Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη “Η Κλειδού ανθίζει ακόμη”, Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αυτοπαρουσιάζεται

“Η Κλειδού ανθίζει ακόμη”, Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αυτοπαρουσιάζεται

18


“Η Κλειδού ανθίζει ακόμη…” αναγραφόταν στον κίτρινο φάκελο που στο κάτω μέρος έφερε το σήμα του αποστολέα, του Κέντρου περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης.
Πρόκειται για το φάκελο που μοιράζεται σε όλα τα απιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Κλεισμένες οι ημερομηνίες ένα μήνα πριν, μέχρι τις 14 Ιουνίου, η μόνη μέρα κενή ήταν η 15η αφού το σύνολο των σχολείων θα έχουν γιορτές αποχαιρετισμού.
Ανοίξαμε το φάκελο με την περιέργεια μικρού παιδιού και αρχίσαμε να παρατηρούμε τα “δωράκια” που μας έστειλαν και σε εμάς οι δάσκαλοι από το Κέντρο.
Καταρχήν ένα έντυπο με οδηγίες για τους “εκκολαπτόμενους περιηγητές”. Όμορφα δοσμένο σημειώνεται τι πρέπει να έχει ένα παιδί κοντά του: γυαλιά ηλίου, καπελάκι, μπουκαλάκι με νερό, ρούχα άνετα και μακρυμάνικα, σπορτέξ παπούτσια και φυσικά κολατσιό διότι η εξοχή ανοίγει την όρεξη! Συνιστάται επίσης αν κάποιο παιδί είναι αλλεργικό να έχει μαζί του το φάρμακο που του βάζουν συνήθως οι δικοί του.
Σε άλλο φάκελο από ανακυκλωμένο χαρτί περιέχονται τα φύλλα εργασίας. Όρεξη να έχω να συμπληρώνω για.
1. Τα ζώα (ή ίχνη ζώων)
2. Τα δέντρα και τα φύλλα τους
3. Τις διακρίσεις των φύλλων
4. Να τοποθετήσω φωτογραφίες από αγριολούλουδα
5. Την ταυτότητα δέντρου
6. Τις μετρήσεις στο νερό
7. Την Ομάδα και το δέντρο που υιοθετεί η ομάδα
8. Και τέλος φύλλο εντυπώσεων από “τη δική μας ημέρα στην Κλειδού”
Τα συγκεντρώνω προσεκτικά και συνεχίζω την “εξερεύνηση”.
Ακολουθεί ένα παραμύθι της Φρόσως Χατόγλου, νηπιαγωγού και συγγραφέα παιδικών βιβλίων που υπηρετεί στο Κέντρο Περιβάλλοντος. Μπήκα στον πειρασμό και το διάβασα. Έχει τίτλο “η χαρούμενη αλυσίδα” και αναφέρεται στη σημασία της αλυσίδας για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτης μας.
Μετά ανασύρω ένα μπλε τετράδιο με ετικέτα το σύνθημα του Κέντρου. Ξέρε πιο εννοώ “η Κλειδού ανθίζει ακόμη”.
Πρόκειται για τις εργασίες του Σιδερή και της Μαρκέλλας. Με  τη μορφή ημερολογίου μας ξεναγούν στην Κλειδού. Αφήνω τη μελέτη για αργότερα αφού το βλέμμα μου πέφτει σε ένα χάρτινο κυκλικό δίσκο, που περιγράφει τον κύκλο του νερού. θυμίζει τις 4 εποχές, αν και οι άνθρωποι έχουμε καταφέρει να τις αλλάξουμε αρκετά.
Ακόμα ένα συμπαθητικό σημειωματάριο, αναμνηστικό δίπλωμα, ένα οικολογικό μολύβι και ένα cd-rom για τους φίλους- χρήστες υπολογιστή.
Μα τι βλέπω και ένα ζάρι!
Γιατί άραγε να είναι αυτό, για να ρίξουμε μήπως στα… ζάρια την τύχη του δάσους.
Χαμογελώ και πάω να τοποθετήσω όλο το υλικό στον κίτρινο φάκελο τον οποίο και ανοίγω. Και τότε η απορία του ζαριού λύνεται. Στο εσωτερικό σχηματίζεται ένα παιχνίδι, κάτι σαν το φιδάκι, και με νικητή αυτόν που θα σώσει το δέντρο του. προσοχή μόνο μη συναντήσεις στο δρόμο σου, ξυλοκόπο, φωτιά ή κατσίκα!
Ευτυχώς που υπάρχει και η βροχή, που αναζωογονεί το δέντρο. Έτσι όταν ο παίκτης σταθεί στο σύννεφο κερδίζει ακόμη μια ζαριά!
Αγαπητοί φίλοι διδάσκοντες στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γιώργη Παντελίδη, Μανόλη Στάθη, Φρόσω Χατόγλου, Μαρία Καμπερίδου, Σταύρο Σταυρινούδη, Δημήτρη Βιδάλη και Θανάση Μήτα, σας ευχαριστούμε για το δώρο που μας κάνατε.
Και εσείς αγαπητοί δάσκαλοι και καθηγητές κλείστε ραντεβού επίσκεψης στο Κέντρο. Για την καινούργια χρονιά εννοείται.
Ίσως θα καταφέρουμε να είμαστε και εμείς εκεί. Για ρεπορτάζ εννοείται κα Διευθύντρια!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θοδωρής Πυλιώτης
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ