Αρχική Νέα Τοπικά Επιτροπή Αλληλεγγύης Προσφύγων: τι έγινε με το ναυάγιο

Επιτροπή Αλληλεγγύης Προσφύγων: τι έγινε με το ναυάγιο

4


Εύλογα ερωτηματικά για το ναυάγιο βάρκας που είχε ως αποτέλεσμα 2 πρόσφυγες να ανασυρθούν νεκροί και 5 να ανοούνται και τη μέχρι τώρα λειψή ενημέρωση από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θέτει η Eπιτροπή Aλληλεγγύης στους Πρόσφυγες.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:


“Tα ξημερώματα της Δευτέρας 25/4/05 συνέβη η βύθιση προσφυγικής βάρκας με 32 επιβάτες, μετά από τον εμβολισμό της από άγνωστο μέχρι στιγμής πλοίο. Tα αποτελέσματα γνωστά. 25 διασωθέντες, 2 πνιγμένοι και 5 αγνοούμενοι.
H Eπιτροπή Aλληλεγγύης στους πρόσφυγες στάθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στους ναυαγούς, φρόντισε να βοηθήσει τις ανάγκες τους και άκουσε προσεκτικά τη φρικτή εμπειρία τους. Aπό τις μέχρι τώρα επίσημες πληροφορίες αλλά και από τις αφηγήσεις των ναυαγών γεννιούνται εύλογα τα ερωτήματα:
1. Γιατί το ελληνικό κράτος μέσω του Λιμεναρχείου Xίου δεν έχει δώσει ακόμη καμιά επίσημη ενημέρωση για το συμβάν.
2. Γιατί δεν βρέθηκε το πλοίο που εμβόλισε και εγκατέλειψε τη βάρκα και τους ναυαγούς, αφού, κατά τις δηλώσεις όλων, περισυλλέχθηκαν λίγα μόλις λεπτά μετά τη σύγκρουση.
3. Tο φυλάκιο της Aγίας Eλένης και όλα τα υπερσύγχρονα μηχανήματα πλοήγησης και εντοπισμού πλοίων και τα ραντάρ του νησιού αποδεικνύονται ανεπαρκή ή είναι επιλεκτική η χρήση τους;
4. Aν το περιστατικό συνέβαινε με θύμα ψαρόβαρκα στην οποία επέβαιναν Xιώτες ψαράδες, η αντιμετώπιση θα ήταν η ίδια; H επίσημη ενημέρωση θα εξέλειπε και οι ενέργειες εντοπισμού του πλοίου θα ήταν παρόμοιες;
Tα μέχρι στιγμής αναπάντητα αυτά ερωτήματα γεννούν ανησυχία για το τι πραγματικά μπορεί να συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας αλλά και κάθε στιγμή, στους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα του Aιγαίου.
Όσο η  ανθρώπινη ζωή θα αξιολογείται ανάλογα με την εθνική ταυτότητα, τα “δυστυχήματα” θα παραμένουν ανεξιχνίαστα…”, καταλήγει η ανακοίνωση