Αρχική Απόψεις Aρθρα Ιακώβος Μπριλής: “Πολυήμερες εκδρομές” . Μήπως χρειάζονται αναβάθμιση ;

Ιακώβος Μπριλής: “Πολυήμερες εκδρομές” . Μήπως χρειάζονται αναβάθμιση ;

28


Προβληματισμοί….                            “Πολυήμερες εκδρομές” . Μήπως χρειάζονται  αναβάθμιση ; 
                                                                     
                                                                   Ιακώβου Γ. Μπριλή
                                                    Προέδρου “ΔΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΜΑΧΑΛΑ”
                                                                                 Μέλους Δ.Σ. ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ. 
           
      Εβδομάδα πολυήμερων εκδρομών!!
        Έφτασε και φέτος η ώρα να πάνε τα παιδιά της Γ Λυκείου  τις  πολυήμερες εκδρομές τους. Άδειασε πάλι η Χίος μας (όπως και τα άλλα μέρη) και τα καράβια και τα αεροπλάνα βρήκαν ναύλο και οι τουριστικοί πράκτορες έβαλαν τα δυνατά τους για να προσελκύσουν τον μαθητόκοσμο,  τα ξενοδοχεία της Ελλάδας βρήκαν πελατεία για ν΄ ανοίξουν τις πόρτες τους μετά τη χειμερία νάρκη κι οι εστιάτορες άναψαν τις στόφες για τα φαγητά και τα κέντρα διασκέδασης με τους μεγάλους τραγουδιστές έσπευσαν ν΄ αρπάξουν την ευκαιρία της επίσκεψης εκεί των σχολείων… και να “τα πιάσουν” ( ογδόντα ευρώ η βραδιά παρακαλώ το άτομο κι ίσως και ακριβότερα…) .
Κι όλο αυτό το πελώριο οικονομικό όφελος για τους παραπάνω εμπλεκόμενους αποτελεί οικονομικό κόστος για την τσέπη της κάθε οικογένειας σε μια εποχή που όλοι ζορίζονται να τα βγάλουν πέρα. Ασφαλώς τα έξοδα δεν είναι μόνο αυτά, αλλά και τα καινούργια ρουχαλάκια πάσης ανάγκης και τα μοντέρνα και πολυτελή κινητά και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τα υψηλά “χαρτζιλίκια” ίσως και άλλα και ανεβαίνει ο λογαριασμός στα επουράνια.
  Αυτό φυσικά είναι το ένα σκέλος γιατί υπάρχουν και τα προπαρασκευαστικά σκέλη που δεν πρέπει να αγνοηθούν όπως τα πάρτι κι η μείωση της παρακολούθησης των μαθημάτων.
     Από την αρχή του χρόνου όλο κι όλο το μέλημα των μαθητικών συμβουλίων είναι η υπόθεση εκδρομή και κανένα άλλο ενδιαφέρον δεν εμφανίζεται. Ξεκινούν εξ αρχής τα πάρτι στα ξενυχτάδικα με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων (άσχετο αν το μεγάλο κέρδος το βγάζουν τα μαγαζιά).
Καθώς προχωρά η σχολική χρονιά εντείνεται το φαινόμενο να παραμελούνται τα μαθήματα και η προσπάθεια της κατάκτησης γνώσεων μειώνεται στο χώρο του Σχολείου σε  απελπιστικό βαθμό. Μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι  μαθητές ασχολούνται μόνο και μόνο με την οργάνωση της εκδρομής που σημαίνει γι αυτούς διασκέδαση μέχρι πρωίας. 
 Θορυβούν ή διακόπτουν τον καθηγητή (π.χ. γιατί κάτω απ΄ το θρανίο προσπαθούν για μέρες να διαλέξουν τα  σχέδια για τα αναμνηστικά μπλουζάκια της εκδρομής ή ανταλλάξουν χαρτάκια για το πρόγραμμα ), αφαιρείται η προσοχή τους και παρενοχλούνται οι λίγοι που θέλουν να κάνουν ένα ήρεμο και αποδοτικό μάθημα. Ρωτώντας μια μέρα στο διάλειμμα, να μου πουν αν το πρόγραμμα προβλέπει επισκέψεις σε αξιόλογους Αρχαιολογικούς χώρους ή Μουσεία ή Μοναστήρια ή βιβλιοθήκες ή εκθέσεις, τα γέλια των παιδιών ακούστηκαν μέχρι την πλατεία της Χίου. “Ποιος ασχολείται πια μ΄ αυτά κύριε”, μου είπαν. “Εμείς τώρα ψάχνουμε για  τραγουδιστές, για μπουζούκια, για διασκέδαση και τη μέρα ύπνος στο πούλμαν. Πού ζείτε…” .
Αν λοιπόν είναι μόνο γι αυτό το σκοπό, τότε προς τι οι εκδρομές να συνεχίζονται με τη συνοδεία καθηγητών; Αν οι επισκέψεις που πράγματι προβλέπονται στο πρόγραμμα είναι μόνο για “αγκαρία” τότε τι κάνουμε;
Γιατί να πάνε ως συνοδοί οι καθηγητές; Μόνο και μόνο για να αναλαμβάνουν  την  ευθύνη και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, να εγκαταλείπονται πίσω οι οικογένειές τους και οι υποχρεώσεις τους όποιες κι αν είναι  ή μόνο και μόνο γιατί είναι καθιερωμένη η εκδρομή από παλιά; Και στο τέλος αντί “ευχαριστώ που ήρθατε και μας συνοδεύσατε”, να τους λένε κάποιοι κι από πάνω ότι διασκεδάσανε ή ότι τους   πληρώσανε το ναύλο ενώ συμβαίνει το αντίθετο ότι “ξεπατώνονται” οι άνθρωποι στο ξενύχτι ; 
  Τώρα θα πουν κάποιοι γιατί γράφονται αυτά; Μα πολύ απλά για να καταδειχθεί πια κατάσταση πλέον επικρατεί ως προς το θέμα αυτό και πόση ομοιότητα ή διαφορά έχει η εποχή μας από τη χθεσινή εποχή κατά την οποία κι εμείς -σίγουρα πιο στερημένοι από τις σημερινές ανέσεις- πήγαμε εκδρομή και ναι  μπορεί να διασκεδάσαμε όσο γίνονταν, αλλά είχαμε κι ένα πρόσθετο ενδιαφέρον οι πιότεροι να δούμε και κάτι χρήσιμο. Δεν λέμε ότι δεν γίνονταν διάφορα γεγονότα και τότε αλλά είχαμε και άλλη νοοτροπία και άλλη συμπεριφορά σε πολλά και έναντι στους συμμαθητές και έναντι στους καθηγητές μας.
 Τώρα ας μη λησμονήσουμε τους γονείς γιατί ξέρουμε ότι πολλοί “άγονται και φέρονται” από τις επιθυμίες των παιδιών τους.
Πολύ θα θέλαμε να  δούμε μια δημόσια παρουσίαση προτάσεων από την  Ένωση Γονέων τοπικά αλλά και γενικά για το ζήτημα της πολυήμερης εκδρομής. Συμφωνούν ως έχει, διαφωνούν, θέλουν βελτιώσεις; Ασφαλώς θα είναι πολύ χρήσιμο και εποικοδομητικό αυτό αν γίνει!
Τελειώνοντας , θέλουμε να καταθέσουμε τον προβληματισμό μας- αν μας ακούει κανείς- μήπως, λέμε  το ζήτημα “πολυήμερες  εκδρομές”  χρειάζεται από το Υπουργείο Παιδείας νέα προσέγγιση;
 Α) Ως προς τον χρόνο που θα γίνονται οι πολυήμερες εκδρομές, γιατί τώρα χάνεται το πιο παραγωγικό μέρος της  τελευταίας κρίσιμης χρονιάς ενώ θα μπορούσε π.χ. να γίνεται η εκδρομή στην αρχή του χρόνου ; (τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου που δεν είναι ακόμη στρωμένα τα μαθήματα και με προετοιμασία από τον Απρίλιο του προηγουμένου έτους της Β Λυκείου)
Β)Ως προς το περιεχόμενο των εκδρομών και την ποιότητά τους μήπως  πρέπει  να βελτιωθούν τα πράγματα και να συγκρατηθεί η εκδρομή μέσα στα πλαίσια του εκπαιδευτικού ρόλου, με κάποια καλύτερη προετοιμασία και προπαρασκευή παρουσίασης εργασιών των μαθητών για τους τόπους επισκέψεών τους;
 Γιατί αν είναι να συνεχίζονται οι εκδρομές με το σημερινό στυλ … ε ας επανεξετασθεί αν πρέπει πια να γίνονται για μια ολόκληρη σχολική εβδομάδα!