Αρχική Νέα Τοπικά ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ και όμως αληθινό: Δίωξη για… πρωταπριλιάτικο κείμενο σε Μυτιληνιό δημοσιογράφο!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ και όμως αληθινό: Δίωξη για… πρωταπριλιάτικο κείμενο σε Μυτιληνιό δημοσιογράφο!

153


Αυτό και αν είναι πρωταπριλιάτικο!
Στη γειτονική Μυτιλήνη ασκήθηκε δίωξη κατά δημοσιογράφου διότι έβαλε τη φαντασία του να δουλέψει και να σκαρώσει πρωταπριλιάτικο ψέμα που κατά την αντιεισαγγελέα που υπογράφει το κλητήριο θέσπισμα, η σχετική “είδηση” μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και φόβο στους πολίτες.
Το θέμα αφορά το δημοσιογράφο Νίκο Μανάβη και στη συνέχεια παραθέτουμε το σχετικό άρθρο του Στρατή Μπαλάσκα από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.


Δίωξη για… πρωταπριλιάτικο κείμενο σε δημοσιογράφο


Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ


Τέσσερα χρόνια και δύο μήνες μετά τη διάπραξη του …”αδικήματος”, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης με κλητήριο θέσπισμα που υπογράφει η αντεισαγγελέας Αθηνά Λαμπέα, παραπέμπει σε δίκη με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων δημοσιογράφο επειδή με πρωταπριλιάτικο χιουμοριστικό του ρεπορτάζ σχολίασε τα επί χρόνια συνεχιζόμενα και μηδέποτε ολοκληρούμενα, τότε, έργα στο δρόμο Μυτιλήνης – Παναγιούδας! Η κ. αντεισαγγελέας έκρινε ότι το χιούμορ μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και φόβο στους πολίτες!
Το κλητήριο θέσπισμα που παραπέμπει τον δημοσιογράφο Νίκο Μανάβη, εργαζόμενο τότε στην εφημερίδα “Κυριακάτικα Αιολικά Νέα” όπου δημοσιεύθηκε το επίδικο ρεπορτάζ, και ήδη εδώ και 1,5 χρόνο συντάκτη της μυτιληνιάς ημερήσιας εφημερίδας “Εμπρός”, υπογράφτηκε από την πρώην αντεισαγγελέα Μυτιλήνης (και μετατεθείσα από τη Μυτιλήνη από τον περασμένο Σεπτέμβριο) πριν από 14 ολόκληρους μήνες, στις 10 Φεβρουαρίου του 2004!


Χρειάστηκε δηλαδή 14 ολόκληρους μήνες για να επιδοθεί και να καλέσει το δημοσιογράφο να δικαστεί στις 23 του ερχόμενου Ιουνίου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, για ένα “αδίκημα” που κατά την κ. αντεισαγγελέα ετελέσθη την Πρωταπριλιά του 2001!


Σαν να μην έφτανε τούτο, ας σημειωθεί ότι η όλη προδικασία περιλάμβανε, ύστερα από εντολή του τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Γιώργου Κτιστάκη που αυτεπαγγέλτως παρενέβη, τη λήψη μιας ένορκης κατάθεσης από τον δημοσιογράφο στις 12 Απριλίου του 2001, συνολικής έκτασης 35 λέξεων. Και μία ανάλογης έκτασης απολογία στις 23 Ιουλίου του 2001. Εκτοτε ο εν λόγω “φάκελος” εμελετάτο!


Σύμφωνα λοιπόν με το κλητήριο θέσπισμα, ο δημοσιογράφος Νίκος Μανάβης παραπέμπεται να δικαστεί για παράβαση του άρθρου 191 παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα ως δημοσιεύσας “ειδήσεις” που …”δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και ήταν ικανές να επιφέρουν ανησυχίες και φόβο στους πολίτες”!


Στο πρωταπριλιάτικο αυτό ρεπορτάζ του 2001, είχε δημοσιευθεί επεξεργασμένη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή φωτογραφία της καινούργιας τότε γέφυρας στα Ταμπακαριά, μέρος ενός έργου που είχε ξεκινήσει να φτιάχνεται το 1996, στην οποία και εμφανιζόταν ότι έχει καταρρεύσει τμήμα της γέφυρας στο έδαφος υπό τον τίτλο “Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα”.


Στην 6η σελίδα της εφημερίδας, όπως αναφέρει το κλητήριο θέσπισμα, δημοσιευόταν το ρεπορτάζ στο οποίο και σημειώνονταν μεταξύ των άλλων: “Σήμερα τα ξημερώματα παραλίγο να γίνει ο τάφος πολλών περαστικών. Μιλάμε για τον πολύπαθο δρόμο της Παναγιούδας και συγκεκριμένα για το κομμάτι στα Ταμπακαριά όπου χωρίς κανείς να το περιμένει κατέρρευσε λίγες μέρες πριν ασφαλτοστρωθεί η γέφυρα που κατασκευάστηκε στην περιοχή… Μόλις γνωστοποιήθηκε το δυσάρεστο συμβάν, έσπευσε στην περιοχή ο Νομάρχης με μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου… Εμφανώς εκνευρισμένος ο Δημήτρης Βουνάτσος σε δήλωσή του τόνισε οι υπεύθυνοι του έργου θα πληρώσουν στη δικαιοσύνη. Τόσο ο εργολάβος όσο και ο εργοδηγός μέχρι στιγμής που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας δεν είχαν βρεθεί από τις αστυνομικές αρχές”.


“Είδα χθες το ημερολόγιο μόλις πήρα το κλητήριο θέσπισμα” είπε χθες ο δημοσιογράφος Νίκος Μανάβης. “Ηθελα να σιγουρευτώ πως δεν ήταν Πρωταπριλιά. Επί της ουσίας τώρα… Κατ’ αρχάς το δημοσίευμα έγινε γιατί θέλαμε να θίξουμε τη χωρίς προηγούμενο καθυστέρηση στην πραγματοποίηση των εργασιών σε αυτό το δρόμο, εργασίες που συνεχίζονταν επί χρόνια. Την επόμενη κιόλας μέρα γράψαμε πως ήταν πρωταπριλιάτικη φάρσα. Στα δικαστήρια όμως φαίνεται πως δεν έχουν χιούμορ”.


“Απίστευτο” χαρακτήρισε το γεγονός της δίωξης για πρωταπριλιάτικη φάρσα ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, Απόστολος Βουλδής. Ο κ. Βουλδής σημείωσε πως η Ενωση Συντακτών αναλαμβάνει τη νομική υποστήριξη του συναδέλφου.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 18/05/2005