Αρχική Νέα Τοπικά Ενημέρωση για την ημερίδα “πόσιμο νερό” στη Μυτιλήνη- χαιρετισμός Σ. Τσίφτη

Ενημέρωση για την ημερίδα “πόσιμο νερό” στη Μυτιλήνη- χαιρετισμός Σ. Τσίφτη

13


Την Κυριακή 10 Απριλίου 2005 πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη η ημερίδα με θέμα “ΝΕΡΟ, ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ”. Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, τα αντίστοιχα Περιφερειακά Τμήματα Βορείου Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών καθώς και τη Χημική Υπηρεσία Μυτιλήνης. Πραγματεύτηκε δε μέσα από 13 εισηγήσεις και της συζήτησης που ακολούθησε τα περισσότερα από τα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την ποιότητα του πόσιμου νερού.


Στη διάρκεια της ημερίδας έγινε εκτενής αναφορά στα νομικά πλαίσια και τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για την εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης υδάτινων πόρων και της ποιότητάς τους. Δόθηκαν πληροφορίες για τον τρόπο που μολύνεται το νερό και τις υδατογενείς λοιμώξεις όπως και την αναγνώριση των διαφόρων τύπων εμφιαλωμένου νερού.


Επίσης δόθηκαν πληροφορίες για τους τρόπους ορθής χλωρίωσης του νερού, καθαρισμού από βαρέα μέταλλα ενώ παρουσιάστηκε σαν παράδειγμα καλής πρακτικής, το σύστημα παραγωγής πόσιμου νερού της Θεσσαλονίκης. Ακόμη περιγράφηκε η σημερινή κατάσταση των δικτύων ύδρευσης, σε τοπικό επίπεδο, τα συστήματα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού των δικτύων της ΔΕΥΑ Μυτιλήνης, η ποιότητα νερού της Λέσβου από χημικής απόψεως και η συσχέτισή της με τις κατά τόπους γεωλογικές διαφοροποιήσεις ενώ, τέλος, παρουσιάστηκε η δραστηριότητα του εργαστηρίου της ΤΕΔΚ.


Στην εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Σέργιου Τσίφτη, παρέστησαν η Βουλευτής Λέσβου, κα Χριστιάνα Καλογήρου , ο Νομάρχης Λέσβου, κ. Παύλος Βογιατζής, η Αντινομάρχης Λέσβου κ. Φωτεινή Στεφανιδάκη, ο Αντινομάρχης Χίου κ. Νύκτας , ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λέσβου κ. Στέλιος Παυλής και οι Δήμαρχοι Μανταμάδου, Αγ.Παρασκευής  και Ευεργέτουλα.


Η ημερίδα χαρακτηρίστηκε επιτυχής αφού οι κατά κύριο λόγο ενδιαφερόμενοι Δήμαρχοι που την παρακολούθησαν δήλωσαν απολύτως ικανοποιημένοι από τις πληροφορίες που έλαβαν ενώ ως ιδιαίτερα ενδιαφέροντα έκρινε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και το σύνολο του ακροατηρίου.


XAIΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. ΣΕΡΓΙΟΥ ΤΣΙΦΤΗ

Kυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Έχουμε ακούσει συχνά να λέγεται πώς ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα είναι για το νερό. Πρόκειται άρα για υπερβολή; Ισως. Σίγουρα πάντως καταδεικνύει το μέγεθος της ανησυχίας της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την μείωση των αποθεμάτων νερού αλλά και για την ποιότητα του πόσιμου νερού. Δεν είναι, επομένως, εγχώρια μόνον η αγωνία για το νερό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι  είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά για την υγεία και την επιβίωση όχι μόνο του ανθρώπου αλλά και των οικοσυστημάτων του πλανήτη.
Μπορεί το υγρό στοιχείο να καλύπτει τα 2/3 της επιφάνειας της γης, ελάχιστες όμως ποσότητες είναι κατάλληλες για υδροδότηση και άρδευση. Συγκεκριμένα μόνο το 2,5% του νερού του πλανήτη δεν είναι αλμυρό, τα 2/3 είναι μπλοκαρισμένα στους παγετώνες, περίπου 20% βρίσκεται σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ μεγάλο μέρος φτάνει σε λάθος τόπο και σε λάθος ώρα, όπως στα νησιά της Μεσογείου το χειμώνα. Κατά συνέπεια, απομένει για χρήση λιγότερο από 0,08% του παγκόσμιου αποθέματος.


Δεν είναι όμως μόνο οι περιορισμένοι υδάτινοι πόροι, οι οποίοι σε συνδυασμό με την ανομβρία περιορίζουν σημαντικά τις διαθέσιμες ποσότητες, αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωσή του. Τα τελευταία 25 χρόνια οι ανάγκες για νερό στις μεσογειακές χώρες αυξήθηκαν κατά 60% και τις προσεχείς δύο δεκαετίες η κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 40%.


Στην Ελλάδα εντυπωσιακό είναι το παράδειγμα των Κυκλάδων, όπου το 2000 μεταφέρθηκε κατά 87% περισσότερο νερό από το 1999, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στα Δωδεκάνησα ήταν 21%.Σύμφωνα με στοιχεία της  UNICEF που αφορούν μέχρι και το έτος 2000 :


* 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σχεδόν το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού, εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό.
* 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, (το 80% από αυτούς στην Ασία).
* Το πιο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού που πλήττεται από την έλλειψη νερού είναι τα παιδιά. Σχεδόν 4 δισεκατομμύρια κρούσματα διάρροιας το χρόνο προκαλούν 2,2 εκατομμύρια θανάτους, σε ηλικίες έως 5 ετών, ενώ έχουμε συχνή εμφάνιση και άλλων ασθενειών όπως:
* Εντερικά παράσιτα: προσβάλλουν σχεδόν το 10% του πληθυσμού του αναπτυσσόμενου κόσμου και ανάλογα με τη βαρύτητα της μόλυνσης, οδηγούν σε υποσιτισμό, αναιμία και ελλιπή ανάπτυξη.
* Τράχωμα: σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι είναι τυφλοί από τράχωμα. Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής παροχή νερού θα μπορούσε να μειώσει το ρυθμό προσβολής κατά 25%.
* Σχιστοσωμίαση: έχει προσβάλει περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους από τους οποίους τα 20 εκατομμύρια σε βαριά μορφή. Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής παροχή νερού και υγιεινής μπορούν να ελαττώσουν το ρυθμό μετάδοσης κατά 77%.
*  Χολέρα: είναι παγκόσμιο πρόβλημα, ειδικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που όμως, μπορεί εύκολα να προληφθεί, με την παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού, εγκαταστάσεων υγιεινής και


Επίσης σύμφωνα με έκθεση του WWF τα κρίσιμα προβλήματα των υδάτινων πόρων της Ευρώπης, όπως η υπερβολική χρήση, η ρύπανση και η μη ενσωμάτωση της διαχείρισης του νερού σε άλλους τομείς της πολιτικής, δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει από το 2000 υιοθετήσει μια νέα νομοθεσία, την Οδηγία-Πλαίσιο για το Νερό, που έχει ως στόχο “την προστασία, βελτίωση και αποκατάσταση” των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Η εκτενής έκθεση του W W F που εξετάζει 23 ευρωπαϊκές χώρες, χαρακτηρίζει την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία τους χειρότερους διαχειριστές νερών στην Ευρώπη και το φλαμανδικό Βέλγιο, τη Φινλανδία και την Ελβετία ως τις καλύτερες χώρες σε όλα τα σχετικά θέματα.
Σε μια περίοδο που η έλλειψη νερού αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης και οι επιπτώσεις της ρύπανσης στους ανθρώπους και το περιβάλλον είναι μεγάλες, το 60% των χωρών που εξετάστηκαν δεν φαίνεται να έχει βρει αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος της κατανάλωσης νερού από τη γεωργία και τα νοικοκυριά. Η έκθεση τονίζει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει άμεσα να βρουν τρόπους να μειώσουν την κατανάλωση νερού, και να μην καταφεύγουν στην αύξηση της διαθεσιμότητας σε νερό για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες.
Δύο επιπλέον παράγοντες που επιτείνουν το πρόβλημα του νερού στην Ελλάδα είναι η συγκέντρωση του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού σε μάλλον άνυδρες περιοχές, όπως είναι η Αθήνα, και η μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών κατά τη θερινή περίοδο σε επίσης ξερές περιοχές (όπως για παράδειγμα του Αιγαίου). Δηλαδή η ζήτηση για νερό είναι αυξημένη ακριβώς σε εκείνες τις περιοχές που η διαθεσιμότητα είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένη”.


Φίλες και Φίλοι,


Αναφέρθηκα σε μερικά στοιχεία που είναι ενδεικτικά τόσο της ανησυχίας για την ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε όσο και για την ορθολογική διαχείριση της ποσότητάς του. Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημερίδας οι ομιλητές θα έχουν πολλά και ενδιαφέροντα να πουν ως ειδικότεροι. Θα ήθελα να συγχαρώ τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν ημερίδα με ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Δυστυχώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορώ να είμαι σήμερα μαζί μας, αναμένω, όμως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα και τα πορίσματα των εργασιών σας.Με εκτίμηση


Σέργιος Τσίφτης
Γ.Γ. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου