Αρχική Νέα Τοπικά 2 νεκροί, 5 αγνοούμενοι, 25 επιζώντες σε ναυάγιο βάρκας προσφύγων

2 νεκροί, 5 αγνοούμενοι, 25 επιζώντες σε ναυάγιο βάρκας προσφύγων

7Απείχαν μόλις λίγα μίλια από τις ακτές της Χίου οι 32 πρόσφυγες που με μια ξύλινη βάρκα προσπαθούσαν να φτάσουν επιτέλους στη “Δύση”.
Με σύμμαχο το σκοτάδι της νύχτας και τον καλό καιρό αντίκριζαν τις ακτές του νέου τόπου που τους υπέδειξαν από τα απέναντι παράλια αυτοί που τους έδωσαν τη βάρκα.
Ξαφνικά είδαν ένα “μεγάλο πλοίο” να έρχεται καταπάνω τους. Το σκοτάδι που ήταν σύμμαχος τους γίνεται το δίκτυ της παγίδας τους. Η βάρκα εμβολίζεται και οι πρόσφυγες -ναυαγοί πλέον- πέφτουν στη θάλασσα….
Τη δική τους Εβδομάδα των Παθών έζησαν οι 25 Σομαλοί, 5 Παλαιστίνιοι, ένας Αιγύπτιος και ένας από το Κασμίρ πρόσφυγες που προσπάθησαν να φτάσουν στο νησί μας, δίνοντας συνέχεια στο συνεχόμενο δράμα χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες από την πατρίδα τους και λαθραία να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη. Αναμένεται δε από τις αρμόδιες αρχές το κύμα να ενταθεί από την ώρα που οι καιρικές συνθήκες διατηρηθούν καλές.
Λίγη ώρα αργότερα (περί τις 4.50 το πρωί) σκάφος του λιμενικού εντόπισε τους ναυαγούς στην περιοχή της Αγίας Ελένης. Το πλήρωμά του με αυτοθυσία, ένα μάλιστα άτομο έπεσε στη θάλασσα για να βοηθήσει, ρίχνει κάθε διαθέσιμο μέσο (σωσίβια και σκοινιά).


Τελικά περισυνελέγησαν 26 άτομα, εκ των οποίων ένας ήταν ήδη νεκρός. Μάλιστα έφερε κατάγματα στα κάτω άκρα και εμφανή κτυπήματα στο κεφάλι, προφανώς από την πρόσκρουση με το πλοίο. Στις 12.50 ανασύρθηκε η σορός ενός ακόμα άντρα, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιων των προσφύγων αγνοούνται ακόμα πέντε (μεταξύ αυτών και δύο κορίτσια 13 και 15 ετών αντίστοιχα ).
Εν τω μεταξύ για αρκετή ώρα αναζητιόταν λύση για το ποιος θα πλήρωνε την ταφή των δύο προσφύγων που ανασύρθηκαν νεκροί. Τελικά ύστερα από διερεύνηση του θέματος βρέθηκε ότι ο Δήμος είναι αυτός που πρέπει να αναλάβει τα έξοδα, οπότε στο Δήμο Χίου αναζητούσαν τον κωδικό για να μπορέσουν να αιτιολογήσουν τη δαπάνη…


Ερευνα για το πλοίο
Οι 25 διασωθέντες (19 Σομαλοί εκ των οποίων 5 γυναίκες, 5 Παλαιστίνιοι και ένας από το Κασμίρ) μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου. Ταλαιπωρημένοι και με έντονα τα σημάδια από την υποθερμία δέχονται τη φροντίδα των λιμενικών. Πέντε διακομίστηκαν αμέσως στο Νοσοκομείο Χίου, ενώ σε όλους και με την άμεση δραστηριοποίηση του Ερυθρού Σταυρού δόθηκαν στεγνά ρούχα και κουβέρτες.
Οι έρευνες συνεχίστηκαν με το ναυαγοσωστικό και φουσκωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος καθώς και με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, για τον εντοπισμό των υπολοίπων αγνοουμένων αλλά και του πλοίου που φέρεται να προκάλεσε το δυστύχημα. Μάλιστα δόθηκε σήμα στα παραπλέοντα σκάφη, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ εικάζεται ότι πιθανόν το πλοίο που είχε διεύθυνση από νότο προς βορά να οδηγήθηκε προς το λιμάνι της Σμύρνης.