Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΚΚΕ για την πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αφορμή το cine ΚΗΠΟΣ

ΚΚΕ για την πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αφορμή το cine ΚΗΠΟΣ

7


Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ διατυπώνει τις θέσεις του για το θέμα του cine-ΚΗΠΟΣ.
Οπως επισημαίνει η τακτική Μεννή δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα:


“Η παραχώρηση σε ιδιώτες του δημοτικού θερινού σινεμά, αναδεικνύει σε κύριο πολιτικό θέμα τι είδους πολιτισμό θέλουμε και ποιος είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήμερα.
Πρέπει να είναι σε όλους καθαρό ότι η δημοτική αρχή Μεννή δεν αποτελεί την εξαίρεση στο χώρο των ΟΤΑ αλλά είναι ο κανόνας.
Ο κανόνας είναι ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένας αστικός θεσμός κομμένος και ραμμένος  στα όρια και θελήσεις του αστικού κράτους. Αυτός ο θεσμός υπακούει πιστά στα κελεύσματα και τις απαιτήσεις της κεντρικής διοίκησης και της εκάστοτε κυβέρνησης, ακολουθεί πιστά τις εξελίξεις του πολιτικού συστήματος, προσαρμόζεται σ’ αυτές και ενίοτε πρωτοπορεί στις αντιδραστικές εφαρμογές των πολιτικών του αστικού κράτους.
Από το 1994 και μετά την ψήφιση του νόμου Καποδίστρια από το ΠΑΣΟΚ-με τον οποίο συμφώνησαν επί της ουσίας η ΝΔ και ο ΣΥΝ  άσχετα αν για αντιπολιτευτικούς λόγους  ψήφισαν ή όχι- ο θεσμός ολοένα και περισσότερο χάνει τα όποια φιλολαϊκά χαρακτηριστικά, του είχαν επιβληθεί κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος. Ταφόπλακα για την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί και το πρόγραμμα “Θησέας” που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και το οποίο έχει επιβάλλει ως θεμέλιο λίθο των δράσεων των ΟΤΑ, τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα δηλαδή το κεφάλαιο μπαίνει υποχρεωτικά σε οτιδήποτε προγραμματίζει ένας δήμος.
Η δημοτική αρχή Χίου, όπως και η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών που πρόσκεινται στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΝ είτε μέσα από την ΚΕΔΚΕ-βλέπε συμπράξεις συνδιαχείρισης με ιδιώτες για τα Ολυμπιακά έργα- είτε μόνοι τους, ακολουθούν αυτή την πολιτική ξεπουλήματος υπηρεσιών στους ιδιώτες, ανταποδοτικότητας στα έργα, πολιτική φοροεισπραχτικής και φορομπηχτικής κατεύθυνσης που δείχνει το κατάντημα του θεσμού από σοσιαλιστές , κεντροαριστερούς ή νεοφιλελεύθερους ταγούς των λαϊκών συμφερόντων.
Δεν μας ξενίζει λοιπόν που το έμμισθο επιτελείο της δημοτικής Αρχής  -φρούτο που παίρνει τεράστιες διαστάσεις για να παγιώνει την πολιτική υπακοή και εξαγορά συνείδησης – ακολουθεί αυτή την οδό εκποίησης και του δημοτικού θερινού κινηματογράφου αποδεικνύοντας  για πολλοστή φορά ότι και ο πολιτισμός είναι εμπόρευμα. Που πουλιέται κι αγοράζεται και όχι αναφαίρετο δικαίωμα όπως πιστεύει το ΚΚΕ.
Και με τον περιφερειακό δρόμο του κάστρου που βεβηλώνει ένα πολιτισμικό μνημείο και με το γνωστό πολιτιστικό χαράτσι του Ομηρείου και με τη γνωστή εκμετάλλευση  που επιχειρεί στα “Θεωδοράκεια” με τους εφοπλιστές  και με τη γενικότερη πολιτική της αποδεικνύει καθημερινά το πόσο καλά έχει εμπεδώσει το σύγχρονο ρόλο της Τοπικής αυτοδιοίκησης στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης.
Το ΚΚΕ είναι αντίθετο πέρα για πέρα σε αυτές τις πολιτικές.
Είχε δώσει τη μάχη στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές προειδοποιώντας το λαό για όλα τα παραπάνω αφού ορθά προέβλεπε πού πάει το πράγμα. Κατέθεσε τις προτάσεις του και στήριξε αγωνιστικούς συνδυασμούς που αντιπάλευαν αυτή την κατάντια. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε και ο λαός μας εγκλωβίστηκε για πολλοστή φορά στους μύθους για ικανά ή μη, αυτοδιοικητικά ή όχι πρόσωπα και ηγέτες, αντί να δει το ποια πολιτική υπηρετούν, αντί να δει ότι ο δικομματισμός έχει πολλά χρώματα και πρόσωπα.
Θεωρούμε υγιές και επιβεβλημένο να κινητοποιούνται  συμπολίτες γύρω από αυτό το θέμα προβάλλοντας το δημοτικό χαρακτήρα του θερινού σινεμά όμως αυτό δεν είναι ούτε αρκετό ούτε δίνει διέξοδο πραγματική. Χρειάζεται συνολική ρήξη με τις πολιτικές που εκπορεύονται από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που θέλουν την κάθε δημοτική αρχή επιχειρηματία και τον κάθε δήμαρχο μάνατζερ. Χρειάζεται  σύγκρουση με όλες τις πλευρές της πολιτικής της δημοτικής αρχής Χίου και όχι μόνο με μία που και πίσω να αναγκαστεί να την πάρει, δεν αλλάζει τη ζοφερή εικόνα. Τέλος χρειάζεται να γίνει αυτή η σύγκρουση υπόθεση του εργατικού και μαζικού κινήματος, των φορέων του, των συλλόγων του και φυσικά και του κάθε μεμονωμένου εργαζόμενου.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η ΤΑ δεν είναι ένα στενό τοπικό θέμα. Δεν μπορεί να αφήνεται σε κάποιους “συνετούς και σοβαρούς πολιτικούς” που μπορεί να μην αγγίζουν το θερινό σινεμά και να αγγίζουν όλα τα υπόλοιπα, είτε γίνεται λόγος για φόρους είτε για αεροδρόμια, είτε για συμπράξεις με την “υγιή” ιδιωτική πρωτοβουλία είτε για ανταποδοτικότητα είτε για τις προκλήσεις της ΕΕ και της παγκοσμιοποίησης όπως ονομάζουν στις μέρες μας τον ιμπεριαλισμό.
 Το ΚΚΕ πιστεύει  ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα συγκρούεται συνολικά με όλες τις  αντιλαϊκές πλευρές του θεσμού, που θα έχει ρηξιακή σχέση με το αστικό κράτος και την κυβέρνηση που προωθούν αυτές τις αντιδραστικές δομές, που θα επιβάλλει φιλολαϊκές δράσεις, που θα αλλάζει τους συσχετισμούς εις βάρος αυτών που σήμερα λένε ναι σε όλα όπως γίνεται με τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην ΚΕΔΚΕ και στην ΕΝΑΕ
Αν δε γίνει αυτό θα οδηγηθούμε σε παγιωμένα τραγελαφικά φαινόμενα, αυτοί που πανηγυρίζουν για την εκλογή του “Χ” ικανού ή σοβαρού δημάρχου, την επομένη να αποτελούν ομάδα πολιτών που του εναντιώνεται. Αυτό δεν είναι αρνητικό αλλά δεν οδηγεί και πουθενά.
Οι λαϊκοί θεσμοί δεν κατασκευάζονται στα κομματικά γραφεία ούτε προσαρμόζονται στις υποδείξεις του αστικού κράτους. Είναι προϊόν ανάπτυξης της αγωνιστικής πρωτοβουλίας των λαϊκών μαζών και επιβάλλονται με τη δική τους θέληση και δράση.
Με αυτή την πολιτική το ΚΚΕ δρα και συμμετέχει στο μαζικό κίνημα, με αυτό το σκεπτικό στηρίζει και τον αγώνα για το δημοτικό  θερινό σινεμά.
Ο καθένας μας πρέπει να βγάλει και τα συμπεράσματά του και να αναλάβει τις ευθύνες του.
 
19/5/2005