Αρχική Νέα Τοπικά Επιτροπή Φορέων για τον ενάλιο χαρακτήρα του Κάστρου: δείτε το Κάστρο από...

Επιτροπή Φορέων για τον ενάλιο χαρακτήρα του Κάστρου: δείτε το Κάστρο από ψηλά

11“Εκείνο που μέχρι στιγμής λείπει σε όλη τη θεώρηση της σημασίας του Κάστρου είναι η συγκλονιστική εντύπωση που παίρνει κανείς όταν είναι πάνω στο τείχος.
Αν ανεβείτε και δείτε τη θάλασσα να “γλύφει” τα πόδια του τείχους έχετε ένα μοναδικό και συγκλονιστικό συναίσθημα”, με αυτά τα λόγια ο Ιορδάνης Πετρίδης (αρχιτέκτονας, πολεοδομίας και κυκλοφοριολόγος), μετέφερε την εικόνα που πρέπει να δούμε το Κάστρο της Χϊου αλλά και να καταλάβουμε γιατί επιμένει η Επιτροπή Φορέων, κομμάτων & πολιτών στη διατήρηση του ενάλιου χαρακτήρα του Κάστρου της Χίου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από την Επιτροπή, την πρώτη από τη στιγμή της ίδρυσής της πριν από ένα και πλέον χρόνο, εξηγήθηκαν οι λόγοι της αντίθεσης που προωθεί η Δημοτική Αρχή Χίου τόσο από άποψη διαδικασιών αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Χαρακτηρίζοντας παράνομο και ανασφαλές το έργο ο Δημήτρης Ξυνταριανός παρουσίασε καταρχήν το θέμα, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή παραβαίνοντας τη νομοθεσία, αδιαφορώντας για την ασφάλεια του πολίτη προχωρεί σε ένα έργο μέσα στη θάλασσα. Τονίζοντας ότι η γνωμοδότηση που κατάφερε να πάρει η σημερινή Δημοτική Αρχή από το ΚΑΣ οφείλεται και σε πολιτικές πιέσεις και τόνισε ότι στο παρελθόν ανάλογο αίτημα για κατασκευή δρόμου είχε απορριφθεί.
Καταγγέλθηκε ως λυπηρό το γεγονός ότι βρίσκει συμπαραστάτη τον υπουργό Αιγαίου και το βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Πίττα, οι οποίοι αδιαφορώντας προκλητικά αρνούνται συνάντηση με την Επιτροπή και συγκαλούν μυστικές συσκέψεις.
Ιδιαίτερα αναφορά έγινε στη συνέχεια στη αλλοίωση του χαρακτήρα του Κάστρου από το έργο αυτό, ενώ επισημάνθηκε ότι αν πράγματι επιθυμούσαν την προστασία του, τότε θα συνεργάζονταν με τις αρμόδιες υπηρεσίες (3η ΕΒΑ).
Χαρακτηρίστηκε αδόκιμη η εξομοίωση του Κάστρου της Χίου με τα Κάστρα της Ρόδου και της Κω, όπου οι παρεμβάσεις έγιναν και σε άλλες εποχές, ενώ σημειώθηκε πολύ εύστοχα ότι αυτό που κάνει ξεχωριστό το Κάστρο είναι και γιατί οι αναλογίες του δίνουν και τη δυναμική που είχε προστατεύοντας την πόλη από την πλευρά της θάλασσας. Με τη βοήθεια προβολής φωτογραφιών σημειώθηκαν σημεία του Κάστρου όπου υπάρχει παντελής αδιαφορία και που αν ήθελε η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να το αναβαθμίσει, για να τονίσει ο κ. Ξυνταριανός ότι αυτή η τριτοκοσμική εικόνα αντανακλά και το πολιτιστικό ανάστημα των “αρχόντων” μας.
Σε ότι αφορά στο επιχείρημα ότι θα λυθεί το κυκλοφοριακό κατά την ώρα προσέγγισης των πλοίων τονίστηκε ότι ευρύτερα το κυκλοφοριακό δεν θα λυθεί αφού τα οχήματα που θα βγαίνουν στην οδό Καλουτά θα επιστρέφουν στο Κέντρο, δημιουργώντας μποτιλιάρισμα. Σημειώθηκε επίσης ότι για ένα παράξενο τρόπο δεν δοκιμάζεται καν η πρόταση για αντιδρόμηση του δρόμου στην τάφρο, για την οποία δέχονται ότι η Αρχαιολογία δεν επιθυμεί την κίνηση ενώ για την κατασκευή ενός δρόμου και την αλλαγή του ενάλιου χαρακτήρα δεν έχουν πρόβλημα!
Σημειώθηκε επίσης στο θέμα του επικινδύνου ότι το ύψος τυ κύματος φθάνει και τα 2,70 μέτρα, ενώ ο δρόμος θα είναι 60 εκατοστά από την επιφάνεια της θάλασσας και αναφέρθηκαν οι όροι που θέτει η ΕΣΑΛ για την άδεια που θα δημιουργήσει πονοκέφαλο για το Δήμο Χίου. Κλείνοντας ο κ. Ξυνταριανός τόνισε ότι θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός ότι βάλλονται μέλη της Επιτροπής και μόνο γιατί συμμετέχουν.Ο Γιώργος Μαστοράκης λαμβάνοντας το λόγο σημείωσε ότι είναι κρίμα και θλιβερό στο 2005 που αυτές οι μοναδικότητες δεν αναδεικνύονται και σημείωσε ότι στην πρόσφατη ημερίδα του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον ο κ. Σταύρος Μπένος σημείωσε ως παράδειγμα προς αποφυγή πρακτικές που έχουν ακολουθηθεί σε άλλα νησιά, όπως η Κως και η Ρόδος.
Σημείωσε εξάλλου ότι δεν είναι σωστό “να επικαλούνται τη δύστυχη δημοκρατία και να απαξιώνουν τις ομάδες των ενεργών πολιτών που χαρακτηρίζονται ως μειοψηφίες”.


Ο Κώστας Παϊδας αναφέρθηκε κυρίως στις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής που δεν ήταν νόμιμες, όπως για παράδειγμα ότι πριν περάσει η απόφαση του Δ.Σ. από την περιφέρεια υπογράφτηκε η σύμβαση με τον εργολάβο για να γίνει το έργο.


Ο Γιάννης Μακριδάκης σημείωσε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός ιστορικού λάθους που η Επιτροπή πιστεύει ότι θα αποφευχθεί και σχολίασε ότι για αυτό το έργο έχουν δοθεί 50.000 ΕΥΡΩ σε μελέτες και η εργολαβία είναι ύψους 150.000 ΕΥΡΩ.


Ο Ιορδάνης Πετρίδης σημείωσε ότι για ένα μικρό οργανωτικό πρόβλημα διευθέτησης της κυκλοφορίας στο λιμάνι κατά τις ώρες αφιξο-αναχώρησης των πλοίων επιλέγεται η πιο απλοϊκή λύση του καινούργιου δρόμου, πριν εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις. Σημειώθηκε επίσης ότι καταρχήν δεν αξιοποιείται στο σύνολό της η οδός Νεωρείων, (σ.σ. βλέπετε εκεί θα θιχτούν επαγγελματίες και όχι… πέτρες), ενώ αμφισβήτησε ότι υπάρχουν επακριβή στοιχεία για την κυκλοφοριακή φόρτιση που θα έδιναν και τη δυνατότητα για εξέταση λύσεων..


Ο Γιώργος Γεωργίτσης σημείωσε ότι η απόφαση τής ΕΣΑΛ θέτει τέτοιες προϋποθέσεις που ανατρέπουν ολόκληρο το σχεδιασμό, παρά τους αντίθετους πανηγυρισμούς του Δημάρχου, ενώ κατήγγειλε το γεγονός ότι πέρυσι το Μαϊο γνωρίζοντας η Δημοτική Αρχή ότι το έργο είναι παράνομο πήγε να το κάνει νύχτα.


Ο Δήμης Μυλωνάδης σημειώνοντας ότι όλη αυτή η αλληλογραφία με τις υπηρεσίες θα μπορούσε να γίνει βιβλίο στο τέλος αυτής της υπόθεσης, σημείωσε ότι υπάρχει θέμα που πρέπει να τεθεί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο (από τους κ.κ. Παίδα και Μιχαηίδη) για το πως ένα έργο 150.000 ΕΥΡΩ, οι μελέτες φθάνουν στις 50.000.
Κατήγγειλε ότι η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να παραπλανήσει την ΕΣΑΛ δίνοντας σχέδια τομής δρόμου που φθάνει στο 1,80, ενώ είναι μόλις 60 εκατοστά. Εξάλλου τόνισε το ζήτημα του τρόπου που προσπαθεί να κάνει το έργο ο Δήμος όπου από την ώρα που είναι μέσα στη θάλασσα θα έπρεπε να προχωρήσει μέσω του άρθρου 14. Από την ώρα όμως που επιλέγει τη διαδρομή του άρθρου 18 (για έργα σε αιγιαλό και παραλία) έχει λόγο αλλά και ευθύνες το Λιμενικό Ταμείο, επισημαίνοντας τους κινδύνους που θα έχει ένα χωματόδρομος από το κύμα.
Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν στο γιατί δεν υπήρξαν αντιδράσεις όταν η Αρχαιολογία έφτιαξε ένα παρόμοιο δρόμο, ο κ. Μαστοράκης τόνισε ότι ήταν εντελώς διαφορετικό πράγμα αφού επρόκειτο για ένα εργοταξιακό έργο που καταστρεφόταν ανά τμήμα όταν ολοκληρώνονταν οι εργασίες.
Στο ερώτημα τι προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο φάνηκε ότι εδώ υπάρχει ένα θέμα αφού όπως παραδέχθηκε ο κ. Μυλωνάδης “το ΓΠΣ προβλέπει ένα πεζόδρομο και αναφέρεται σε ήπιας μορφής κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Πέραν από αυτού όμως δεν έχει γίνει κάτι πέραν του ΓΠΣ με το οποίο να γίνουν πιο συγκεκριμένες αυτές οι δραστηριότητες ούτε έχει γίνει καμιά μελέτη με τι τρόπο θα παρουσιάζοταν αυτό”.
Στην προσωπική ερώτηση προς τον κ. Μυλωνάδη πως λέγεται ότι επειδή δεν του ανατέθηκαν μελέτες και δεν υπήρξε συνεργασία με Δήμο Χίου κατά κύριο λόγο για αυτό έχει βγει τόσο δυναμικά εναντίον του, απάντησε:
“Εγώ δεν είμαι μελετητής έργων δημοσίου, είμαι εργολήπτης και μάλιστα το πτυχίο μου είναι ακόμα δεσμευμένο στο Δ. Καμποχώρων. Όσο για την πρόταση της ευρείας παράκαμψης πράγματι είναι μια ιδέα δική μου την οποία είχαν αποδεχθεί οι τότε Δήμαρχος Καμποχώρων και Ομηρούπολης και πιστεύω ότι θα δικαιωθώ στο μέλλον. Δεν έχω όμως καμία οικονομική σχέση με το θέμα”.


Ο Κώστας Παϊδας δε “μάσησε” τα λόγια του όταν ρωτήθηκε πως δικαιολογεί το γεγονός ότι ο υπουργός Αιγαίου και ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Πίττας είναι υπέρ του έργου, την ώρα που ο ίδιος είναι στέλεχος της ΝΟΔΕ Χίου.
“Ο υπουργός και ο βουλευτής αυθαιρετούν! Και σας το λέει ένας άνθρωπος που όπως είπατε είμαι μέλος της ΝΟΔ της ΝΔ και ένας άνθρωπος που συνυπόγραψε την υποψηφιότητα του βουλευτή που αναφέρατε”, σημείωσε. Για το ότι η Δημοτική Αρχή Παντελάρα στην οποία συμμετείχε είχε ζητήσει άδεια για δρόμο, σχολίασε ότι τόσο επί Γ. Μπουμπάρη όσο και επί Π. Παντελάρα ζητήθηκε η άδεια για νόμιμη οδό διέλευσης Κάστρου που όμως ποτέ δεν εγκρίθηκε. “Πως είναι δυνατόν το 2004 η ίδια υπηρεσία να δίνει άδεια;”, αναρωτήθηκε.
Ο κ. Πετρίδης στο θέμα των κυκλοφοριακών μελετών δεν φάνηκε ενημερωμένος για τη μελέτη που κατατέθηκε έτσι ώστε να έρθει η σχετική έγκριση της ΕΣΑΛ, σημείωσε όμως ότι η γενική κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη δεν κάνει καμιά τέτοια πρόταση. Έθεσε όμως ένα ακόμα βασικό ζήτημα ότι “σήμερα οι κυκλοφοριακές μελέτες δεν είναι δυνατόν να έχουν μόνο στόχους κίνησης και κυκλοφορίας. Σήμερα μιλάμε για βιωσιμότητα των λύσεων και για περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τέτοιες δεν έχουν ληφθεί υπόψη και επομένως υπάρχει ανάγκη για μια σύγχρονη υπόψη που θα λαμβάνει αυτά ανάγκη. Πρέπει να δίνει πλεονεκτήματα στον πληθυσμό πλεονεκτήματα περιβαλλοντικά και όχι να του αφαιρεί αυτά που υπάρχουν ήδη”.
Για να δώσει την εικόνα που παρουσιάζει το Κάστρο από πάνω:
“Εκείνο που μέχρι στιγμής λείπει σε όλη τη θεώρηση της σημασίας του κάστρου, η συγκλονιστική εντύπωση που παίρνει κανείς όταν είναι πάνω στο τείχος.
Αν ανεβείτε και δει τη θάλασσα να γλύφει” τα πόδια του τείχους έχετε ένα μοναδικό και συγκλονιστικό συναίσθημα. Ο ρόλος του τείχους είναι και από πάνω και από μέσα”
Στο ερώτημα τι προτίθεται να κάνουν αν ο δρόμος προχωρήσει με τις σχετικές άδειες, ο κ. Ξυνταριανός σημείωσε ότι “όταν έχουν όλες τις άδειες θα σεβαστούμε τις αποφάσεις. Θα συνεχίσουμε όμως να αγωνιζόμαστε, να δείξουμε στην κοινωνία της Χίου ότι είναι επιβλαβές. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; είμαστε άνθρωποι που παλεύουμε και κάθε φορά κάνουμε το αυτονόητο συζητάμε και συνεκτιμούμε, έτσι θα συνεχίσουμε”.
“Αν μεν όλη η διαδικασία που θα γίνει μέχρι τέλους είναι σωστή θα την αποδεχθούμε και νόμιμη. Αν δεν είναι θα αντιδράσουμε μέσα από νόμιμες οδούς”, σημείωσε τέλος ο κ. Μυλωνάδης.