Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Επαγγελματικός προσανατολισμός με ολίγον… συμβιβασμό

Επαγγελματικός προσανατολισμός με ολίγον… συμβιβασμό

26


“Αναμφίβολα θα προτιμούσαμε όλοι το ρόλο του κυρίαρχου, αφού όλοι μας έχουμε αρχηγικές τάσεις και διαθέτουμε ιδιαίτερο δυναμισμό και δραστηριότητα.
Αλλά ξέρουμε ότι κάποτε στη ζωή μας πρέπει να είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό”.
Δεν πρόκειται για “ρητό” ιδιωτικής εταιρείας που προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος στους εργαζόμενους της ώστε να δεχθούν τον όποιο συμβιβασμό.
Είναι μια από τις ανακοινώσεις που έδιναν το πνεύμα προφανώς του μαθήματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού στη σχετική ημερίδα που έγινε στο ΟΜΗΡΕΙΟ, την περασμένη Τρίτη.
Θα πρέπει να μαθαίνουν λοιπόν τα παιδιά μας από τα 15-16 τους χρόνια ότι και ο συμβιβασμός είναι μέσα στο πρόγραμμα. Μάλιστα θα πρέπει να είναι έτοιμοι για αυτόν ανά πάσα στιγμή.
Βέβαια αν “καταβάλλουμε συστηματική προσπάθεια, είναι σίγουρο ότι θα ανταμειφθούμε”, μας πληροφορεί ο συντάκτης του κειμένου, αρκεί φυσικά να έχουμε αποδεχθεί ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό.
Μα αν είναι αυτή η λογική που διέπει αγαπητοί κύριοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το συγκεκριμένο μάθημα, αν είναι αυτό το στοιχείο που πρέπει να εμπεδώσει ο μαθητής, τότε αλίμονο μας.
Με αυτά τα όνειρα θα πρέπει να ανοίξει φτερό για την κατάκτηση του δικού του αύριο ο κάθε νέος;
Πως το έλεγε το τραγουδάκι ο Νιόνιος; “Είναι δεκαεξάρης σας γαμώ τα Λύκεια…”.