Αρχική Νέα Οικονομία € 200 εκατ. από Γ’ ΚΠΣ για μικρές εμπορικές επιχειρήσεις

€ 200 εκατ. από Γ’ ΚΠΣ για μικρές εμπορικές επιχειρήσεις

9

ΕΝΑ αίτημα πολλών ετών γίνεται πραγματικότητα για την εμπορική κοινότητα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσε χθες ότι οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση στο Γ’ ΚΠΣ διεκδικώντας συνολική χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ, με το 75% να στοχεύει στις εμπορικές επιχειρήσεις της περιφέρειας.


Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά 2.000 – 3.000 εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ παραμείνει αδιευκρίνιστο αν τη δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων θα έχουν και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.


Φέτος, δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία στις εμπορικές επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, που δεν είχαν «πρόσβαση» σε κονδύλια, να συμμετάσχουν στο Γ’ ΚΠΣ, προκειμένου να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να αναβαθμίσουν την παροχή υπηρεσιών τους.


Οι επιχειρήσεις του κλάδου θα έχουν σύντομα στα χέρια τους τις οδηγίες για το πώς και τι θα χρειαστεί να πράξουν προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια από τις δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του υπουργείου Ανάπτυξης.


Ωστόσο, όπως δηλώνουν κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου, υπάρχει σχετική ανησυχία για το γεγονός ότι οι έμποροι δεν διαθέτουν την αναγκαία εμπειρία για να ελιχθούν σωστά και να εξασφαλίσουν τα προβλεπόμενα κονδύλια, αν και όπως επισημαίνεται, το υπουργείο και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να σταθούν κοντά στην εμπορική κοινότητα, παρέχοντας κάθε χρήσιμη συμβουλή.


Τα όρια


Κατά πληροφορίες τα προγράμματα θα προβλέπουν ως όριο του Business Plan τα 100.000 ευρώ, με κατώτερο αυτό των 40.000 ευρώ και θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 2 έως 20 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι στο Γ’ ΚΠΣ εντάσσονται εταιρείες που πέρα του επιχειρηματία απασχολούν έναν εργαζόμενο, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης με δάνειο μέχρι και το 20% του προϋπολογισμού δράσης της.


Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει έχουν τουλάχιστον τρεις διαχειριστικές χρήσεις, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα αν επιτρέπονται τελικά δύο χρήσεις.


Πηγή: Ναυτεμπορική