Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΚΚΕ: όχι σε Ευρωσύνταγμα και Ε.Ε.

ΚΚΕ: όχι σε Ευρωσύνταγμα και Ε.Ε.

7Δημοψήφισμα για διπλό ΟΧΙ τόσο στο Ευρωσύνταγμα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητά το ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την προηγούμενη Παρασκευή από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ εξηγήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους το κόμμα είναι αντίθετο σε αυτή την προοπτική.
Ο Γραμματέας της ΝΕ Γιώργος Αμπαζής και το μέλος του γραφείου Γιάννης Ζωφός ανέλυσαν τις θέσεις για το Ευρωσύνταγμα.
Ο Γ. Ζωφός αναφέρθηκε κυρίως στα θέματα που άπτονται και της φιλοσοφίας για την οικονομία της αγοράς, όπου το Ευρωσύνταγμα έχοντας ως βασική αρχή τη Συνθήκη του  Μάαστριχ υπερασπίζει την ανοικτή οικονομία με τον ελεύθερο ανταγωνισμό, τις αρχές για ελεύθερη διακίνηση προσώπων, υπηρεσιών, εμπορευμάτων και κεφαλαίου.
Όπως σημείωσε από την Ε.Ε. μπαίνουν τέτοιες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε ακόμα και αν το 1/5 των χωρών πουν όχι στο Ευρωσύνταγμα, τότε οι υπόλοιπες χώρες μπορούν πλειοψηφικά να αποφασίσουν για την ισχύ του.
Εκφράστηκε επίσης η άποψη ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να δώσει μάχη για έξοδο από την Ε.Ε., με όποιο κόστος, αφού αυτό όπως είπε ο κ. Ζωφός “μια φορά θα το πληρώσουμε” και το διπλό όχι πρέπει να γίνει κτήμα του ελληνικού λαού.
Ο Γιώργος Αμπαζής επισήμανε ιδιαίτερα τα θέματα που αφορούν τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και τα οποία τα απειλεί το Ευρωσύνταγμα, αφού υπάρχει ειδική παράγραφος με την οποία ενισχύεται η πολιτική υποταγή και η εκχώρηση δικαιωμάτων ακόμα και στα εθνι8κά θέματα.
Σχετικά με τα εθνικά θέματα, θύμισε ότι μας έλεγαν ότι η Ε.Ε. θα υπερασπίζει τα σύνορά μας, με αφορμή το πρόσφατο συμβάν στα Ιμια, ενώ τόνισε ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως το όνομα Μακεδονία είναι γεωγραφικός όρος. Εξέφρασε δεν την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ και γενικότερα το ΝΑΤΟ επιδιώκουν να ανοίξουν θέματα στην περιοχή, τόσο με Δ. Θράκη όσο και στο Αιγαίο.
Επισήμανε εξάλλου ότι το Ευρωσύνταγμα αντιμετωπίζει με τη λογική του ξεζουμίσματος τους μετανάστες και στη συνέχεια πέταγμα- για επιστροφή στη χώρα τους, καλώντας για δυνάμωμα του πνεύματος αντίστασης και από τους Χιώτες.