Αρχική Νέα Τοπικά Ρύθμιση για εκμετάλλευση του οικοπέδου του στον Αϊ- Γιάννη ζητά ομογενής

Ρύθμιση για εκμετάλλευση του οικοπέδου του στον Αϊ- Γιάννη ζητά ομογενής

21


Θέμα που ξεφεύγει από την απλή δικαστική διαμάχη μεταξύ δύο ιδιωτών και άπτεται των αρμοδιοτήτων και κυρίως των συμφερόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί το ζήτημα που έθεσε αναγνώστης της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ, ο ομογενής κ. Ανδρέας Βενέτης, σχετικά με τα προβλήματα που συνάντησε στο οικόπεδο που αγόρασε στην περιοχή του Αϊ Γιάννη Καλλιμασιάς.
Το ιστορικό περιλαμβάνει την αγορά οικοπέδου κατά το 1996 από το Χιώτη ομογενή που μάλιστα προχώρησε στη συνέχεια στη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος για την ανέγερση ξενοδοχείου 4 αστέρων με την επωνυμία “Το Βενέτικο”.
Βλέποντας αναπτυγμένη τη μισή παραλία, αυτή που διοικητικά ανήκει στον Δήμο Αγίου Μηνά και είναι γνωστή ως Αγία Φωτιά, ο κ. Βενέτης πίστευε όπως μας λέει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει στην ανάπτυξη και της πλευράς του Δήμου Ιωνίας (κοντά στο λιμανάκι του Αϊ Γιάννη).
Η προσπάθεια όμως αυτή φρέναρε από τη εμπλοκή σε δικαστικό αγώνα με ιδιοκτήτη παρακείμενης ιδιοκτησίας, που μέσα από το οικόπεδο του κ. Βενέτη -πολύ πριν την τελευταία αγοραπωλησία- είχε πέρασμα για να φτάνει στο οικόπεδό του.
Η υπόθεση πήρε σε μάκρος για να τελεσιδικήσει πέρυσι από το Εφετείο Αιγαίου, που επέβαλλε στον ομογενή επιχειρηματία να αφήσει συγκεκριμένο πέρασμα για τον παρακείμενο γείτονα.
Οι 21 σελίδες απόφαση του Δικαστηρίου δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν στην εφημερίδα ούτε και είναι στόχος μας να αντικαταστήσουμε τη Δικαιοσύνη και να αποδώσουμε στον ένα ή στον άλλο δίκιο.
Κατά τον κ. Βενέτη όμως το σημείο από τον οποίο ορίζει το Δικαστήριο να περάσει ο δρόμος οδηγεί στην ακύρωση των σχεδίων του ξενοδοχείου του. Έτσι μία επένδυση που θα μπορούσε να γίνει στην περιοχή πολύ πιθανόν να ακυρωθεί, ενώ και ο ίδιος είναι εγκλωβισμένος στον τρόπο που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το θέμα.
Βέβαια από την πλευρά του αντιδίκου, που είναι για λογαριασμό της συζύγου του ο κ. Δήμης Μυλωνάδης όπως μας είπε στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας δεν δηλώθηκε η ύπαρξη πολυβολείου στην επιτροπή έγκρισης. Ενώ όπως σημείωσε ο νόμος απαγορεύει έργα στον αιγιαλό και παραλία.
Όμως το ζήτημα του πολυβολείου ο ιδιοκτήτης του επίμαχου οικοπέδου μπορεί κάλλιστα να το συζητήσει με τη Στρατιωτική Διοίκηση (αν δεν το έχει ήδη πράξει). Το θέμα όμως του Αιγιαλού και παραλίας αφορά τις δύο δημοτικές αρχές όπως και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Σίγουρα η δημιουργία δρόμων κατά μήκος των παραλιών πρέπει να αποφεύγεται, αν θέλουμε αυτοί που επιλέγουν το συγκεκριμένο μέρος για ξεκούραση πραγματικά να έχουν και ησυχία.
Όμως η συζήτηση γίνεται για μία ήδη αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή, όπου η δημιουργία ενός ξενοδοχείου υψηλής κατηγορίας θα μπορούσε να πρόσθετε περισσότερα οφέλη.
Άλλωστε αυτό που συναντά κανείς πηγαίνοντας στην περιοχή πραγματικά προκαλεί έκπληξη:
– από τη μια η αναπτυγμένη παραλία της Αγίας Φωτιάς στα όρια του Δήμου Αγίου Μηνά, από την άλλη η παραλία του Αϊ- Γιάννη με τη μικρότερη εκμετάλλευση.
– από τη μια δρόμος πλακοστρωμένος που ξεκινά από τη μικρή πλατεία στην Αγία Φωτεινή και φθάνει μέχρι σπίτια ιδιωτών, από την άλλη πλευρά οικόπεδα που ακόμα δεν έχουν αξιοποιηθεί, ένας ξεροπόταμος που το καλοκαίρι χρησιμεύει ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και ένα μονοπάτι (επιβεβλημένο και από τη Δικαιοσύνη) που και αυτό σταματά πηγαίνοντας προς βορρά σε μαντρότοιχους ιδιοκτησιών.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ