Αρχική Νέα Τοπικά Παρόν & Μέλλον κατά Νομαρχιακής Αρχής για τους ΧΥΤΑ

Παρόν & Μέλλον κατά Νομαρχιακής Αρχής για τους ΧΥΤΑ

9


 
“ΟΙ ΧΥΤΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΛΟΓΩ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ”, με αυτό τον τίτλο στο δελτίο τύπου ο συνδυασμός “Χίος, Παρόν & Μέλλον” αναφέρεται στο θέμα των ΧΥΤΑ καταγγέλοντας μάλιστα ότι “η Νομαρχιακή αρχή απέτυχε να εντάξει το έργο των ΧΥΤΑ στο Ταμείο Συνοχής”.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 


“Είναι πλέον αδύνατον, παρά την παραπληροφόρηση που επιχειρεί ο Νομάρχης, να αποκρυφτεί η ανικανότητά του στην εκτέλεση των σημαντικών έργων του τόπου. Οι ΧΥΤΑ δυστυχώς έχουν χαθεί και μαζί με αυτούς κρέμεται κυριολεκτικά στον αέρα και το φράγμα Κόρης Γεφύρι που πρόκειται να κατασκευάσει το Υπουργείο Γεωργίας. Και τούτο λόγω του δεύτερου περιβαλλοντικού όρου που επιβάλλει την κατάργηση του σκουπιδότοπου για να λειτουργήσει το φράγμα. Επομένως ακόμη κι αν το Υπουργείο κατασκευάσει το φράγμα αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει αν δεν έχουν κατασκευαστεί οι ΧΥΤΑ.
Η Νομαρχιακή αρχή απέτυχε να εντάξει το έργο των ΧΥΤΑ στο Ταμείο Συνοχής για να χρηματοδοτηθεί λόγω των ελλιπών μελετών που εκπόνησε. Και αυτή είναι η τεράστια ευθύνη τους. Προκειμένου δε να αποσείσει τις καταφανείς αυτές ευθύνες ο νομάρχης επιδίδεται στην προσφιλή του μέθοδο της πλήρους διαστρέβλωσης της αλήθειας. “Φταίει η προηγούμενη νομαρχιακή αρχή που επέλεξε τη θέση Πυργιά, που βρίσκεται σε περιοχή Natura” ισχυρίζεται ο νομάρχης παραπληροφορώντας τους πάντες. Και ερωτάται: Γιατί η θέση Πυργιά έλαβε την προέγκριση χωροθέτησης από το Υπουργείο, αφού βρίσκεται σε περιοχή Natura; Ποια νομοθεσία απαγορεύει την κατασκευή ΧΥΤΑ σε περιοχές Natura; Καμία απολύτως. Απλώς η νομαρχία έπρεπε να ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδικασία στις μελέτες, κάτι το οποίο δεν έγινε, με τραγικές συνέπειες για τον τόπο. Οι 24 σκουπιδότοποι που υπάρχουν στο Νομό θα εξακολουθούν να υπάρχουν. Το φράγμα Κόρης Γεφύρι δε θα μπορέσει να λειτουργήσει και μία ανίκανη νομαρχιακή αρχή θα συνεχίσει να ασχολείται με σοβαντίσματα, χλοοτάπητες και τοιχαλάκια ενώ τα προβλήματα συνεχώς θα οξύνονται, μέχρι να έλθει, σύντομα, η ώρα της αλλαγής της διοίκησης του Νομού”.