Αρχική Νέα Τοπικά Δεν γνωρίζουν…πλαφόν οι ανάγκες των ασφαλισμένων στον Οίκο Ναύτη

Δεν γνωρίζουν…πλαφόν οι ανάγκες των ασφαλισμένων στον Οίκο Ναύτη

4Σε κοινό τραπέζι καλούν τη Διοίκηση του Οίκου Ναύτου οι ασφαλισμένοι του Ταμείου και οι γιατροί της Χίου έτσι ώστε να βρεθεί λύση με το πρόβλημα των συμβεβλημένων γιατρών στο συγκεκριμένο Ταμείο.
Προχωρώντας σε κοινή σύσκεψη εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, των Ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών- ΕΝΕΛΙΑ και των συνταξιουχικών σωματείων του ΝΑΤ, συμφώνησαν ότι το μέγιστο πρόβλημα που δημιουργείται σήμερα με τον Οίκο Ναύτου είναι η ύπαρξη πλαφόν που είναι μόλις 733 ΕΥΡΩ το μήνα. Παράλληλα η διοίκηση του Ο.Ν. έρχεται να “τιμωρήσει” τους συμβεβλημένους γιατρούς, και κατά προέκταση τους ασφαλισμένους του, μην δίνοντας το δικαίωμα να εκδίδουν αποδείξεις με βάση το κρατικό τιμολόγιο.
Αυτό αναμένεται να είναι και το αίτημα που θα καταθέσουν από κοινού στον Πρόεδρο του Ο.Ν., Θανάση Βαρίνο, από τον οποίο περιμένουν να αντιμετωπίσει θετικά το ζήτημα μιας και είναι γνώστης της όλης κατάστασης.
Αν οι προηγούμενοι Πρόεδροι δεν γνώριζαν, ο κ. Βαρίνος ως τέως βουλευτής της ΝΔ στο νομό Χίου αλλά και ως συνταξιούχος ναυτικός, γνωρίζει πολύ καλά ότι το θέμα του πλαφόν μπορεί να λειτουργεί καλά σε νομούς με μικρό αριθμό ναυτικών αλλά όχι στη Χίο με 13.500 ασφαλισμένους που τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να φτάνουν και τις 20.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε από τον Ιατρικό Σύλλογο ο κ. Σίμος Γεραζούνης.
Οι συνταξιούχοι ναυτικοί συμφώνησαν εξάλλου με την εκτίμηση των γιατρών ότι η αύξηση του κρατικού τιμολογίου από 6,46 ΕΥΡΩ μικτά που είναι σήμερα (4,5 ΕΥΡΩ περίπου καθαρά) σε 20 ΕΥΡΩ θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα αν παραμείνει το πλαφόν, αφού τότε ο αριθμός των ασφαλισμένων που θα εξετάζεται θα είναι μικρότερος.
Με τη διατήρηση του πλαφόν φαίνεται όμως ότι ο Ο.Ν. προσπαθεί να αποφύγει την εκτίναξη των εξόδων για την υγειονομική περίθαλψη, με την αύξηση του κρατικού τιμολογίου.
Σαν αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής που ισχύει σήμερα έχουμε τους ασφαλισμένους να συνωστίζονται στο νοσοκομείο για να κάνουν εξετάσεις ή να τους εξετάσει γιατρός, τόνισε ο Πρόεδρος του Ι.Σ. κ. Γιώργος Αμύγδαλος.
Οι γιατροί εξέφρασαν εξάλλου την αντίθεσή τους, δια του εκπροσώπου της ΕΝΕΛΙΑ Γιάννη Αργυρούδη στο γεγονός ότι εκτός πλαφόν έχουν βγει τα διαγνωστικά κέντρα, οπότε σε μεγάλες πόλεις δεν υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα. Το θέμα της έκδοσης αποδείξεων επισήμανε και ο εκπρόσωπος των μικροβιολόγων Παντελής Κουφοπαντελής
Σε ότι αφορά το οργανόγραμμα του ΠΟΝ Χίου επισημάνθηκε ότι έγινε πριν 2,5 χρόνια και στην ουσία δεν έχει εφαρμοστεί.
Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι των Σωματείων Συνταξιούχων ΝΑΤ από τη Χίο, Συκιάδα, Βροντάδου καθώς και από την ΠΕΣΑΕΝ.