Αρχική Νέα Τοπικά Μαθητές δεύτερης κατηγορίας τα παιδιά μεταναστών

Μαθητές δεύτερης κατηγορίας τα παιδιά μεταναστών

7

Αντί να τους συγχαρούν και να τους ενθαρρύνουν, τους δείχνουν την έξοδο. Πρόκειται για παιδιά των οποίων οι μετανάστες γονείς δεν έχουν χαρτιά νόμιμης παραμονής στη χώρα. Το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Παιδείας, με αλλεπάλληλες αυστηρές εγκυκλίους, τους φράζουν τον δρόμο. Μετατρέποντας μάλιστα τους καθηγητές σε “παιδονόμους” – ελεγκτές της νομιμότητας…
Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα ΑΥΓΗ και το ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης την προηγούμενη Παρασκευή στο ΟΜΗΡΕΙΟ η συνδικαλίστρια καθηγήτρια Βάσω Μιχαλοπούλου.
Όπως σημείωσε στα μηχανογραφικά που καλούνται να συμπληρώσουν οι μαθητές των ΤΕΕ για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΤΕΙ, τα παιδιά μεταναστών πρέπει να καταθέσουν και άλλα έγγραφα που έχουν σχέση με την άδεια παραμονής. Μάλιστα για το σχετικό έλεγχο είναι οι καθηγητές!
Το θέμα ήταν άγνωστο στη δικηγόρο μέλος του Δικτύου υποστήριξης προσφύγων & μεταναστών Ιωάννα Κούρτοβικ, που σημείωσε ότι δυστυχώς με το που ενηλικιώνονται τα παιδιά των μεταναστών αμέσως τους ζητείται να περάσουν στην εργασία. “Τους θέλουν να δουλεύουν και όχι να σπουδάζουν”, σχολίασε χαρακτηριστικά η κα Κούρτοβικ.
Σε ερώτησή μας προς τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Χίου Γιάννη Χαλλιορή αν γνωρίζει τη σχετική εγκύκλιο, μας απάντησε αρνητικά καταδικάζοντας ένα τέτοιο γεγονός.
Η “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ” πάντως αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ στο θέμα, τονίζοντας ότι “όσα παιδιά μεταναστών επιμένουν να τελειώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρέπει να υποστηρίζονται, να ενθαρρύνονται και όχι να διώκονται”.
Η εφημερίδα έχει και δήλωση του Γ.Γ. του υπ. Εσωτερικών Αθ. Βεζυργιάννη, ο οποίος υπογράφει τη σχετική εγκύκλιο.
“Θα συναντηθούμε τις επόμενες μέρες με τον ειδ. γραμματέα του υπ. Παιδείας, προκειμένου να μας υποβάλει τις προτάσεις του υπουργείου για τα ζητήματα που αφορούν τους μετανάστες και την εκπαίδευση, ώστε να τις ενσωματώσουμε στο νέο νομοσχέδιο. Με εκείνον θα συζητήσουμε και ειδικότερα θέματα που χρήζουν άμεσης ρύθμισης. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση θα βηθήσουν και οι επαφές που θα έχω το επόμενο διάστημα με τις κοινότητες των μεταναστών στην Ελλάδα για να ακούσω τις απόψεις τους”, απαντά στην εφημερίδα ο κ. Βεζυργιάννης.
Στην ερώτηση αν με το νέο νομοσχέδιο θα δώσουν ευκαιρία νομιμοποίησης στους μετανάστες όπως έγινε το 1998 και το 2001, κάτι που θα έλυνε οριστικά τέτοιου είδους προβλήματα, αρνήθηκε να απαντήσει θετικά, χωρίς ωστόσο να το αποκλείσει λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ακόμη δεν ξέρουμε”. Όσο για τον αν επαναφέρει το υπουργείο με την εγκύκλιο τον αποκλεισμό των ανήλικων παιδιών, ανέφερε πως το νομοσχέδιο θα έλθει να ρυθμίσει τυχόν ατέλειες.