Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Αντιπαραθέσεις για την καθιέρωση βαθμολογικής βάσης εισαγωγής

Αντιπαραθέσεις για την καθιέρωση βαθμολογικής βάσης εισαγωγής

11


Λιγότερες θα είναι οι εγγραφές των πρωτοετών στις σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ την ακαδημαϊκή χρονιά 2006-2007, συγκριτικά με τα σημερινά δεδομένα. Διότι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την καθιέρωση βαθμολογικής βάσης εισαγωγής αναμένεται να αφήσει εκτός Ιδρυμάτων περί τους 8.000 – 10.000 αποφοίτους Λυκείου.
Οσοι δηλαδή υπολογίζονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υποψήφιοι που διαγωνίζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις και συγκεντρώνουν συνολική βαθμολογία κάτω από τη βάση, επιτυγχάνοντας ωστόσο την εισαγωγή τους σε σχολές κυρίως των ΤΕΙ.
Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το μέτρο του ορίου εισαγωγής, η υπουργός Παιδείας κα. Γιαννάκου διευκρίνισε πάντως ότι θα υπολογίζεται ως “βάση” για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, είτε η βάση πρόσβασης είτε η βάση των μορίων που συγκεντρώνει ο εξεταζόμενος είτε και τα δύο.
“Μόνον όποιος δεν συμπληρώνει κανένα από τα δύο δεν θα εισάγεται”, εξήγησε η υπουργός. “Οποιος συμπληρώνει είτε και τα δύο είτε ένα από τα δύο, αυτή είναι η βάση. Είτε δηλαδή το 10 από το ένα, είτε το 10.000 από το άλλο”.


Πολιτική αντιπαράθεση
Το ΠΑΣΟΚ διά της κ. Μαρίας Δαμανάκη δήλωσε ότι δεν πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη η συνέχιση της συμμετοχής του στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία. “Ένα ελάχιστο όριο επάρκειας είναι απαραίτητο για την παρακολούθηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ωστόσο, οι βάσεις κάθε φορά διαμορφώνονται κυρίως από τη δυσκολία των θεμάτων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες κοινωνικές ανισότητες”, είπε η κ. Δαμανάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνος έκανε λόγο για “ευθανασία των υποψηφίων με βαθμό κάτω από τη βάση, που είναι παιδιά λαϊκών οικογενειών κυρίως ή απο την επαρχία, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε φροντιστήρια”.


Έξι ενστάσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς
ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ των εκπαιδευτικών και των γονιών για την επιβολή του βαθμολογικού ορίου συνοψίζονται κυρίως σε 6 σημεία:
1. Επειδή ο αριθμός των μαθητών που κάθε χρόνο γράφουν κάτω από τη βάση (και άρα θα μένουν εκτός AEI-TEI) συναρτάται με τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, υπάρχει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί πολιτικά αυτή η “στρόφιγγα”.
2. Τα φροντιστήρια θα ενισχύσουν την πελατεία τους, καθώς οι γονείς θα αγωνιούν ακόμα περισσότερο να μην πέσουν κάτω από τη βάση τα παιδιά τους.
3. Θα ενισχυθεί και η ιδιωτική Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς πολλοί από τους χιλιάδες μαθητές που θα μείνουν εκτός AEI θα πρέπει κάτι να σπουδάσουν.
4. Αυτός ο μαθητικός πληθυσμός είναι και ο πιο ευαίσθητος εκπαιδευτικά. Θα έπρεπε λοιπόν να αντιμετωπίζεται με προοπτική βελτίωσης της γνώσης του και όχι με λογική αποκλεισμού.
5. Δεν ανακοινώθηκε κανένα παράλληλο μέτρο για τη βελτίωση της μορφωτικής διαδικασίας στο Λύκειο.
6. Το ζήτημα δεν συζητήθηκε στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία.


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- ΤΑ ΝΕΑ