Αρχική Ομογένεια ΟΧΣΑ: εκδηλώσεις μνήμης την Κυριακή για τη “ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ”

ΟΧΣΑ: εκδηλώσεις μνήμης την Κυριακή για τη “ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ”

6


Η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής, σε συνεργασία με το Δήμο Καλλιθέας, θα τιμήσει, την Κυριακή 17 Απριλίου 2005, τη μνήμη των 50.000 περίπου Χιωτών που έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο του 1822, από τα γιαταγάνια, του τότε εξ’ Ανατολών Κατακτητή.


Το αίμα που χύθηκε των συμπατριωτών μας, συγκίνησε ολόκληρη την Ευρώπη και υπήρξε αφετηρία ενός φιλελληνικού ξεσηκωμού την λεγόμενη “Εσπερία”. 


Αντιπροσωπευτικός, της απήχησης που δημιουργήθηκε, ο πίνακας του διάσημου Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά με τίτλο: “Η Σφαγή της Χίου” που σήμερα βρίσκεται σε κεντρική αίθουσα του Μουσείου του Λούβρου.
 
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10:00 π.μ. με επιμνημόσυνη δέηση που θα ψαλλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, χοροστατούντος επισκόπου.


Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων (Πλατεία Κύπρου). Στους επισήμους θα αποδώσει τιμές η μπάντα του Δήμου Καλλιθέας.


Στη συνέχεια, στις 11.00 π.μ., στο κινηματοθέατρο “ΕΤΟΥΑΛ” (Θησέως 152), η εκδήλωση θα συνεχιστεί με το ακόλουθο πρόγραμμα:


* Χαιρετισμός Προέδρου Ο.Χ.Σ.Α. κ. Αργ. Κοκκινάκη.
* Χαιρετισμός του Δημάρχου Καλλιθέας, κ. Κων. Ασκούνη.
* Μεικτή Τετράφωνη Χορωδία Μουσικού Εργαστηρίου Χαϊδαρίου “Ο Αμφίων” υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Κ. Πατσαντζόπουλου.
* Ομιλία από τον Καθηγητή της Ιστορίας της Επιστήμης κ. Κων. Γεωργακόπουλο, με θέμα: “Η συμβολή της Χίου στην Εθνεγερσία του 1821”.
* Νησιώτικοι παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Φιλοθέης υπό την διδασκαλία του κ. Στάθη Καλογερόπουλου.
* Δεξίωση.