Αρχική Νέα Τοπικά Παραπληροφόρηση τα περί μελιού λένε οι ειδικοί

Παραπληροφόρηση τα περί μελιού λένε οι ειδικοί

23

Μια καταδίκη άστοχη που θα περάσει γρήγορα, χαρακτήρισε τη “βόμβα” κατά του μελιού που διόγκωσαν τα τηλεοπτικά παράθυρα των Αθηνών ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλης Χαριζάνης.
Προσκεκλημένος του Συνεταιρισμού Μελισσοπαραγωγών Χίου και της εταιρείας ΑΘΗΝΑΔΗΣ ο κ. Καθηγητής ξεκίνησε την καθησυχαστική συνέντευξη τύπου προς τους καταναλωτές, τονίζοντας ότι “λάδι, κρασί και μέλι είναι τρία από τα βασικά είδη που παράγει η χώρα μας και πρέπει να τα προσέξουμε. Ειδικά όμως το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που φροντίζει η ίδια μέλισσα να απολυμάνει το χώρο αποθήκευσής του, ενώ δεν φτάνει ποτέ στο μελίσσι νέκταρ από άνθη που έχουν τοξικές ουσίες αφού πεθαίνει πρώτα η εργάτρια- μέλισσα…

Χαρακτηρίζοντας παράλογο το πρόβλημα και αδικαιολόγητο τον πανικό που προκλήθηκε έδωσε στοιχεία για τη χημική ουσία, το παραδιχλωροβενζόλιο ή αλλιώς κηροσκορίνη, που έχει εντομοκτόνες ιδιότητες και χρησιμοποιείται από πολλές βιομηχανίες ακόμα και στην παραγωγή αποσμητικών χώρου.
Ανήκοντας στην τρίτη κατηγορία επικινδυνότητας ως πιθανή καρκινογόνο ουσία για να υπάρξει πρόβλημα σε έναν άνθρωπο θα πρέπει αν είναι παιδί να τρώει 58 κιλά μέλι ημερησίως ενώ ο ενήλικας (βάρους 80 κιλών) να τρώει μέχρι και 156 κιλά μέλι!
Και όμως τρόμαξε τόσο πολύ που ανάγκασε τα σούπερ- μάρκετ να αποσύρουν το μέλι τους από τα ράφια, ενώ πιθανόν να κινδυνεύουμε περισσότερο αν πηγαίνουμε σε χώρους όπου χρησιμοποιούνται αποσμητικά με παραδιχλωροβενζόλιο στη σύνθεση τους!

Η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιείται από τους μελισσοκόμους για να προστατευτεί το κερί της κερήθρας, από ένα τύπο σκώρου και που όπως διαβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού κ. Γιανόπαππας έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Ο κ. Καθηγητής σημείωσε επίσης ότι υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση και των Χιωτών μελισσοκόμων που χρησιμοποιούν τις συμβατές ουσίες με τη βιολογική καλλιέργεια καταπολέμησης του σκώρου αυτού.
Σε ότι αφορά εξάλλου στη Χίο έχουμε 7.000 κυψέλες που σημαίνει περί τις 140.000 κερήθρες, ενώ μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα υπάρχει αντικατάσταση των παλιών κυψελών.