Αρχική Νέα Τοπικά Με τούρκικα γκισέ η καταπολέμηση της «ουράς» στο Τελωνείο

Με τούρκικα γκισέ η καταπολέμηση της «ουράς» στο Τελωνείο

11


Με αυξημένα προβλήματα, που προκύπτουν κυρίως από τις ουρές κατά τις ώρες άφιξης και αναχώρησης των πλοίων από και προς Τουρκία, συνεχίζει για τρίτη εβδομάδα τη λειτουργία του το νέο Τελωνείο στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας. Ιδιαιτέρως τις ημέρες του Σαββάτου και της Κυριακής, που ουσιαστικά παρουσιάζεται αυξημένη κίνηση στη γραμμή (και ενώ ακόμα δεν έχει αρχίσει η τουριστική σεζόν) τα προβλήματα αυξάνονται, με τη συμβολή και των τουριστικών πρακτόρων να παραμένει σε πλαίσια μακράν του επαγγελματισμού.


Κρατάνε γραπτές λίστες


Η επιμονή της πλειοψηφίας των τουριστικών γραφείων να κρατούν γραπτές λίστες επιβατών, που «ανοίγουν» λίγο πριν την αναχώρηση, προκαλεί συμφόρηση και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του Τελωνείου, ενώ δεν λείπουν και οι συχνοί διαπληκτισμοί πρακτόρων και υπαλλήλων. «Έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα που δεν βοηθά ούτε εμάς ως Τελωνείο, ούτε τιμά βέβαια και τους πράκτορες, που αντί να καταθέτουν τις λίστες επιβατών από την προηγούμενη ημέρα, επιλέγουν να τις φτιάχνουν τελευταία στιγμή και να σχηματίζουν ουρές», αναφέρει στέλεχος του Τελωνείου Χίου.
Προχθές παρουσιάστηκε ένα τέτοιο περιστατικό, όταν υπάλληλος τουριστικού γραφείου επιχείρησε να «καταλάβει» ένα γραφείο του Τελωνείου για να ανοίξει λίστα επιβατών. Οι υπάλληλοι τον έβγαλαν έξω και ακολούθησαν φωνές και ένταση.


Φέρνουν γκισέ


Προς εξομάλυνση του παραπάνω προβλήματος, που και οι ίδιοι οι πράκτορες έχουν αντιληφθεί ότι δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις, έχουν ήδη παραγγείλει ειδικά γκισέ από τον Τσεσμέ (!) για να τα στήσουν περιμετρικά του Τελωνείου και να εξυπηρετούν ο κάθε ένας τους πελάτες του. Μάλιστα θα τα εξοπλίσουν και με τεχνικά μέσα για να μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες να ρυθμίζουν τα απαιτούμενα έγγραφα που χρειάζονται. Μέχρι αυτή τη στιγμή τρία γκισέ αναμένονται από τους αγοραστές τους και θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες, ευελπιστώντας να δώσουν μια λύση στο συνεχιζόμενο πρόβλημα.


Επιμένει το Τελωνείο στις λίστες


Πέραν των γκισέ όμως, ουσιαστική ανάσα στην κοσμοσυρροή του Τελωνείου θα δώσει και η πλήρης συμμόρφωση των τουριστικών γραφείων με τις νέες τεχνολογίες και συγκεκριμένα μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής των επιβατών, των αριθμών διαβατηρίων τους και εισιτηρίων, αφού ενώ στα γειτονικά μας νησιά τα πρακτορεία στέλνουν τις λίστες ένα 24ωρο πριν την αναχώρηση, χωρίς να δημιουργούν ουρές και να ταλαιπωρούν τους επισκέπτες, στη Χίο συνεχίζουν να παραδίδουν πρόχειρα γραμμένα τα ονόματα και μάλιστα την τελευταία στιγμή, επιδεινώνοντας συνεχώς το πρόβλημα και βέβαια δίνοντας το παράδειγμα της ανύπαρκτης οργάνωσης, κρατώντας και ανοικτά κάποια ονόματα, που πάντα θα έρχονται την τελευταία στιγμή. Μόνο που αν θέλουμε τουρισμό, πρέπει να μάθουμε και να συμπεριφερόμαστε.

Το παρόν άρθρο του δημοσιογράφου κ. Νίκου Κατσαράκη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ της 5/4/2005