Αρχική Νέα Τοπικά Ερώτηση Ελπίδας Τσουρή για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας

Ερώτηση Ελπίδας Τσουρή για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας

9


Η απάντηση του υπουργού Υγείας σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Γνώμη της Χίου” έκανε τη βουλευτή Ελπίδα Τσουρή να θυμίσει την απάντηση που είχε δώσει επίσης ο υπουργός σε σχετική ερώτησή της για το θέμα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και το Κέντρο Ημέρας.
Στη συνέχεια παραθέτουμε αναλυτικά το δελτίο τύπου από το γραφείο της Ελπίδας Τσουρή που αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του ότι σήμερα πραγματοποιείται η συγκέντρωση από πλευράς Διοίκησης Δρομοκαϊτειου σχετικά με την κατάργηση του κληροδοτήματος που προωθεί η Κυβέρνηση.


Με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή ζητούσε στις 28 Φεβρουαρίου 2005, ζήτησε να μάθει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ανέγερση και λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στη Χίο.
Οπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της κας Τσουρή, πρόκειται για ένα ακόμη έργο, του οποίου οι βάσεις υλοποίησης τέθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Στα τέλη του έτους 2003, με Υπουργική Απόφαση και στο πλαίσιο του Ε.Π. “Υγεία – Πρόνοια” του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης εγκρίθηκε, από άποψη σκοπιμότητας, η ανάπτυξη Κέντρου Ψυχικής Υγείας, μεταξύ άλλων πόλεων και στην πόλη της Χίου. Υπήρξε πρόβλεψη για την κάλυψη τριών θέσεων ιατρικού προσωπικού και έντεκα θέσεων λοιπού προσωπικού.
Η, τότε, Υφυπουργός Υγείας ενέκρινε από άποψη σκοπιμότητας τη διάθεση από το αποθεματικό του Ψ.Ν.Α. “Δρομοκαϊτειο”, ποσού έως 1.000.000 ευρώ, προκειμένου να αγοραστεί ακίνητο στην πρωτεύουσα της Χίου για τη στέγαση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, ενώ εγκρίθηκε και το ποσό των 900.000 ευρώ, για την επισκευή της οικίας του Ζωρζή Δρομοκαϊτη, προκειμένου να στεγαστεί εκεί Κέντρο Ημέρας και άλλες συναφείς δραστηριότητες του υπό σύσταση Κέντρου Ψυχικής Υγείας.
Το Γενικό Νοσοκομείο της Χίου “Σκυλίτσειο” έχει υποβάλλει Τεχνικά Δελτία Έργου προς τη Διαχειριστική Αρχή στο Ε.Π. “Υγεία – Πρόνοια” 2000 – 2006, στο μέτρο 2.3, με τίτλο έργου: “Λειτουργία Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χίου”. Το έργο θα πραγματοποιηθεί με αυτεπιστασία από το Γενικό Νοσοκομείο της Χίου και έχει συνέργεια με τα μέτρα 2.2 για προμήθεια εξοπλισμού και 2.4 για εκπαίδευση νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού, με προϋπολογισμό 508.412,00 ευρώ.

Απάντηση Υπουργού
Στις 22.03.2005, η βουλευτής Χίου έλαβε την απάντηση του Υπουργού στην ερώτηση που είχε θέσει για την πορεία του έργου, η οποία έχει ως εξής:
“Η λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο νησί της Χίου είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Απαιτείται η σύσταση του Κέντρου καθώς και η σύσταση των θέσεων του προσωπικού που θα το στελεχώσει προκειμένου να λειτουργήσει.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα προωθήσει τη σύσταση του Κέντρου και των θέσεων του προσωπικού στα συναρμόδια Υπουργεία”.
Η απάντηση, αν και δεν αφήνει να διαφανεί κάποιο σαφές χρονικό πλάνο υλοποίησης του έργου, αφήνει να εννοηθεί ότι το αρμόδιο Υπουργείο είναι θετικό στην υλοποίηση του έργου.

Και η απάντηση στη “Γνώμη της Χίου”
Αυτή η εντύπωση θα έμενε στον αναγνώστη, εάν λίγες μέρες μετά την απάντηση του Υπουργού στη βουλευτή, δεν ακολουθούσε μια δεύτερη, η οποία δημοσιεύτηκε στις 07.04.2005 στην εφημερίδα “Η Γνώμη της Χίου“, η οποία αναιρεί την πρώτη απάντηση του Υπουργού. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος δηλώνει ότι:
“Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Χίου αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων στο Υπουργείο και αυτό γιατί προέκυψαν πολλά νομικά αλλά και λειτουργικά προβλήματα. Σ’ αυτό το θέμα θα επανέλθει σύντομα το Υπουργείο με λύσεις”.
Και ο αναγνώστης των δύο εγγράφων διερωτάται. Πότε προέκυψαν τα προβλήματα; Στο διάστημα των δύο εβδομάδων που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο διαφοροποιημένες απαντήσεις; 
Ποια είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου απέναντι στο θέμα;
Είναι δυνατόν να δίνονται δύο διαφορετικές απαντήσεις, μια σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και άλλη σε τοπική εφημερίδα;
Είναι εμφανές ότι η έλλειψη αξιοπιστίας της σημερινής κυβέρνησης είναι, πλέον, η συνήθης πρακτική και σε τοπικό επίπεδο.