Αρχική Νέα Τοπικά Επί ποδός… κινητοποιήσεων στο Δημόσιο

Επί ποδός… κινητοποιήσεων στο Δημόσιο

5


Επιτυχή χαρακτήρισε τη χθεσινή απεργία στο Δημόσιο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στην Πλατεία Κοραή και παρουσιάζοντας τα ποσοστά από την Αθήνα.
Στη Χίο, όπως μας είπε η Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λίτσα Λύκου τα ποσοστά στο σύνολό τους δεν ξεπέρασαν το 35%. Στους δύο μεγάλους Δήμους (Χίου και Ομηρούπολης) η απεργίας σημείωσε μεγάλη επιτυχία, επίσης στο νοσοκομείο και στην αρχαιολογία. Αντίθετα δεν απείργησε σχεδόν κανείς στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπου όμως την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισαν με 48ώρη απεργία μετά από αυτή της πρωτομαγιάς.
Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς και των μεγάλων ομοσπονδιών του Δημοσίου, η απεργία της Τετάρτης είναι μια σημαντική στιγμή για το συνδικαλιστικό κίνημα στη νέα κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα συνδικάτα και με την προοπτική της διάρκειας και της κλιμάκωσης των διεκδικήσεων σε ένα νέο κύκλο αγώνων μέχρι την επόμενη ΔΕΘ, τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.
Απαντώντας σε επικρίσεις που θεωρούν το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για εισαγωγικό μισθό 1.200 ευρώ, ο κ. Παπασπύρου υπογράμμισε ότι ένας τέτοιος μισθός θα ήταν σήμερα ο χαμηλότερος του Δημοσίου στην Ευρωζώνη, ενώ η χώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς την ακρίβεια και το κόστος ζωής.
Ο κ. Παπασπύρος, ηγετικό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, απευθύνθηκε εμμέσως, αλλά σαφώς και προς το ΠΑΣΟΚ ζητώντας να υπάρξουν συγκεκριμένες και δεσμευτικές προτάσεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις πάνω στα ζητήματα που θέτει η έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Τα αιτήματα της απεργίας
Σημειώνεται ότι τα βασικά αιτήματα της απεργίας σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για το νέο μισθολόγιο που θα αρχίσουν σύντομα. Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί εισαγωγικό βασικό μισθό 1.200 ευρώ, εισαγωγή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων στο Δημόσιο, σύμφωνα με τα κριτήρια του ΙΚΑ, το δικαίωμα υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο Δημόσιο και άλλα αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις προσλήψεις, τις κοινωνικές δαπάνες, κ.λπ..