Αρχική Νέα Τοπικά Στάση συμπαράστασης από τους προσφυγες στο Μερσινίδι

Στάση συμπαράστασης από τους προσφυγες στο Μερσινίδι

8


Η “οδύσσεια” των 46 προσφύγων που βρίσκονταν πάνω σε ξύλινη βάρκα μεταξύ Χίου και Τουρκίας και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε μια προσπάθεια του Λιμενικού (που εφάρμοζε εντολές από το Υπουργείο) να τους επιστρέψει πίσω στην Τουρκία, προκάλεσε την ένταση των προσφύγων που βρίσκονται κρατούμενοι στο Κέντρο των προσφύγων στο Μερσινίδι.
Ολη η επιχείρηση γινόταν ορατή ειδικά από το Κέντρο Κράτησης με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των 237 κρατουμένων.
Σε επικοινωνία που είχαν μέσω κινητών με άτομα πάνω στη βάρκα, διαπίστωσαν ότι υπήρχαν και συγγενικά τους πρόσωπα.
Έτσι προχώρησαν σε αποχή από το μεσημεριανό συσσίτιο, ενώ τις απογευματινές ώρες έβαλαν μέχρι και φωτιά σε κουβέρτες και σκηνή, περί τις 3.10 μ.μ., την οποία και έσβησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου.
Στον καταυλισμό υπήρχε και ισχυρή αστυνομική δύναμη, χωρίς ευτυχώς να έχουμε επέκταση των επισοδίων και ενώ μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες προσπαθούσαν μέσω πιέσεων να αλλάξει η εντολή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.


“Βλέπουμε τους δικούς μας να γυρίζουν γύρω- γύρω και είμαστε πολλοί αναστατωμένοι”, μας τόνισαν, ενώ ένας από τους πρόσφυγες που έχει συγγενικό του πρόσωπο στη βάρκα δεν δίστασε να δηλώσει ότι αν πάθουν κάτι θα πυρποληθεί.
Σύμφωνα με τους πρόσφυγες στο Μερσινίδι, οι άνθρωποι στη βάρκα περιφέρονται για 3 μέρες χωρίς νερό και φαγητό και είναι σε άθλια κατάσταση.
Να σημειωθεί ότι από το πρωί  ενημερώθηκε η Διεθνής Αμνηστία, ενώ όπως μας δήλωσαν από τη ΝΕ Χίου του  ΚΚΕ, ο βουλευτής Λάρισας του κόμματος Τάκης Τσιόγκας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αρχηγό του Λ.Σ. κ. Γκλεζάκο του δηλώθηκε πως “η ελληνική πλευρά εφαρμόζει το νόμο περί προώθησης λαθρομεταναστών”.