Αρχική Νέα Τοπικά Δυναμικές και οι δύο απεργιακές συγκεντρώσεις για την πρωτομαγιά

Δυναμικές και οι δύο απεργιακές συγκεντρώσεις για την πρωτομαγιά

8



Με πολύ περισσότερο κόσμο από ότι τις προηγούμενες χρονιές και με πιο έντονο παλμό, ειδικά σε αυτή του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκαν χθες στο νησί μας οι δύο απεργιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά. Τόσο στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου- ΑΔΕΔΥ όσο και σε αυτή του ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν πιο δυναμικά, δείχνοντας και την έντονη αντίδρασή τους στη στάση της Κυβέρνησης.  


“Η επέτειος της Πρωτομαγιάς βρίσκει τους εργαζόμενους μπροστά σε νέες προκλήσεις. Δεν αρκούν στους κυβερνώντες τα βάρη που επωμίστηκε η εργατική τάξη τα τελευταία χρόνια προς χάρη των κερδών του κεφαλαίου. Το κεφάλαιο τα θέλει όλα. Η κυβέρνηση φέρνει διαδοχικά μέτρα που συρρικνώνουν το εισόδημα και τα δικαιώματά μας. H ανεργία συνεχίζει το ανηφορικό της δρόμο. Οι απολύσεις αυξάνονται. Νέα αντεργατικά μέτρα προστίθενται για τις εργατικές σχέσεις που θέλουν να τις ρευστοποιήσουν πλήρως. Επίσης το ασφαλιστικό ξαναμπαίνει στο μάτι του κυκλώνα. Αρνούμαστε αυτόν τον κόσμο της ανισότητας και της αδικίας. Διεκδικούμε το δίκιο της εργατικής τάξης”.
Αυτά σημειώνονται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Χίου, του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, των Σωματείων Συνταξιούχων, του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Χίου και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ που επιδόθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Διοίκησης.
Είχε προηγηθεί μια ικανοποιητική πορεία, γύρω από τον Κήπο, Απλωταριά και Βενιζέλου μέχρι τα γραφεία της Περιφερειακής Διοίκησης.
Η συμμετοχή στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα ήταν ικανοποιητική και παρά τις υπουργικές εγκυκλίους για “διευκόλυνση” μετά τις 10.00 το πρωί, σημαντικό ήταν το ποσοστό που προτίμησε να απεργήσει.
Σε ότι αφορά τα καταστήματα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ τα πράγματα ήταν περίπου μοιρασμένα, υπέρ βέβαια αυτών που προτίμησαν να δουλέψουν…
“Μέρα μνήμης τιμής και αγώνα” χαρακτήρισε τη χθεσινή ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τάσος Κώσταλος που κάλεσε τους εργαζόμενους σε εγρήγορση. “Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος ακόμα και αν προσωρινά έτσι μπορεί να φαντάζει στα μάτια ορισμένων. Πιστεύει κανείς ότι οι κινητοποιήσεις για την ακτοπλοΐα και το ωράριο δεν ανέστειλαν την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών, δεν έπαιξαν ρόλο για τη διατήρηση του ΦΠΑ στα νησιά μας;”, έθεσε ρητορικά τα ερωτήματα ο κ. Κώσταλος.
“Έχουμε όλοι μας χρέος, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας, ξεπερνώντας αδυναμίες και λάθη να οργανώσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα μας για ένα κόσμο χωρίς πολέμους, χωρίς αίμα και χωρίς εκμετάλλευση και φτώχεια”, κατέληξε εξάλλου στην ομιλία της η πρόεδρος του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ Λίτσα Λύκου.



Αγωνιστικά από το ΠΑΜΕ
Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε και η συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Βουνακίου.
“Η νέα εισοδηματική πολιτική με τις αυξήσεις κοροϊδίας, που έχουν εξανεμιστεί πριν ακόμη εξαγγελθούν από την αχαλίνωτη ακρίβεια και την ασυδοσία της αγοράς”, σημείωσε εξάλλου ο πρόεδρος της Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Νίκος Γιόμελος, τονίζοντας ότι μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων ζει με συντάξεις κάτω από τα όρια της φτώχιας. Στο όνομα του ανταγωνισμού και των αναδιαρθρώσεων μπαίνουν στο στόχαστρο το ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις”, σημείωσε καλώντας σε υπεράσπιση των κατακτήσεων της Πρωτομαγιάς που από την αιματοβαμμένη του Σικάγο συμπληρώνονται 119 χρόνια.
Ακολούθησε πορεία μέσω Βενιζέλου και Απλωταριάς και κατάληξη στο Ηρώο.
Και στις δύο συγκεντρώσεις δεν έλειψαν οι τοποθετήσεις με εκατέρωθεν αιχμές, όπου φαίνονται και οι έντονες διαφωνίες στο εργατικό κίνημα που εκφράζονται και με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις.

Διαφήμιση