Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S: Καθαρίστε τη Μεσόγειο

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S: Καθαρίστε τη Μεσόγειο

11


Το διάστημα 15 έως 29 Μαΐου 2005, καλούμε τους ενεργούς πολίτες κάθε ηλικίας να συμμετάσχουν στην πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού  και άλλων φυσικών περιοχών, που συντονίζει κάθε χρόνο το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Η εκστρατεία είναι τμήμα της παν-μεσογειακής πρωτοβουλίας “Καθαρίστε τη Μεσόγειο” που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 21 χώρες το διάστημα 27-29/5/2005, με συντονιστή την ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente.


Γιατί μια εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών; Οι εθελοντικοί καθαρισμοί γίνονται για να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι πολίτες σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον από την παρουσία των σκουπιδιών. Με τη δραστηριότητα αυτή οι πολίτες εκφράζουν την προσωπική τους δέσμευση να αποτελέσουν μέρος της λύσης του περιβαλλοντικού προβλήματος, να συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της Μεσογείου καθώς και στη δημιουργία ενός κοινού, ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος.
Οι κοινές δράσεις σε ολόκληρη τη Μεσόγειο έχουν και ένα γενικότερο συμβολικό χαρακτήρα: καλλιεργούν πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ κοινωνιών με διαφορετικές κουλτούρες. Θέλουμε να τονίσουμε με την κοινή μας εθελοντική συνεισφορά ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια προσωπικά υπεύθυνη στάση που ενδυναμώνει το ρόλο και τα δικαιώματά μας ως πολίτες.


Σε ποιους απευθύνεται αυτή η εκστρατεία; Καλούμε μαθητές και εκπαιδευτικούς, προσκόπους, ενεργούς πολίτες, περιβαλλοντικές ΜΚΟ και συλλόγους, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις, να διοργανώσουν ένα εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή τους. Σας προτείνουμε να μαζέψετε φωτογραφικό υλικό και στατιστικά στοιχεία από τους καθαρισμούς και να συντονιστείτε με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το οποίο θα προσφέρει ενημερωτικό υλικό και συμβουλές για αποτελεσματικούς και οικολογικά σωστούς καθαρισμούς, για την μέγιστη προβολή και επέκταση των δράσεων.


Παράλληλες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης: Σας προτείνουμε παράλληλα με τις δράσεις εθελοντικών καθαρισμών να διοργανώσετε δραστηριότητες που θα συμβάλουν στην κατανόηση των τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων (π.χ. μια Ημερίδα) αλλά και πολιτιστικές δράσεις (π.χ. μια συναυλία) που θα προβάλουν την πολιτιστική παράδοση της περιοχής σας και της Μεσογείου.


Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S. διοργανώνει το ίδιο διάστημα με την εκστρατεία ένα πανελλαδικό διαγωνισμό καλλιτεχνικής δημιουργίας με θέμα “…Αν ήμουν ψάρι στη Μεσόγειο”, για νέους, μαθητές σχολείων και συμμετέχοντες σε καλλιτεχνικά εργαστήρια. Τα έργα των νέων θα παρουσιαστούν το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου σε εκθεσιακό χώρο στην Αττική και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Μελίττα Λαζαράτου, στα παραπάνω τηλέφωνα.


Δηλώσεις συμμετοχής για τους καθαρισμούς: Τα σχολεία, οι Δήμοι, τα ξενοδοχεία και οι άλλοι φορείς που θα διοργανώσουν ένα εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή τους καλούνται να στείλουν συμπληρωμένη τη φόρμα συμμετοχής μέχρι της 15 Απριλίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: medsos@medsos.gr, ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S., Μαμάη 3, Αθήνα 10440,  ή με FAX στα 210 8224481, 210 8228795, 2108253435.


Οι συμμετέχοντες που θα στείλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις θα λάβουν ταχυδρομικώς έντυπο ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια και αφίσες) με συμβουλές για αποτελεσματικούς και οικολογικά σωστούς καθαρισμούς.
Για να μας βοηθήσετε να καταγράψουμε με ακρίβεια το φυσικό πλούτο και τα προβλήματα των περιοχών παρέμβασης, σας παρακαλούμε να μας στείλετε συμπληρωμένο το φύλο καταγραφής ακτών που θα περιλαμβάνετε μέσα στα ενημερωτικά φυλλάδια που θα σας αποσταλούν.  


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Μιχάλη Θεοδωρόπουλο ή τη Μελίτα Λαζαράτου, στα τηλέφωνα 210 8224481, 210 8228795, 2108253435 ή στο medsos@medsos.grΦόρμα Συμμετοχής
Εκστρατεία Καθαρίστε τη Μεσόγειο
Δράσεις εθελοντικών καθαρισμών των ακτών
15-29 Μαΐου 2005


Οργάνωση/ Φορέας:………………………………………………………..
Διεύθυνση:………………………………………………………………….
Τ.Κ.:……………………………….
Πόλη:……………………………………..
Τηλέφωνο:……………….
Φαξ:………………………….
Ηλεκτρονική διεύθυνση (email):…………………………………….
Ιστοσελίδα:………………………………………………………..
Άτομο επικοινωνίας:………………………………
Τοποθεσία καθαρισμού (π.χ. ονομασία παραλίας):…………………… …
Πιθανή ημερομηνία υλοποίησης: …………………..  
Περιγραφή δράσεων:……………………………
Εκτιμώμενη συμμετοχή (π.χ. αριθμός εθελοντών):……………………….
Προτάσεις/ αιτήματα:……………………………………………….
Έχετε ξανασυμμετάσχει/ οργανώσει εθελοντικό καθαρισμό: ΝΑΙ ΟΧΙ
Θα διοργανώσετε κάποια παράλληλη δραστηριότητα; (παρακαλούμε περιγράψτε):…………………………………………….


ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΗ ΣΤΗΝ ΗΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ medsos@medsos.gr Ή ΜΕ ΦΑΞ ΣΤΟ 210-8224481. 


Θα σας παρακαλούσαμε να μοιραστείτε μαζί μας φωτογραφικό ή άλλο υλικό (ζωγραφιές, φυλλάδια, εργασίες μαθητών) παραχθεί με αφορμή τους καθαρισμούς, αλλά και να μας στείλετε συμπληρωμένο το φύλο καταγραφής ακτών που θα περιλαμβάνετε μέσα στα ενημερωτικά φυλλάδια που θα σας αποσταλούν.


Ευχαριστούμε προκαταβολικά για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον σας
ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS