Αρχική Απόψεις Aρθρα Αρθρο: “Κάθε χωριό και σκοπιά” του Πασχάλη Κορωναίου

Αρθρο: “Κάθε χωριό και σκοπιά” του Πασχάλη Κορωναίου

11


Αυτό κι αν είναι πρότυπο ευέλικτου στρατού: Αντί να πας εσύ στη μονάδα, έρχεται η μονάδα σ’ εσένα! Οπως στο “αναπτυξιακό” μοντέλο “κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο”, έτσι και στο στράτευμα βάλθηκαν τώρα να ξαναλειτουργήσουν μονάδες που επρόκειτο να κλείσουν.


Οι ένοπλες δυνάμεις μας, εξάλλου, έχουν καταφέρει να κατοχυρώσουν μια δική τους πατέντα. Εχουν περισσότερους αντιστράτηγους και ταξιάρχους ακόμη και από την Αμερική, λες και έχουμε στρατό ενός εκατομμυρίου φαντάρων. Και τον ιδιότυπο χακί “πληθωρισμό” συμπληρώνει ο αριθμός των κέντρων νεοσυλλέκτων, που είναι μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη χώρα.


*Μέχρι πρότινος είχαμε 19 κέντρα εκπαίδευσης, αλλά κρίθηκαν ότι ήταν… λίγα. Εξόχως διαφωτιστικός για τον ρόλο τους, αλλά και για τη φιλοσοφία αναδιοργάνωσης μονάδων, είναι ο ίδιος ο υπουργός. Μιλώντας προσφάτως στα εγκαίνια ενός τέτοιου κέντρου, σημείωσε μεταξύ άλλων: “Ικανοποιούν την κοινή απαίτηση των κατοίκων της περιοχής για παραμονή στρατιωτικών δυνάμεων και διατηρείται το αίσθημα της ασφάλειας. Επίσης, συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, λόγω αυξημένων απαιτήσεων για συντήρηση-κατασκευή εγκαταστάσεων, οι οποίες ανατίθενται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής. Συνεχίζουν να διαμένουν και να διαβιούν στελέχη με τις οικογένειές τους και οπλίτες, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί η απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής από τις μονάδες”.


*Για όσους διατηρούν επιφυλάξεις γι’ αυτή τη λογική, ο υπουργός ήταν ακόμη πιο σαφής: “Με τη δομή δυνάμεων στρατού -του Νοεμβρίου 2003- το σύνολο σχεδόν των μονάδων της περιοχής διαλύονταν ή μετέπιπταν σε επιστρατευόμενες. Με τον επανασχεδιασμό και την αλλαγή φιλοσοφίας, οι μονάδες παραμένουν ενεργές ή επανασυγκροτούνται…”.


*Οφείλουμε ωστόσο να παραδεχθούμε ότι ο υπουργός είναι τουλάχιστον ειλικρινής. Παραδέχεται ότι ο στρατός δεν εγκαθίσταται γιατί το υπαγορεύουν οι αμυντικές ανάγκες, αλλά γιατί αποτελεί… λαϊκή απαίτηση. Δικαιώνει όσους θέλουν τους φαντάρους ως καταθέτες ευρώ στα τοπικά σουβλατζίδικα, ταβέρνες, καφετέριες και “rooms to let” για τους μονιμάδες.


Οσο για το επιχείρημα ότι έτσι πλέον θα απορροφούνται και τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, δεν υπάρχει σοβαρός αντίλογος. Προφανώς, μιλάμε για παντελώς αποκλεισμένες περιοχές, απροσπέλαστες στα φορτηγά των μεταφορών. Είναι, λοιπόν, πράγματι αναγκαίο να μεταφέρονται… μονάδες εκεί.


*Την ίδια ώρα, όμως, αν ανατρέξει κανείς στις ερωτήσεις που καταθέτουν βουλευτές (τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης), αλλά και στις επιστολές προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, θα διαπιστώσει ότι όντως είναι λαϊκό το αίτημα για να δημιουργηθούν μονάδες σε όλη την επικράτεια. Οχι, βέβαια, γιατί οι ντόπιοι απέκτησαν ξαφνικά ανασφάλειες, αλλά γιατί το βλέπουν από τη δική τους σκοπιά. Θέλουν τουρίστες με στολή.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ