Αρχική Νέα Τοπικά Ανησυχία ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑΣ με τους πρόσφυγες που περιπλανώνται ανοικτά της Χίου

Ανησυχία ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑΣ με τους πρόσφυγες που περιπλανώνται ανοικτά της Χίου

5


Ανησυχία εκφράζει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας για την τύχη 46 αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται πιθανότατα αιτούντες άσυλο, οι οποίοι επέβαιναν σε πλοιάριο και οδηγήθηκαν από το Λιμενικό στη βραχονησίδα Παναγία Οινουσσών, στην περιοχή της Χίου.
Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο στην Αθήνα, σύμφωνα με αναφορές, σκάφος του Λιμενικού έλαβε αρχικά εντολή για “ασφαλή αποτροπή” (δηλ. αποτροπή εισόδου στα ελληνικά χωρικά ύδατα) του πλοιαρίου, που είχε μείνει ακυβέρνητο να παρασύρεται από τα ρεύματα.
Αργότερα, μετά από νέα εντολή, το Λιμενικό συνέλαβε το πλοιάριο και το οδήγησε στην Παναγία Οινουσσών.
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας θεωρεί σχεδόν βέβαιο, με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία, ότι μεταξύ των αλλοδαπών συγκαταλέγονται πρόσφυγες που αναζητούν άσυλο στην Ελλάδα και υπενθυμίζει στις ελληνικές αρχές ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο περί προσφύγων, έχουν υποχρέωση να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των ανθρώπων αυτών σε δίκαιη διαδικασία ασύλου.
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημειώνει ότι η πολιτική των ελληνικών αρχών τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σχεδόν σε πλήρη κατάργηση, στην πράξη, του δικαιώματος στο άσυλο, παρεμβάλλοντας προσκόμματα σε όλα τα στάδια της διαδικασίας: από την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στο ελληνικό έδαφος, μέχρι την πρόσβασή τους στη διαδικασία ασύλου, μέχρι τη σχεδόν πλήρη απόρριψη των αιτημάτων ασύλου όσων κατορθώνουν να υποβάλουν τέτοιο αίτημα.
Τέλος, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας υπενθυμίζει την πρόσφατη περίπτωση μαζικής άφιξης περισσοτέρων των 100 αλλοδαπών στα Χανιά, οι οποίοι απελάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στην Αίγυπτο, χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα για χορήγηση ασύλου, αλλά και χωρίς να δοθεί καν η δυνατότητα στις συναφείς μη κυβερνητικές οργανώσεις να τους επισκεφθούν για να τους ενημερώσουν για τα νόμιμα δικαιώματά τους.