Αρχική Νέα Τοπικά Επιτροπή Αλληλεγγύης Προσφύγων: διαδήλωση για το container- κρατητήριο

Επιτροπή Αλληλεγγύης Προσφύγων: διαδήλωση για το container- κρατητήριο

8Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Προσφύγων αύριο Τρίτη στις 6.00 μ.μ., έξω από το Λιμεναρχείο, διεκδικώντας την άμεση απομάκρυνση του εμπορευματοκιβωτίου (ή container) όπου μέσα σε αυτό στοιβάζονται άνθρωποι. “σε ένα άθλιο χώρο, χωρίς αέρα, νερό και μια υποτυπώδη τουαλέτα, χωρίς καμιά δυνατότητα προαυλισμού, στοιβάζονται στο πάτωμα οι πρόσφυγες που φθάνουν στη νησί μας, μετά τη σύλληψή τους από τις λιμενικές αρχές”, σημειώνει η Επιτροπή καλώντας να μην αποστρέψουμε το βλέμμα μας από αυτή την κατάσταση.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
“Όταν περάσει κανείς το κτίριο της Αστυνομίας στο λιμάνι της πόλης μας, συναντά στο βάθος ενός αδιαμόρφωτου χώρου που χρησιμεύει ως parking ένα παλιό μεταλλικό container για τη μεταφορά εμπορευμάτων.
Για όσους δεν ξέρουν μοιάζει απλώς παρατημένο και ξεχασμένο εκεί. Για όσους ξέρουν αποτελεί ένα θλιβερό, μα και ντροπιαστικό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια θέαμα.
Σ’ αυτό το μεταλλικό κλουβί των ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων φυλακίζεται η δυστυχία και το δικαίωμα στη ζωή κάποιων συνανθρώπων μας. Σ’ ένα άθλιο χώρο , χωρίς αέρα, νερό και μια υποτυπώδη τουαλέτα, χωρίς καμιά δυνατότητα προαυλισμού, στοιβάζονται στο πάτωμα οι πρόσφυγες που φθάνουν στο νησί μας μετά τη σύλληψή τους από τις λιμενικές αρχές. Οι πρόσφυγες παραμένουν στο container αυτό μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά τους στο κέντρο κράτησής τους στο Μερσινίδι.
Γι’ αυτούς που περνούν μέσα σ’ αυτό το container, από μισή έως και 3 ημέρες από τη ζωή τους, είναι μία ακόμα διαδικασία στο δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς, που έχουν αναγκαστεί να ακολουθήσουν.
Για όλους εμάς τους “απ’ έξω” που το βλέπουμε, είναι ένα στοίχημα με τον εαυτό μας, αν θα επιλέξουμε να αποστρέψουμε το βλέμμα ή θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη ζωή, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.
Ας διεκδικήσουμε την άμεση απομάκρυνση του container από το χώρο αυτό: Ελάτε μαζί μας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 19 Απριλίου στις 6.00 μ.μ. στο χώρο έξω από το Λιμεναρχείο.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΧΙΟΥ”.