Αρχική Νέα Τοπικά Σηκώνει τα χέρια η Νομαρχία για το Κέντρο Προσφύγων

Σηκώνει τα χέρια η Νομαρχία για το Κέντρο Προσφύγων

4Αίτημα για απομάκρυνση των προσφύγων από τη Χίο μετά τον πρώτο μήνα διαμονής τους έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί το “Κέντρο Λαθρομεταναστών” διατυπώνει ο Νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης με έγγραφό του προς το Γ. Γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Λεωνίδα Ευαγγελίδη.
“Σας είναι γνωστή η όξυνση του προβλήματος τις τελευταίες ημέρες στο πρόβλημα της παράνομης εισόδου στην Χώρα από τα Τουρκικά παράλια και η συνεπαγόμενη σημαντική αύξηση λαθρομεταναστών που διαμένουν προσωρινά στο Νομό μας.
Η Ν. Α Χίου , με την ευθύνη της οποίας δημιουργήθηκε και λειτουργεί το Κέντρο προσωρινής Διαμονής Λαθρομεταναστών, αδυνατεί πλέον να συνεχίσει να φιλοξενεί λαθρομετανάστες, στο βαθμό που η υπερσυσσώρευση δημιουργεί προβλήματα υγιεινής, συνθηκών διαβίωσης και φρούρησής τους. Είναι επίσης γνωστό ότι το Πρωτόκολλο Ανταλλαγής Λαθρομεταναστών με την Τουρκία δεν εφαρμόζεται.
Σε ένα σημαντικό βαθμό το πρόβλημα δημιουργείται από την τρίμηνη παραμονή λαθρομεταναστών στο Κέντρο, ενώ είναι σαφές με βάση το Ν. 2910/2001, άρθρο 44, ότι το τρίμηνο είναι το ανώτατο όριο κράτησής τους το οποίο σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει ότι πρέπει υποχρεωτικά να εξαντλείται.
Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι το Κέντρο είναι δυναμικότητας 120 ατόμων, αυτή τη στιγμή (6/4/2005) φιλοξενούνται 237 άτομα, σε οικίσκους και σκηνές, ενώ μόλις σήμερα ήρθαν στην Χίο ακόμα 44 άτομα . Γίνεται σαφές από τα στοιχεία που σας ανέφερα ότι οι δυνατότητες μας έχουν προ πολλού υπερβεί τα όρια τους, και σας δηλώνω ότι είμαστε αναγκασμένοι, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, να αρνηθούμε στο εξής παραλαβή και νέων λαθρομεταναστών, στο βαθμό που δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, υγιεινής και φύλαξης.
Η μόνη λύση είναι να δοθεί από την πλευρά σας, εντολή να φύγουν από το Κέντρο όσοι έχουν συμπληρώσει ήδη ένα μήνα παραμονής, εκτός Χίου. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα επιτύχουμε την αποσυμφόρηση του Κέντρου Προσωρινής Διαμονής και την, προσωρινή έστω, αντιμετώπιση του προβλήματος. Γι’ αυτό το λόγο σας παρακαλώ θερμά για την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας.
Σε διαφορετική περίπτωση, επιφυλάσσομαι για τις επόμενες ενέργειές μας που θα έχουν ως στόχο τη δημοσιοποίηση του σημαντικού αυτού προβλήματος”.