Αρχική Νέα Τοπικά Επιφυλάξεις Δημοτικών Συμβούλων Αμανής για την συμμετοχή στον Σύνδεσμο Δήμων Χίου

Επιφυλάξεις Δημοτικών Συμβούλων Αμανής για την συμμετοχή στον Σύνδεσμο Δήμων Χίου

8

Έντονες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις ως προς την συμμετοχή του Δήμου Αμανής στον υπό σύσταση Σύνδεσμο Δήμων Νομού Χίου εξέφρασαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμανής, κατά την διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης.
Ο Δήμαρχος Αμανής στην τοποθέτηση του επισήμανε ότι απαιτείται να ληφθεί η πολιτική απόφαση για την συμμετοχή του Δήμου στον Σύνδεσμο, γιατί, όπως τόνισε, είναι ένα καλό εργαλείο, που, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους Δήμους. «Αν δούμε ότι γίνονται προσπάθειες χειραγώγησης ή επιχειρείται η εκμετάλλευση των μικρών Δήμων με σκοπό να αποκομίσουν πολλαπλά οικονομικά οφέλη οι μεγάλοι ΟΤΑ, τότε θα αποχωρήσουμε. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση που να μας το απαγορεύει», υπογράμμισε.

Από την άλλη πλευρά, το σύνολο των Συμβούλων της συμπολίτευσης εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας του Συνδέσμου αλλά και τις αρμοδιότητες που θα έχει.

Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Ξυδιάς έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια και τερτίπια, που πιθανά θα χρησιμοποιηθούν από τους μεγάλους Δήμους, προς ζημία φυσικά των μικρών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Αμανής κ. Γ. Χρίτη, ο οποίος υποστήριξε ότι εφόσον δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρο πλαίσιο, δεν υπάρχει λόγος να παρθεί μία βεβιασμένη απόφαση. « Το τοπίο είναι ακόμη θολό και αυτό φάνηκε και στην Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ, όπου το σύνολο σχεδόν των παρατηρήσεων και των αποριών που τέθηκαν έμειναν αναπάντητα, αφού ούτε το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ γνώριζε πολλά πράγματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τελικά το Σώμα αποφάσισε να γίνει περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, να υπολογιστούν τα οφέλη που θα αποκομίσει ο Δήμος από αυτή την ενέργεια και να επαναφέρει το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση.


Διασυλλογικό Όργανο δημιουργήθηκε στα Κουρούνια!
ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ


Οι προτάσεις για κατασκευή έργων στα χωριά του Δήμου Αμανής γινόταν μέχρι σήμερα από τα Τοπικά Συμβούλια, τα καθ’ ύλην αρμόδια, καθώς γνώριζαν και γνωρίζουν τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων.

Η πρόταση όμως που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Στ. Γεντής, για διάνοιξη παραποτάμιου δρόμου στο Δ.Δ. Κουρουνίων, αποτελεί σίγουρα έκπληξη. Και όχι τόσο ως προς το αίτημα αλλά ως προς το φορέα που το υποβάλλει.

Ο κ. Γεντής εξήγησε στο Συμβούλιο ότι οι Κουρουνιώτες δημιούργησαν ένα Διασυλλογικό Όργανο αποτελούμενο από τους Συλλόγους Κουρουνίων Αττικής, Χίου, Αμερικής, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και το Τοπικό.

Το Διασυλλογικό αυτό όργανο έστειλε επιστολές σε ορισμένους μόνο Συμβούλους που έλαβαν ψήφους από τα Κουρούνια, παραλείποντας φυσικά τον Δήμαρχο, και ζητούσαν την διάνοιξη του εν λόγω δρόμου. Ο κ. Γεντής κάλεσε λοιπόν το Δ.Σ. να αποφασίσει αν δέχεται να ξεκινήσει η διαδικασία χάραξης του δρόμου.

Ο Δήμαρχος Αμανής, απαντώντας στον κ. Γεντή, του επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν έλαβε καμία επιστολή και δεν κατανοεί γιατί οι υπεύθυνοι αγνόησαν τον θεσμικό του ρόλο.
Παράλληλα, τόνισε ότι το θέμα ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια όταν σε συνεννόηση με τον Στρατό είχε ληφθεί απόφαση να χαραχθεί ο δρόμος αλλά κάποιοι φρόντισαν με τις καταγγελίες τους να το σταματήσουν. « Θα γίνει αναλυτική διερεύνηση του θέματος. Θα εξετάσει η Τεχνική Υπηρεσία τις δυνατότητες που υπάρχουν για διάνοιξη, θα συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία και όταν υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση και εκτίμηση τότε θα το επαναφέρουμε στο Συμβούλιο», τόνισε ο κ. Μαλαφής.


Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ