης στο χρονίζον αυτό πρόβλημα, χωρίς όμως να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο Σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν.


Περαιτέρω, βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει και για την εσωτερική πολιτική που ακολουθεί, αλλά και για την αντίστοιχη την εξωτερική, κάνοντας λόγο για τα όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, αφού ήσαν παρόντες, μέσα στην αίθουσα, περί τους 55 Αμερικανοί πολίτες, ομογενείς, όπως ο Άντριου Άθενς, ο Άντριου Μανάτος, ο Τιμ Μανιάτης, ο δυναμικός Ιερέας π. Αλ’έξανδρος Καρλούτσος, ο Σταύρος Παπαγερμανός, ο Τζων Σιτιλίδης και άλλοι πολλοί.


Δεν ήταν παρών ,όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί, ο γνωστός ομογενής μεγαλοεπιχειρηματίας, Άλεξ Σπανός από το Στόκτον της Καλιφόρνιας, υποστηρικτής του κ. Μπους και στενός οικογενειακός του φίλος.


Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Μπους έκανε και ένα αστείο, όπως είθισται σε τέτοιες δημόσιες εμφανίσεις. Συγκεκριμένα, καταπιάστηκε χαριτολογώντας με το μικρό αεροπλάνο του κ., Μουλυβιάτη, που τον μετέφερε από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον και προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Άντριους. Την ίδια στιγμή είχε προσγειωθεί και το μεγάλο αεροπλάνο AIR FORCE ONE του κ. Μπους, που τον μετέφερε από το Τέξας, όπου είχε περάσει το Πάσχα των Καθολικών.


Το αεροπλάνο του ακολούθησε του κ. Μολυβιάτη και είχε ζητήσει, όπως ήταν φυσικό, να μάθει ποιός προπορεύεται του δικού του. Οπότε του είπε : «κ. Μολυβιάτη, από ό,τι είδα στο αεροδρόμιο, έχετε ωραίο αεροπλανάκι!» Όλοι ξέσπασαν στα γέλια.


Πριν από την εκδήλωση της επίδοσης της Διακήρυξης, είχε προηγηθεί, εντυπωσιακό γεύμα, εκ μέρους του Λευκού Οίκου, στον Οίκο Φιλοξενίας, Μπλαίρ Χάουζ, όπου φιλοξενούνται και διαμένουν Αρχηγοί Κρατών και Πρωθυπουργοί, απέναντι ακριβώς από τον Λευκό Οίκο.


Το γεύμα παρέθεσε, εκ μέρους του κ. Μπους, ο Υπουργός Μεταφορών, Νόρμαν Μινέτα, ο οποίος αναφέρθηκε, σε πολύ γενικές γραμμές στις πολύ καλές Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος. Με το πέρας, όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στο Λευκό Οίκο για την τελετή.


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Τον Πρόεδρο Μπους προσφώνησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, με μια εμπεριστατωμένη, μακρά και θαυμάσια ομιλία του 15 λεπτών, στην οποία εξήγησε το νόημα της 25ης Μαρτίου συνδέοντας πολύ πετυχημένα, την Επανάσταση των Ελλήνων του 1821 με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, παρουσιάζοντας και τα δυο σε μια ενιαία ιστορική και θεολογική ενότητα.


Αναφερόμενος ειδικά, στο μείζον νόημα της 25ης Μαρτίου 1821, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε στον Αμερικανό Πρόεδρο και στο εκλεκτό ακροατήριο: «Η Ημερομηνία αυτή επίσης κυριαρχείται από την πραγματικότητα της Ελευθερίας κατανοητής ως Εθνικής και Πολιτικής Ανεξαρτησίας. Η Ελευθερία είναι ένα καταπληκτικό δώρο του Θεού, μια αναμφισβήτητη ανθρώπινη αξία και μια παγκόσμια διαχρονική ιδέα, που ενέπνευσε τον Λαό της Ελλάδας, για να αρχίσει την Επανάσταση του προς ανάκτηση της Ανεξαρτησίας του, ύστερα από 4 αιώνες ξένης κατοχής στη Γη που του έδωσε ο Θεός. Και επεσήμανε αμέσως παρακάτω: «οι Έλληνες έθεσαν την Ελευθερία πάνω από την δική τους την ζωή και την διακήρυξαν την ίδια ακριβώς Ημέρα με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που «Ο Θεός υπέγραψε την Ελευθερία της Ελλάδας και Αυτός δεν μπορούσε να πάρει πίσω την υπογραφή Του», και άρχισαν την Επανάσταση. Ηταν ένας αγώνας εναντίον τη οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ, για να χρησιμοποιήσω στην ευαγγελική γραφή. Και γνωρίζουμε ότι κέρδισε ο Δαυίδ. ΄Ετσι ήσαν και οι Ηρωικοί μαχητές της Ελληνικής Ανεξαρτησίας του 1821.Νίκησαν παρά όλες τις αρνητικές προβλέψεις και κατάφεραν να ξαναδημιουργήσουν της Ελλαδα, ως ανεξάρτητο Έθνος και ανεξάρτητη «χώρα, ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς και βάρβαρης ξένης κατοχής. Γι’ αυτό ακριβώς παρουσίασαν στον κόσμο ολόκληρο την ασύλληπτη ιδέα της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας, μιας αληθινής και αέναης αξίας και ενός ιδανικού ομορφιάς πάνω στο βασικό σλόγκαν: Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή».


Πηγή: Greek News