Αρχική Νέα Τοπικά Επιστολή Νομάρχη σε εσπεριδοκαλλιεργητές Κάμπου

Επιστολή Νομάρχη σε εσπεριδοκαλλιεργητές Κάμπου

22


Την παρακάτω επιστολή έστειλε στα μέλη του ΑΣΕΧ ο Νομάρχης Χίου μετά την κινητοποίηση των εσπεριδοκαλλιεργητών του Κάμπου:


Αγαπητοί φίλοι,
Θα ήθελα με την επιστολή μου αυτή να δηλώσω στον Α.Σ.Ε.Χ. και προσωπικά στον καθένα από σας, την αμέριστη συμπαράσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, στις κινητοποιήσεις που αναπτύσσετε με στόχο την διαφύλαξη, την προστασία αλλά και την ανάπτυξη της μοναδικής περιοχής του Κάμπου, μιας περιοχής που όλοι θέλουμε να συνεχίσει να είναι ζωντανή, πηγή ευημερίας και περηφάνιας για τους κατοίκους της και όλους τους Χιώτες.
Έχω τονίσει και με άλλες ευκαιρίες, ότι θεωρώ τη δική σας ευαισθησία και ενεργοποίηση τη σημαντικότερη προϋπόθεση για να δώσουμε, όλοι μαζί, ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Κάμπου, να εγγυηθούμε το παρόν και το μέλλον της.
Από τα προβλήματα τα οποία θίγονται στο Ψήφισμα της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στις 18/4/2005, εκείνο στο οποίο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, έχει άμεση εμπλοκή είναι η αντιμετώπιση του αρδευτικού προβλήματος του Κάμπου με παροχή φθηνού και ποιοτικού νερού.
Όπως είχα δεσμευθεί και προσωπικά, η επίλυση του υδρευτικού – αρδευτικού προβλήματος που ταλανίζει τον Κάμπο, θα θωρακίσει αποτελεσματικά την περιοχή από τους κινδύνους εγκατάλειψης των καλλιεργειών, αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της και ερημοποίησης. Γι’ αυτό το σκοπό, εργαζόμαστε συστηματικά και επίμονα , για την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων που θα δώσουν μακρόπνοη και οριστική λύση στο πρόβλημα.
Ειδικότερα για την περιοχή του Κάμπου, η κατασκευή Φράγματος στη θέση Φυρόλακκας από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Χίου, αποτελεί την κύρια απάντηση στις ανάγκες άρδευσης της ευρύτερης περιοχής.
Αυτή τη στιγμή οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, για την κατασκευή Φράγματος χωρητικότητας 150.000 κυβικών μέτρων νερού. Η ολοκλήρωση του έργου προγραμματίζεται για το τέλος του 2005.
Μετά την ολοκλήρωσή του το Φράγμα Φυρόλακκα, θα παραδοθεί για χρήση στο Δήμο Χίου, ενώ η διάθεση των υδάτινων πόρων που εξασφαλίζονται από την κατασκευή του, καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρου του Κάμπου, με νερό καλής ποιότητας και αντιμετωπίζει οριστικά τους κινδύνους συρρίκνωσης των καλλιεργειών και ερήμωσής της. Αυτή ήταν η δέσμευση που αναλάβαμε απέναντί σας και αυτήν κάνουμε πράξη.
Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι όπως κι εσείς έχετε διαπιστώσει, τα προβλήματα του Κάμπου είναι πιεστικά και σύνθετα. Σταθερή μας όμως επιδίωξη είναι σε στενή συνεργασία μαζί σας, να βάλουμε τις βάσεις για την αντιμετώπισή τους, που θα διαφυλάσσει την ύπαρξη και την ευημερία της μοναδικής αυτής περιοχής.
Από την άποψη αυτή, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και εγώ προσωπικά, θα είμαστε ενεργοί αρωγοί και συμπαραστάτες, στις μελλοντικές προσπάθειες και διεκδικήσεις σας.
Φιλικά,
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ
ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ